用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 十万火急德望和协恩,哪个更好!
樓主: dreamerJ
go

十万火急德望和协恩,哪个更好! [複製鏈接]

Quote:Lamont+13-7-17+22:27+德望無論在資

原帖由 tweetyho 於 13-07-17 發表
我觉平均讲,GHS 同HYS成績差唔多。但如果睇今年DSE, overall成績應該HYS好d
agree

almondlatte 發表於 13-7-17 20:35
My sister is graduated from Good Hope. Their acadamic result is very good.

One of my friend studied in Heep Yunn is very 串and 物質主義。 ...

Good Hope 在學術、體藝、校風、設備上都優勝。

agree with u what u say .cellon

当然是協恩啦!

引用:My+sister+is+graduated+from+Good+Hope.+T

原帖由 almondlatte 於 13-07-17 發表
My sister is graduated from Good Hope. Their acadamic result is very good.

One of my friend studied ...
我並不同意協恩串and 物質主義。反而我覺得他們純樸、有禮和沒有白鴿眼。(純粹個人意見,不喜匆插!)

vincher  agree...有一年年宵,協恩学生参加某某計劃擺档,D学生齐心,又乖!朋友在隔離擺,几日所見!。  發表於 13-7-18 12:13

請不要介意我直言。
首先問自己想女兒成為一個怎樣的人?
其次問女兒想要成為一個怎麼模樣的人?
然後再暸解兩間學校的分別,及其學生的模樣和成就。
最後再參考家長們的意見。

就近入學, 我個人鍾意德望多DD.

回覆:十万火急德望和协恩,哪个更好!

waiting 協恩既想你揀德望,waiting 德望就想你揀協恩,呵
支持、擁護者一半半,即係是但揀都唔錯得去邊,咁叫女女決定都係辦法。又或者 daddy mami 女女投票決定又得。

vincher  我一定不是等位中,1.我果个是囝2.佢已中二!不過,你的見解也值得思考!  發表於 13-7-18 12:16

我樓上有個女仔在協恩讀F5, 好乖好有禮貌

之前我見你都想你囡囡入協恩, 既然協恩有 offer比你. 要睇自己鐘意. 及問吓個女會唔會嫌協恩活動太多. 我個人喜歡協恩中學, 所以只報了唯一的一間直資中學.

引用:Quote:原帖由+almondlatte+於+13-07-17+發

原帖由 sababy 於 13-07-18 發表
我並不同意協恩串and 物質主義。反而我覺得他們純樸、有禮和沒有白鴿眼。(純粹個人意見,不喜匆插!):quie ...
十分認同!

我兩個侄女讀緊德望。近這3年,我一年都去協恩4-5次,(個人)認為協恩學生勝一籌。

每個人心中把呎都唔同。

樓主你報得呢兩間學校,心中應已經有先後次序。如果決定唔到,問問囡囡想讀邊間。讀書既係佢,佢去過兩間中學面試,睇下佢意願揀邊間啦。

未去過德望,只去過協恩!對協恩的感覺好好!所以也對身邊的人推介協恩!亞女都入到協恩的second in 的,雖然最終冇收佢! (但我已覺得足夠的了!)

其實兩間都是好學校, 睇你囡囡鍾意邊間, 我囡囡三月頭在德望註冊後, 協恩三月十八日call 我比 offer, 我都叫囡囡自己選, 佢選左協恩, 因佢話協恩的師姐very nice, 好 warm.
提醒你, 如要在德望取回註冊証, 要快些, 因校方要收到正本退校信, 再經校長批核, 約 2-3 個工作天後, 再 call 你到德望取回, 請留意時間。   

協恩 (我不是兩間的waiting)
~easybring~

引用:如题。德望和协恩,哪个更好!

原帖由 dreamerJ 於 13-07-17 發表
如题。德望和协恩,哪个更好!
沒有最好,只有最適當,叫阿女自己揀啦,始終讀果個係佢!

Bobostar  講得好!阿囡係用家,選她喜歡的  發表於 13-7-18 18:21

但協恩要你選一體一藝,你囡囡能否應付?

多谢大家给了那么多有用的建议。我认同两间学校都各有优胜之处。经过反复考虑(主要是交通方面),我们最后决定去协恩了。

elbar    發表於 13-7-19 17:00

我女來緊九月先升小學三年級,唔是兩間中學waiting,我以前同事個女響協恩畢業,後來考入港大做醫生,人品學識各方面我返工放工坐既巴士唔少協恩女仔,感覺上斯文有禮.德望唔識人讀緊,無意見.
‹ 上一主題|下一主題