用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 曾肇添中學
樓主: 心心的天空
go

曾肇添中學 [複製鏈接]

引用:Quote:littleflowers+發表於+13-7-17+16:47

原帖由 DFSON 於 13-07-17 發表
多謝你資料, 我記得之前好似問過你interview問咩~
唔緊要,有需要可以再問,希望幫到你地啦

引用:回復+DFSON+的帖子 Gloria,頭先打去學校話

原帖由 DFSON 於 13-07-17 發表
回復 DFSON 的帖子

Gloria,
唔駛驚,正常係小學會有通告話俾家長聽幾時有中學講座架

回覆:almondlatte 的帖子

我非常應同你的說法,自小一同學仔媽咪己經提醒我,最好搞好成績,入到B1學校,學壞機會微D,上到中學成績其次,可以慢慢識應,學壞就大件事,反叛期真系可大可小

引用:我非常應同你的說法,自小一同學仔媽咪己經

原帖由 心心的天空 於 13-07-17 發表
我非常應同你的說法,自小一同學仔媽咪己經提醒我,最好搞好成績,入到B1學校,學壞機會微D,上到中學成績 ...
多謝各位爸打寶貴意見,以後多D交流下

回復 心心的天空 的帖子

全中。反叛期朋輩影響好大。
那管你天生異稟,成績過人再加特異功能,遇上壞人,一生斷送淚滿襟。

回覆:almondlatte 的帖子

我覺得要自行考曾記是只看全港排名及面試。課外活動同有無奬是不太重要的。

請問如果小朋友間小學沒有排全班及全級名次, 咁曾記會唔會連表都唔派畀我填?

ElizaChicken  表格可在校網下載的  發表於 13-8-9 06:02

引用:請問如果小朋友間小學沒有排全班及全級名次

原帖由 十月媽咪 於 13-07-17 發表
請問如果小朋友間小學沒有排全班及全級名次, 咁曾記會唔會連表都唔派畀我填? ...
曾記是睇全港排名架,自行申請表可以在學校的網頁下載,但係佢地收咗表之後會交個名單上教育局攞排名(如果冇記錯就係咁),另外,你可以參加佢地嘅升中講座,都會解釋清楚架

引用:請問如果小朋友間小學沒有排全班及全級名次

原帖由 十月媽咪 於 13-07-17 發表
請問如果小朋友間小學沒有排全班及全級名次, 咁曾記會唔會連表都唔派畀我填? ...
派吳派吳知,不過呈分第三次成績後教統局一定比一個平均成績和名次,等你可以跟這個成績去選學校,但你自己學校如果冇講成績名次比家長聽,這樣等取成績表時候直接問班主任,名次和平均分,等自己有比較,因我自己學校都是這樣做,希望幫助到各位家長

曾肇添唔係吵田no.1?
咁邊間係呀

kitbebe  肯定沙田第一位是曾  發表於 13-7-19 16:38

唉,我個仔間小學今年隻有5個入到曾記,舊年都有9個,這樣睇來我個仔一定要在前5名才有機會,入曾記是我仔仔的夢想啊

我囡囡間學校都係上年9個入曾記,但今年少了,但數目未確定!你仔仔是那間小學?我囡囡在馬鞍山靈糧讀的!大家交流吓選校心得!

軒軒2008  我個仔讀瀝源果間聖公會主風,暫時全級第三,都好驚代收退步,希望到時能拿到面試入場卷。  發表於 13-7-19 10:48

回覆:e12340 的帖子

我囡囡糸九龍城農小,得我女一個入,因我跨區第二志願

回復 懶羊羊 的帖子

自行收生期間,學校不會收集獎狀證書等副本,只收成績表副本及存根。

謝謝大家回覆!
慘了, 只睇成績表...救命!
我校自從嚟咗新校長, 新課程總監, 一切都在變, 出年我女小五, 都唔知變成點....我自己本身係沙田謀記畢業生, 但好想個女入到曾記! 如果入到曾記, 連自己間所謂直屬中學都可以放棄呀! 神呀! PLEASE HELP!

另外, 我想問, 你哋話教育局會響小六第三次呈分後, 畀番個排名我哋? 你哋意思係咪教育局會經學校畀返個全港排名我哋?  我校啲班主任呢....從來唔肯講我哋啲女既名次的, 我一直只知個女係全級頭四分一 (220人左右), 如果要考到全級頭五名至有望, 咁睇嚟都真係....等運到了!

軒軒2008  聽講至少要BAND頭都有面試機會。。  發表於 13-7-19 10:49

回覆:ElizaChicken 的帖子

Good! 起碼囝囝有機會拿面試入埸卷.

引用:謝謝大家回覆!+慘了,+只睇成績表...救命!我

原帖由 十月媽咪 於 13-07-18 發表
謝謝大家回覆!
慘了, 只睇成績表...救命!
我校自從嚟咗新校長, 新課程總監, 一切都在變, 出年我女小五, 都 ...
其實只要肯定自己係band 1,大抽獎都有機會入架

十月媽咪  其實...我女係德望妹, 我完全唔知德望頭幾多十個%至係BAND 1生!  發表於 13-7-21 10:37

大抽獎真係要好好彩先入到曾, 我女學校今年有15個入左, 見多數都係考好前既同學, 全級十名內的, 所以有理由相信第一輪面試已收, 另外一位就不獲面試, 大抽獎入的

引用:大抽獎真係要好好彩先入到曾,+我女學校今年

原帖由 kitbebe 於 13-07-19 發表
大抽獎真係要好好彩先入到曾, 我女學校今年有15個入左, 見多數都係考好前既同學, 全級十名內的, 所以有理由 ...
我都系自行QE都冇面試,所以我放第五,其實自問我女操行A,成績系前,QE都吳in,不過冇特異功能,所以我放在第五,我本人吳系太喜歡旺角區,太習,又近花園街,所以佢吳in我都好

‹ 上一主題|下一主題