用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問有冇人知DBS今年DSE成績
樓主: needaplan
go

請問有冇人知DBS今年DSE成績   [複製鏈接]

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-7-23+15:08+你是

原帖由 cow 於 13-07-25 發表
有D英國三綫法律學院收GCE CCC (UCAS 240分), HKDSE 444 應有機會.
去年我識朋友個女以IB34分入讀英國法律學院,她理大都收,不過最終去了英國讀,Law.

咦,張校長係唔係話啲DSE學生,用緊考會考嘅心態,諗住用2-3月時間,衝入AL再衝過。我就咁諗,除非學生傻嘅,否則,冇理由唔知會考也是個大關,唔努力考得唔好,會俾人掃走。點似依家咁幸福,唔考DSE叫做不滿香港嘅教育制度,著草都着得有型過人。

經過呢两年,我終於明白,不滿香港嘅教育制度者,唔敢考DSE也。佢地都唔知幾鍾意入本港大學接受香港嘅教育制度教育。參加國際賽,用國際賽果入本港大學,就象一元日元當一元港幣使,幾和味呢!

hhma    發表於 13-7-25 14:11

回覆:judy 的帖子

是否有需要推動在港考IB學生,不能用IB成績申請本地大學?

annie40  若真如此, 最大的損失是香港人和香港的各大学,反而IB学生的影响未算大  發表於 13-7-25 15:47

是否有需要推動在港考IB學生,不能用IB成績申請本地大學?

不是,但要定好"匯率"。

judy 發表於 13-7-25 11:07
經過呢两年,我終於明白,不滿香港嘅教育制度者,唔敢考DSE也。佢地都唔知幾鍾意入本港大學接受香港嘅教育制度教育。參加國際賽,用國際賽果入本港大學,就象一元日元當一元港幣使,幾和味呢!

睇住好多苦讀NSS學生,入唔到本地大學又無得著草,好慘。
問題是,是因為佢地能力不如人嗎?

cow 發表於 13-7-25 10:38
有D英國三綫法律學院收GCE CCC (UCAS 240分), HKDSE 444 應有機會.
收得都好低444。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

cow 發表於 13-7-25 10:38
記得有BK 家長講過Warwick law school offer 是555,  Nottingham law school 我上年問過, 要5*55, 還要考LNAT
收IB 是38

judy 發表於 13-7-25 10:40
在辦IB時,前校長好象說過,因為有家長喜歡IB,所以辦IB。現在看來,好象有更多家長喜歡讀讀下離校噃,校 ...
公平D講,DB仔中途出國讀書幾十年前已經是這樣,並不完全是DSE問題。

睇住好多苦讀NSS學生,入唔到本地大學又無得著草,好慘。
問題是,到底佢地成績不如人呢OR其它原因造成?

回答你問題前先聲明一下,我除了好幾年前了解一下IB的歷史和背景外,對IB一無所知,既對IB一無所知,自不能也無意評IB好唔好。所以,請IB家長冷靜看,不然,發錯脾氣表錯情就唔係咁好!

香港學生水準如何,從經驗上來講,以前考不上本地大學而需考GCE的,公價是一個C等於A。港學生在學生能力國際評估計劃(PISA)排名確比不少西方國家優異也正好証明港生唔係流嘢。

以前"國際"學校考英國試,因本地學生也可考,因而知道"國際"學校的斤两。以前,只有"國際"學校考IB,香港學校沒辦IB課程,冇得比較,佢點吹水大學點收我地出唔到聲。但現在好了,新晋直資和DBS都考了IB,得到驚人嘅成績。咁,我地自然可合理地推測到IB試嘅匯率有幾多。

事實上,英國已定了IB和GCE的對換率,冇理由香港唔定。

香港學位希少,當你見到18-9分的學生入唔到U,反而IB34-5分(低過本港IB mean)却可入港大,你有何感想呢?

請勿忽視男拔同學的努力!IB的中文成績今年實在超班,Chinese A有超過90%同學有6(=5*)或以上,因為他們都非常努力不懈!

Chinese A 6 =5*

哈!好買賣!

小彬彬 發表於 13-7-25 12:10
記得有BK 家長講過Warwick law school offer 是555,  Nottingham law school 我上年問過, 要5*55, 還要考LN ...
Nottingham 及Warwick 都算一二線大學。Law 來比較,N 好似好過 W。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

judy 發表於 13-7-25 12:32
            香港學位希少,當你見到18-9分的學生入唔到U,反而IB34-5分(低過本港IB mean)却可入港大,你有何感想呢?[/quote]

幾年前,我朋友個仔,會考完成績差,入唔番中西區官校中六(無幾多間,成績唔見得特別標青果間),去英國讀完預科,比港大收左。我已經好大感慨,制度是為有錢有權既人而定既。

ANChan59 發表於 13-7-23 15:08
你是否知道DSE要幾多分有得入英國二三綫法律學院?

