用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問有冇人知DBS今年DSE成績
樓主: needaplan
go

請問有冇人知DBS今年DSE成績   [複製鏈接]

講到IB 好似唔駛讀書都會有好好的成績咁。

完全冇講到。唔係唔使讀書,而係對手唔同。

所以,咩要定好"滙價"囉!

簽名被屏蔽

引用:Quote:riccichu+發表於+13-7-19+16:50+做乜

原帖由 Annie123 於 13-07-19 發表
IB 係乜水平,唔需要人地講,睇下各大學收生情形就知。
如果 IB  真係咁差,就唔會年年都有咁多 IB 生入 ...
咁又係,各大學不是盲的。那我不再評了。

B 係乜水平,唔需要人地講,睇下各大學收生情形就知。
如果 IB  真係咁差,就唔會年年都有咁多 IB 生入名大學啦。
唔需要介意網友說的話。

同意,大家都有權講吓嘢。

不過,唔讀IB,年年都有咁多學生入名大學。

其實個主題 是DSE result for DBS.
應該針對番學校的問題. 又或者給大家一个問題:-
謝師宴老師唔好意思出席?
答案 ?

ANChan59  同意!  發表於 13-7-19 18:05

Annie123 發表於 13-7-19 17:09
唔係太明,老牌名校,只得一個圖書館?
而內裡有主要只有 IB 書?
以前 HKCEE + HKAL 年代的書去晒邊?

學校一向有個好大的圖書舘,在校園中心,供所有學生使用。
兩年前為 lB 課程起 lB building, 在最底層近山邊起個小型圖書舘,就lB學生在空堂及下課時可以溫習,所以大部份書爲lB而買。要看地圖才明白。

事緣新開始用lB Building,其他同學試新鮮,會走去lB圖書館溫習,或者"較腳",因為較偏遠老師好難發現班蛇。所以有段時間不准非lB學生上課時用lB Library。有部份家長及同學自然會嘈歧視,唔通講妨礙"較腳",後來學校又開放給其他同學使用,其他老師亦識得到lB Library 捉蛇,小事便平息了。

Annie123  多謝澄清,真相大白。  發表於 13-7-19 17:49
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 judy 的帖子

//第二,考DSE嘅學生,假假地都叫敢企定定迎接挑戰,考唔到需着草先算。唔似得一早怯生生的靠父母為佢安排一條損人利已嘅路,大個咗,阿媽唔係身邊怎辦。//

點解咁講呢?

littleyan 發表於 13-7-19 17:30
其實個主題 是DSE result for DBS.
應該針對番學校的問題. 又或者給大家一个問題:-
謝師宴老師唔好意思出席 ...

應該出席, 向學生和家長道歉, 檢討厡因, 提出改善方案

唔可以出席嫁, 因為佢地都無教過書,點好意思接受多謝呀!

littleyan 發表於 13-7-19 17:53

中文老師多數唔會出席, 免得比學生鬧

judy 發表於 13-7-19 16:20
我就咁諗,DSE和IB冇得一元對一元咁比較。DSE試所面對的,是香港學生和香港標準。IB所面對的是"世界賽"。 ...
係唔係IB收費貴D?服務多D?一分錢一分貨,買賣是咁樣。

回覆:請問有冇人知DBS今年DSE成績

我不是DBS的家長,但看到這裏一些留言,
感到很心痛,這二屆中文科成績,確強差人意,但也不能完全否定這間學校。反而現在這狀況,是否提醒家長們不可再重英輕中,學校亦要深刻吸取教訓,重整教學資源,不進則退,這是千載不變的道理,希望DBS的學生們,發揮你們的體育精神,收復失地!

引用:Quote:Annie123+發表於+13-7-19+17:09+唔係

原帖由 ANChan59 於 13-07-19 發表
學校一向有個好大的圖書舘,在校園中心,供所有學生使用。
兩年前為 lB 課程起 lB building, 在最底層近山 ...
對。本來講男拔,我係唔關事既街外人,但因工作關係,有機會參與IB樓的工程,所以好明白,整個IB 樓包括圖書館,由籌款到設計到施工完成,都係為了學校開展IB課程而走(大樓裡面的教堂除外),所以話唔開放給非IB學生,我又覺得順理成章。圖書館雖然好靚,環境一流,但藏書真係好少,溫書位都唔多。我想,如果學校有心把主圖書館搬去新大樓,就唔會咁設計啦。引起其他非IB 學生不滿,始料不及吧。

ANChan59  You're there before, you understand what I mean. Many outsiders don't understand the case, just comment on hearsays.  發表於 13-7-19 21:24

我係過路人,希望DB 加油。

簽名被屏蔽

littleyan 發表於 13-7-19 17:53

但令公子中作有5**喎,是否老師或係出面補習社功勞?學校其他科,如英文 (男拔強項)成績会否好勁?咁肥佐中文D學生應該出囯讀書就冇问題。
相信學校嚟緊一定加強中文課程,成績一定有好轉。就算老師唔教,家長都会狂打補針加以催谷!

名校有边间会教書/補課?

overview 發表於 13-7-19 22:03
但令公子中作有5**喎,是否老師或係出面補習社功勞?學校其他科,如英文 (男拔強項)成績会否好勁?咁肥佐中 ...
如果我係DBS 學生, 中文不是太好的話, 干脆選IB 算了, 費事浪費大量時間攪科中文, 花了大量時間到時一不小心, 作文離題便玩完...........

至於話其他科成績好可以出國, 其實英國出名的大學好多都要求DSE 中文3到4, 考DSE肥中文巳經無法考入英國好多出名大學...........
‹ 上一主題|下一主題