用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 為自閉小孩找幼稚園
go

為自閉小孩找幼稚園 [複製鏈接]

大家好今日細仔做評估剛證實自閉症
因今年要報幼稚園。。請問有咩學校對特殊需要的小朋友有耐性?
有口碑好的學校嗎?
謝謝
   2    0    1    0

引用:大家好今日細仔做評估剛證實自閉症因今年要

原帖由 sochi81 於 13-07-16 發表
大家好今日細仔做評估剛證實自閉症
因今年要報幼稚園。。請問有咩學校對特殊需要的小朋友有耐性?
有口碑好 ...
我個人認為評了a仔讀私人密集s 位比較好過讀幼稚園。請問您的醫生有冇俾意見您?

回覆:為自閉小孩找幼稚園

今年要報既意思係幾時要入學?你係邊到做評估?如果未夠3歲就評估到係自閉,通常醫生建議排s位。咁你排左未?

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

我評估是在協康做的。下星期會做埋智能評估。屆時會講解i,s,e位及服務問題。我政府那邊5月先輪候,評估據說最快等半年。所以我問定先。
阿仔黎緊9月返 半日n班。普通學校。但下年K1 黎緊要報名。

個人意見,經濟許可都係返私人S位。我仔未返私人s位前,在n班學校學唔到嘢。返左私人s位之後,好左好多。

謝啊。私人s位與密集訓練是否一樣?能pm資料嗎?

回覆:sochi81 的帖子

真的如果經濟許可真的上私人s位,就算有政府s位,都要到私人機構加一加堂

我仔都係n+密集一齊上,雖然係攰d, 但都吸收得好好, 回家都識講到學校dd野比我知, 所以都建議你兩邊上, 當然要經濟許何喇~ 但如果只能選一方, 我都會選密集, 因個導師睇少d小朋友, 顧到佢地多d, 教到佢地多d, 就算遊魂都可以好快咁叫返佢返黎~ ^^

回復 sochi81 的帖子

留意,咁細個應該智能評估0既結果未必咁準喎... 智力評估應該最好係六歲做.

回覆:sochi81 的帖子

同意,要密集訓練

引用:回復+silvermijar+的帖子 甘我應該做嗎我

原帖由 lhy168 於 13-07-19 發表
回復 silvermijar 的帖子

甘我應該做嗎我仔2歲多D,之前政府認知評估相差半年,言語就差1年多。認知等於智 ...
應知唔等於智力既。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

sochi81 發表於 13-7-17 11:13
謝啊。私人s位與密集訓練是否一樣?能pm資料嗎?
你住邊區,我playgoad班同學仔讀黃大仙路德會幾好,他有半日班,你可半日讀密集訓練,半日讀幼稚園,小朋友學野會最快,不過佢會累D

謝謝各位媽咪。心理學家話左我知智力評估供參考,要大個先準。所以將來5-6歲可再做。黃大仙我都近,等我都報名。密集訓練我揾緊資料,會報。大家真好。謝謝呀

sochi81 發表於 13-7-21 00:06
謝謝各位媽咪。心理學家話左我知智力評估供參考,要大個先準。所以將來5-6歲可再做。黃大仙我都近,等我都 ...
你還可報埋我仔來緊9月讀個間,我聽有D在我仔讀密集學校讀言語治療的家長話D老師幾有愛心同包容性好,它10-11月面試,你面試完我仔剛好讀了2-3個月,到時可肯定話你知,樂富基督x佈道中心幼稚園,但只有上午班或全日班

今日拎表排S 位。大家知否要排幾耐?
私人S位問左step,協康都要等。links未覆。耀能未問。仲有無咩介紹?

S位通常1年半至2年先有位

Thanks alll.我報左耀能私人訓練。一路做一路等

回復 sochi81 的帖子

你是否樂富返,可能會是同學仔,我返5日下午班,你呢?

我而家返炮台山。9月轉返樂富呀。上午呀。同校呢
‹ 上一主題|下一主題