用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 港大精算有冇機?
go

港大精算有冇機? [複製鏈接]

我細佬6科5**(包括數學伸延部份5**),中文5*,通識5*
擺位首選港大精算,有冇機會呢?

聽講精算收生比醫仲要高,有d擔心。

4    0    0    0

Glossimar 發表於 13-7-16 22:56
我細佬6科5**(包括數學伸延部份5**),中文5*,通識5*

我諗應該無問題, 可否講下其餘係那些科目嗎?

另外係 M1 定 M2 ?

即係最多可以考 4Core + 3 Elective + 1 Extended ?   

回覆:hktbaby 的帖子

中文 5*
英文 5**
數學 5**
數學M2 5**
通識 5*
化學 5**
經濟 5**
物理 5**

以往港大精算收好多全A,今年考生成績又好過第一年DSE,所以有d擔心。佢尋日已申請左覆卷(中文同通識)。

回復 Glossimar 的帖子

不過講真已經係天之驕子了, 可否講解下為何選呢三科 Elective + M2  ?   (而非 Bio 或 M1)

因為我正想了解下如何安排....是否加 Econ 是一個非常好的選擇 ?

引用:我細佬6科5**(包括數學伸延部份5**),中

原帖由 Glossimar 於 13-07-16 發表
上年HKU精算收32-42分,你小朋友有40分,應該都好大機會。

如無意外,應有小小獎學金。

引用:我細佬6科5**(包括數學伸延部份5**),中

原帖由 Glossimar 於 13-07-16 發表
好穩陣,不過記得放 Band A, 不然神仙難救。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 judy 的帖子

請開 '獎學金' 是誰紿的?

judy  應是港大。主動俾。  發表於 13-7-17 11:16

請恕冒昧愚問讀完精算可以做咩?

引用:請恕冒昧愚問讀完精算可以做咩?

原帖由 almondlatte 於 13-07-17 發表
請恕冒昧愚問讀完精算可以做咩?
在金融機構幫手出產衍生工具,像 accumulator 等,是其中之一個選擇。

睇返上年,基本上係零風險,恭喜恭喜

ref:
http://www.als.hku.hk/admission/ ... HKDSE-Scores-12.pdf

回復 CHAN-2 的帖子

I see. I see. Thanks for your  reply.

一定要放 A1 才有機

elbar 發表於 13-7-17 22:04
一定要放 A1 才有機
擺低d唔係叫無機,係叫唔揀。

唔好玩啦, 攞6科5**或以上的, 全港只得幾十人, 選乜科都梗係ok啦.

M2當半科喎。但甘勁的成績,必收啦!

9498mami  錯啦!今年港大已將M2獨立一科計分。  發表於 13-7-22 18:07

保險行業也需要精算師
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

會否考慮QFin?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題