用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問有冇人知DBS今年DSE成績
樓主: needaplan
go

請問有冇人知DBS今年DSE成績   [複製鏈接]

回覆:littleyan 的帖子

歡迎及多謝你及你們的分享。

能否勾畫出幾個重點問題,讓大家作初步了解!

Pizza1234    發表於 13-7-23 16:51
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

littleyan 發表於 13-7-22 14:27
講真心話, 大家在此討論當然輕鬆, 但針唔吉到肉唔知痛,
DBS今屆的DSE學生有幾多個真正滿意學校的教學態度呀 ...

我雖然唔係DBS家長,但將會是DSE考生既家長,好明白家長重視仔女學業既心情,
成績好壞,與學校老師、校長及同學本身既努力分唔開,
其實,你地有無將你地既意見和擔憂反應比學校知呢?
家長教師會又幫唔幫到手?

回覆:October. 的帖子

你提出一個好建議,家校合作好重要,新校長好實際及真心為教育及班師弟。是可以透過家校會及打電話跟校長約時間面談。

Pizza1234    發表於 13-7-23 16:51
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

因為我們剛正式離開學校, 以前都很難跟學校, 老師溝通, 何況現在.
1)老師們基本準時放工, 好難找到人
2) 有些老師唔教書, past paper做完馬上收番又唔對卷, 唔知做黎有乜用?
反而之前被lay off的老師更有heart, 留低電話給有需要的同學.  所以謝師宴,
同時間邀請二位新舊老師, 只有被lay off的一位有胆出席.
3) 讀到中五學期尾才知有三科老師將会一斉離職, 但學校又唔當一回事

學生心聲: 直資學校中師資最?的一間

73662710  全香港top的直資男校只有dbs一間(英華有potential),如果dbs keep住咁樣,男生的家長選擇又少了。  發表於 13-7-22 16:38
73662710  其實之前非常希望小兒能入dbs,但現在會再觀察一下。始終成績非常重要,所謂的networkkng自己有料自然有人痴埋來。希望dbs吸收經驗,會越來越好。  發表於 13-7-22 16:34
73662710  我知道以前很多top津校少部份老師得過且過,現在給貴學費自然要求多一點點。一過好老師太重要拉,自己的經驗攞A定攞C好睇老師能不能提高學生興趣  發表於 13-7-22 16:26
73662710  我以前讀那間男校有少部份老師也是這樣的,聽到感同身受。您所說的只是少部份嗎?有在PTA反映嗎?校長會有行動嗎?  發表於 13-7-22 16:22

我囝囝暑假後讀G11, 我又唔覺學校有問題, 老師盡責, 尤其是班主任。成班同學都好努力,有同學平日溫書+做功課至凌晨3時!! 除了課本外, 老師有很多supplementary notes給學生。同學們良性競爭劇烈,零點幾分已上落一、兩個名次。壓力都幾大架。

有朋友仔考唔夠20分, 好SAD~ 可能佢都佑唔到,我都係~

kym  DBS 學生?  發表於 13-7-22 16:41

他們都共同努力過, 也走過你現在走的路, 學生的心情只有佢地才明白. 我只是其中–位學生的家長, 我都是過去的一星期才真正聆聽到佢地的心聲,心惰.
因為一直以來都認為band 1學校中的 band 1 生, 在校裏頭20-30%都有–定的把握, 怎料......高估了!

利申: 他們都是一群有心向學, 從沒偷懶, 互勵互勉的好學生

73662710  入得dbs,家長和學生肯定非常進取  發表於 13-7-22 16:52

littleyan 發表於 13-7-22 16:10
他們都共同努力過, 也走過你現在走的路, 學生的心情只有佢地才明白. 我只是其中–位學生的家長, 我都是過去 ...
咁呢班Top 20%, 今年考到幾多分 (Best 5) ?

回復 littleyan 的帖子

明白你的感受,現在的分數是邊緣人,更感忐忑!
我個人建議你給校長室電話,他在香港會很快回你,他會聽你的不滿及給你多些資料及意見。

我間中都約老師或班主任,透過email約時間,  他們都樂意抽時間在下課後見面。除了聽孩子的版本,又聽聽班主任的另一個版本。弄清事實,共同努力,為孩子設想,進步十分明顯!

73662710  陳先生,請問IB和NSS老師們的反應會唔會唔同?  發表於 13-7-22 16:45

回復 littleyan 的帖子

你說的頭20-30%是否在成績表的排名?
如果NSS約145人,是頭29至43的班級名次,理應成績不錯,很大的失手呀!

你的建議是 : 最心痛是說得太遲 (苦中作樂!)
阿仔話齋 : 斷人米路, 猶如殺人父母.   
所以從來唔想打小報告, 又唔想令學生難做, 老師尷尬!

回復 goodmum97 的帖子

這個我都聽過,十二點到一點有不少,溫習到三點就少d,身體要緊。
排名越前,平均一分已經十個名次。

到新高中是否跟初中一樣,每科有全級排名及全級平均分,然後是全級名次?

Hi ANChan59,

新高中跟初中一樣,成績表上有全級排名及全級平均分,全級和班內名次,由班主任口頭話你知。壓力幾大架。IB 是否不一樣?

早排有人透露某直資又是老師流失率好高,難道直資學校的老師薪金沒有官津高?通常來說,員工流失率高的公司都麻麻地。老師走得咁頻密的原因是什麼呢?

ANChan59  如果不是DBS,無謂讓人多個籍口抽錯水!  發表於 13-7-22 18:24

73662710  請問IB和NSS老師們的反應會唔會唔同?  發表於 8 分鐘前

我指的是初中體驗,不是lB或NSS。你又聽聽其他NSS家長的經驗!

不理怎樣,我會先行第一步約老師見面,讓我家孩子及老師知道我是認真相信家校合作。起碼阿仔以後不會BS我!

littleyan 發表於 13-7-22 16:31
你的建議是 : 最心痛是說得太遲 (苦中作樂!)
阿仔話齋 : 斷人米路, 猶如殺人父母.   
所以從來唔想打小報告 ...
為人為己應該早些說出來,是事實不是打小報告。

goodmum97  絕對同意!  發表於 13-7-22 17:10

回復 goodmum97 的帖子

lB是沒有名次,因為是真正水平對照,自己挑戰自己!

sadsam 發表於 13-7-22 15:57
有朋友仔考唔夠20分, 好SAD~ 可能佢都佑唔到,我都係~

係DB仔~

我終於記得重點係 : 唔好同校內比較, 會令你有錯覺, 以為可以好放心,
                                 要跟出面一般英中津貼學校比較會合理及合適.
                                 千萬不要以為自己讀緊名牌中學, 否則會有意想的
                                   失望!

elbar  唔通正步向九龍另一男校後塵   發表於 13-7-23 09:22

littleyan 發表於 13-7-22 17:11
我終於記得重點係 : 唔好同校內比較, 會令你有錯覺, 以為可以好放心,
                                  ...
你點出重點,全港Band 1學生是33%,不理多少人中途出外升學,只有全港頭14%可以入JUPAS資助學位。
以前有會考篩選,所以入U率自然高,現在目標,心態都不同了。

話得說回來,如果撇除lB,沒有40-50%本地入U率,我亦唔收貨。唔好問我點解40-50%,只是三年前張灼祥的分析作推敲!
‹ 上一主題|下一主題