唔知。我唔熟 dse。
ib 易搞,手上有 pg,就憑 pg 申請學校。有 40+ 當然可以考名校,得 33-34,就只有考二三線
有 d 人寧願讀二三線 law,都唔想讀名大的水泡科,各有各的想法

事實係好多 ib 生真係憑 33-34 有 law offer。識有 esf 學生,申請多間,間間都收。

有心的,可以自己估計 dse 要幾多分

呢度有 d 人好酸,覺得 ib 唔值,咁我又覺得,大學唔會真係低 b,有叻的學生唔收,係要收 ib 個 "差學生"
定匯率亦係多餘
其實個個心中有數,好似 iselts 咁定了匯率,咪又話唔 fair,結果都係輸打贏要

fsforth 發表於 13-7-21 14:39
以前好似只報全級有幾多條A,由我大學時代已經知DB仔一樣可以有成績好差的人,現在出現這種成績也不是新聞 ...

唔止DB, LS, SJ都有好多,始終這些文武都想稱兼得的學校一定有班成績甚差的學生。講平衡,都係DG做得最好。

jeremyphlam 發表於 13-7-25 13:28
唔止DB, LS, SJ都有好多,始終這些文武都想稱兼得的學校一定有班成績甚差的學生。講平衡,都係DG做得最好 ...

dgs 係女校,女仔通常真係定好多。而且 dgs 都有 "運動班" ,我朋友個女將會上中一,佢地要做 class placement exam,如果成績唔好,被篇入運動班就大鑊,好采我朋友個女中上,佢都驚個女失手就慘,個班水平真差好多
公度 d 講,其實好多名校都有好多學生係偏向體藝那方面,而且名校有好多活動,其實好多學生都真係文武都兼,我覺得幾好呀,外國名牌大學最中意收呢 d 學生
反而某 d 地區名校,就真係專注係公開試,cut 晒 d  課外活動,齋讀書,計成績真係好好,嬴埋好多名校,但其實好多大學都唔再只看成績,只齋讀書,定對入名牌大學未必有利

dgs 係女校,女仔通常真係定好多。而且 dgs 都有 "運動班" ,我朋友個女將會上中一,佢地要做 class placement exam,如果成績唔好,被篇入運動班就大鑊,好采我朋友個女中上,佢都驚個女失手就慘,個班水平真差好多

睇睇揾唔揾到舊嘅DG年報,列晒所有學生成績,你會發現個個都好好。

以往同鄧亚萍比賽乒乓球嘅,會考10A。

ANChan59 發表於 13-7-25 12:05
收得都好低444。
其實DSE 成績在英國認可程度好高, 不過好多學校要3科electives, 感覺佢地當elevtives 是A Level 科目

October. 發表於 13-7-25 12:48
香港學位希少,當你見到18-9分的學生入唔到U,反而IB34-5分(低過本港IB mean)却可入港大,你 ...

Let me do a simple calculation based on UCAS tariff points where both DSE 5* and IB 7 = 130 points:

IB 35/45 (including 3 bonus points) = 78%

DSE 19 (assuming best 5) = 19/5 x 6 = 63%

It makes sense to me, solely based on the above, for universities to take students with IB 35 instead of DSE 19.

呢度有 d 人好酸,覺得 ib 唔值,咁我又覺得,呢估大學真係低 b,有叻的學生唔收,係要收 ib 個 "差學生"
定匯率亦係多餘
其實個個心中有數,好似 iselts 咁定了匯率,咪又話唔 fair,結果都係輸打贏嬴要

點解大學要咁傻,我估有三、四個理由:

1. 可能DSE 18-19和IB 35,36都讀得大學,收邊個冇影響。
2. DSE分數較透明,較難上下其手。
3. 我估收其他試嘅考生,可當國際生,對大學排名有幫助。
4. 最重要是,大學比拚每年公佈收生成績,少收一個成績較次的DSE學生,即對盤數多一點點貢獻。

仲有,酸又好,不酸又好,最重要的是,點解政府唔做得公公開開,干干淨凈呢?

道理如發展西北,市民對阿貓坡酸又好,不酸又好唔重要,最大問題係政府點解唔係程序上做得公公開開,干干淨凈呢?

匯價是很重要的,明白麼?

唔好以為IB易考,剩係果編4000字我相信考死好多學生!衹值一分,陰公!

mattsmum  4000字not easy.  發表於 13-7-25 23:15
jeremyphlam  同意!  發表於 13-7-25 15:01
nintendo  根本好多都唔熟 ib,就學人批評  發表於 13-7-25 14:48
‹ 上一主題|下一主題