用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問有冇人知DBS今年DSE成績
樓主: needaplan
go

請問有冇人知DBS今年DSE成績   [複製鏈接]

一個當年會考中文 F, Higher Level H(24) 嘅舊生同大家揮揮手。

男仔讀英小中文好難追,尤其小學直上那班。要解決這個死穴,起碼要3-4年以上。

請勿忽視男拔同學的努力!IB的中文成績今年實在超班,Chinese A有超過90%同學有6(=5*)或以上,因為他們都非常努力不懈!

回復 overview 的帖子

對唔住,只是中作有5**,綜合、校本評核只有3,関鍵是校本評核會根據學校的成績調整的。要上訴會很复雜。至於丨B的中文都須要補習啦,要唔要介紹給你呀!我當然有補習啦!大型,私補,小班都試過,但効果一般。人哋都好難同你補,補未教的課程定補唔識的東西,定操卷呀?

引用:回復+overview+的帖子 對唔住,只是中作有

原帖由 littleyan 於 13-07-20 發表
回復 overview 的帖子

對唔住,只是中作有5**,綜合、校本評核只有3,関鍵是校本評核會根據學校的成績調整 ...
除咗中文科需補習外,其它科目是否又要補習?唔補習會唔會影響DSE的成績?學校所教是否足以應付公開試的要求?

坊間好似冇乜補IB的課程,DSE多的是,但男拔IB的成績極好,IB的學生多唔多人去補習?又有乜補習社補IB課程?

幾間名校的IB成績極標青,是否考IB好過考DSE?

kym  隨著IB課程的普及,坊間已經有越來越多的IB補習學校。但師資良莠不齊補習費偏貴。至於IB生有否補習,我會話既然唔想輸在起跑線上,終點線更加唔輸得。   發表於 13-7-20 09:02

以前会考有雞精書讀,有范文背,勤力的学生成绩不会差。现在中文科没有笵圍,学生很難自修,没有老师的邦助,学生很難成绩好。在下母校的师弟遭遇同样的问题,学校管理層应有改善方法,否则只会差下去。

相對在名校,學生入学時band 1,畢业时有些科目成績变band23,那些一般學校的老師將學生由band 4/5 教到band2/3更令人敬重。
Littleyan, 十分理解您仔仔的遭遇,我以前母校也一樣,感同身負受,what is more? 我無錢去補習。

SPCC IB staff team 有over 30人,而學生好似得27人,你話点会唔好呀!當然學生質素都重要。

引用:SPCC+IB+staff+team+有over+30人,而學生好

原帖由 overview 於 13-07-20 發表
SPCC IB staff team 有over 30人,而學生好似得27人,你話点会唔好呀!當然學生質素都重要。 ...
我觀察到重點不單在師生比例。他們絕大部份老師是自己由本地課程,培訓後轉往lB,延續性十分好,可能流動性較低。十分聰明的做法!

如果聘用海外lB教師,有時隔山買牛,直資就算有好lB老師,都被國際學校重金挖角。過往兩任IB Coordinators 都是非男拔舊生,而且是老人家,上任 lBC 年初因病休養,下任是舊生,應該會有改變。

kym  打錯 I mean advisor  發表於 13-7-20 09:47
kym  好似係合同制,合同完就走。呀仔個Coordinator都走左。  發表於 13-7-20 09:14
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:請問有冇人知DBS今年DSE成績

學期中,有一名十分優異的 lB 英文老師及升學顧問,轉往本地學制升職為英文科主任,目的是提升英文學習及挽留優秀的老師,不然又被國際學校挖走。

以此作理念,上面網友指出lB中文Ok,是否可以將一些lB的中文教學方法或老師放在本土學制,作交流及改變學習方法。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

kym  好似係合同制,合同完就走。呀仔個Coordinator都走左。  發表於 5 分鐘前

你誤會了,正式 lBC只有一個,是Huggitt,將會是Charles。

其他好老師合約未完已被挖,一完就走,人工相差20一50%,學校好難平衡雙學制之間老師人工差距。如果教學稍差,你都唔會同他續約啦。

引用:SPCC+IB+staff+team+有over+30人,而學生好

原帖由 overview 於 13-07-20 發表
SPCC IB staff team 有over 30人,而學生好似得27人,你話点会唔好呀!當然學生質素都重要。 ...
咁DSE學生係變咗名校的孤兒,是不是將學生攪分化,DSE的師生比例又幾多?咁政府對IB學生又有冇資助,政府需唔需要檢討對IB資助的政策?咁慨師生比例好似對DSE學生好唔公道。

引用:Quote:原帖由+overview+於+13-07-20+發表SP

原帖由 needaplan 於 13-07-20 發表
咁DSE學生係變咗名校的孤兒,是不是將學生攪分化,DSE的師生比例又幾多?咁政府對IB學生又有冇資助,政府需 ...
我覺得唔可以話DSE 學生係名校既孤兒,因為在Spcc 讀IB or DSE 都是學生自己既意願,選擇讀IB的並不一定是最top 的學生。

引用:Quote:原帖由+needaplan+於+13-07-20+發表

原帖由 asinai 於 13-07-20 發表
我覺得唔可以話DSE 學生係名校既孤兒,因為在Spcc 讀IB or DSE 都是學生自己既意願,選擇讀IB的並不一定是 ...
但點解IB嘅師生比例嘅高,是否對DSE學生唔公道。

needaplan 發表於 13-7-20 11:57
但點解IB嘅師生比例嘅高,是否對DSE學生唔公道。

Perhaps this is one of the reasons why IB programmes charge higher school fees.  Government subsidies for both DSE and IB students in a DSS should be the same.

引用:Quote:needaplan+發表於+13-7-20+11:57+但

原帖由 poonseelai 於 13-07-20 發表
Perhaps this is one of the reasons why IB programmes charge higher school fees.  Government subsidi ...
睇來我都要為阿仔部署讀IB, 以超過1:1師生比例,好似私人補習,又有專用IB圖書館,又有獨立IB大樓.

poonseelai  when the number of students increases, the ratio may no longer be 1:1   發表於 13-7-20 12:27

對IB的認識不深,印象中讀IB的學生要有主動的探索及分析能力,然後能清楚表達自己的論點,其實通識科就是走這個方向,請問認識IB的家長,這理解對嗎?  當年阿女中一份IH功課差點要教她怎寫論文。

Annie123 發表於 13-7-20 12:51
我個人覺得,問題不在老師,甚至不在教學方式,而是 dse 中文卷的評分方式。

IB 語文科,以文學為媒介, ...
其實dse 中文難主要是張卷難, 把其他考試的中文教學方法或老師放在dse 課程無助改善成績,  唔信可以叫IB的學生考下DSE 的中文模擬試卷.............

HaYi  我都想知IB 的中文同DSE 的中文相對是有幾不同..在何不同...  發表於 13-7-24 19:34
poonseelai  That student should be taking IGCSE A level and not IB, if I am correct.  發表於 13-7-20 13:23
October.  有一年,記者防問一個國際學校新鮮出爐既IB狀元,中文都攞A, 記者要佢寫佢父親既中文名,佢都寫唔出.  發表於 13-7-20 13:15

Annie123 發表於 13-7-20 13:19
唔係難,係不合理。

如果係難,考得唔好自己甘心。

咁講,好似SPCC, DGS 等及一些地區名校既同學都幾精神分裂,
佢地無論以前舊制, 或是現在的DSE都一様考得咁好.

HaYi  聽說SPCC 中學收街外人好睇中文成績, 先天好, 後天又強...  發表於 13-7-24 19:36
‹ 上一主題|下一主題