用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 暑假功課
go

暑假功課 [複製鏈接]

大家的暑假功課會唔會好多架?

我家的幾多下。
   0    0    0    0

回覆:暑假功課

我仔得一本暑作,未放暑假已經做晒

Pizza1234    發表於 13-7-26 12:10

我女係中英數常音體普電腦通識都有功課. 唔係用坊間練習, 而係老師自製工作紙, 其中中文最多最難.

little_yolky  體育點有功課?   發表於 13-7-26 13:45

我仔學校2本, 不算多, 一本綜合練習, 一本全英文, 可以接受

我仔小三有3本暑作,一本全科, 一本中文, 另一本英文.  未放暑假已經做晒2本, 因為本英文比較厚, 未完成.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

我仔就一本暑假作業加最少10個閱讀報告(5中5英)

其實做坊間練習係最簡單同最快的, 但我女唔係咁, 每科都有功課, 其中只得普通話, 數學同中文閱書報告係佢可以自己完成的.  就算英文 reading list 只寫書名同作者, 我都要佢真係讀一次解一次我聽先比佢寫, 所以好多功課要我在旁先做到.

醒目開學勳章

回覆:szeht 的帖子

4本補充ex 加中英文書法各一本。

因為要去出遠門,所以想快些做完。

唔想心掛掛!

我小朋友那間沒有暑期習作,只有一份類似自由挑選主題的功課。

wonderbaby 發表於 13-7-17 20:08
我仔得一本暑作,未放暑假已經做晒

Me too.  My daughter completed the Maths part for the first day after purchasing from school.
Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

中、英、數各一本,中文較難。
孩子於功課上遇到困難,各位會如何處理?會否直接给他答案?

kcjl 發表於 13-7-26 00:32
中、英、數各一本,中文較難。
孩子於功課上遇到困難,各位會如何處理?會否直接给他答案?

...
我女都好多功課唔可以自己 handle, 例如常識要畫四格漫畫, 呢啲就我比提示佢點畫, 而啲附帶文字就我講佢寫囉.  其他多數係作文類, 咪佢 draft 完我改, 佢謄文落去工作紙上囉.

學校的不多,但自制的就有很多....

不過都是隨意讓他無聊時揀來做...

阿女應該唔知咩叫暑期作業,因為學校從來沒有暑期作業,但外間人人以為佢學校好谷

亞女間學校沒有暑假作業/沒有自制工作紙, 只有閱讀報告/小小網上遊戲/1張數學工作紙...就係咁多....超 happy ..

没有学校的暑假功課,佢自己選左兩本練習做,十日就做完。另外由七月中至八月,图書馆借了十幾本書,日日自己抽時間睇,自己書架的舊書;本以為佢只看图畫,叫佢講出來,又Ok,佢仲發現一些英文書的故事很有趣,假期学校设有功課,令佢更多時間閱讀,有時連報紙都睇!

學校果d一早做哂。一星期做5日補充,中文閱讀理解一篇,學林數10題,乘數10題,每星期做4篇英文閱讀理解,如果用心做1.5鐘內完成

‹ 上一主題|下一主題