用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國 foundation 日記
go

英國 foundation 日記   [複製鏈接]

25    0    0    0

回覆:winniesiu 的帖子

讀邊間foundation?

我個仔18分,都係要去讀foundation, 依家諗緊bath/lancaster/glasgow定warwick好的.
你搵邊個foundation呀?3月已經比訂好似早左的喎

bath and warwick 好似都唔guarantee 入Y1

warwick 唔guarantee, 不過bath就有guarantee, 寫明邊一科達到咩成績就一定會收, 上一年既入U率有80%, 其餘入唔到既就去左差的既U
另外lancaster同glasgow都有guarantee level, glasgow上年既升U率重係100%添(不過只計HK學生)
因為呢幾個星期同阿仔不停聽左好多講座, 有英國過黎既學校代表同畢業既學生講, 所以都幾了解情況, 但依家係心大心細唔知揀邊間(其實warwick冇guarantee我都唔會諗, 不過阿仔好鍾意間學校

回復 winniesiu 的帖子

唔好意思, 我唔係好明個學制,  
點解過去要讀 Foundation?
點樣先可以直入 Year 1?
請指教!!
梁媽媽

如果無555 or 554, 大學唔會收, 只会叫你先讀1年foundation, 如果成績達標, 大約65-70%, 就可以直升year 1.

回覆:RT 的帖子

Warwick foundation不guarantee 但由佢foundation升上U的就算不是warwick 都是不錯的學校。我表姐的女兒剛從此foundation升上warwick

回覆:梁媽媽 的帖子

如果香港DSE考得唔好,foundation 都未必讀得掂!

Ding

reading , southampton 未試過有香港學生直升唔道.  而southampton 是100% guarantee.  當然不是33222啦!

回復 littleyan 的帖子

呢2間都屬於中游大學, 要由foundation入應該冇難度

Ding 發表於 13-7-17 12:04
如果香港DSE考得唔好,foundation 都未必讀得掂!

咁又未必既, 好多foundation個requirement都要有3322以上, 有的重要3個4添, 好多真係讀書但升唔到hk的U既都會考慮去, 咁當然有的foundation個requirement好低既, 入去個的好多都係hea住讀架喇, 佢地都係諗住求其有學位就算, 咁英國都有好多野雞大學可以銜接到既

winniesiu 發表於 13-7-17 16:59
我揾咗Uclan, 排名好低吓, 因為讀物理治療, 呢科只有幾間大學會收非英國人, 而每間嘅位好少, 無謂夜長夢多 ...
真係小聽人去英國讀Physiotherapy喎, 多數人會去美加or澳洲讀, 點解你會搵UK讀既?

我個仔DSE全部合格,但唔高grade,他想讀Environmental Science,英國多唔多大學開呢科?

波子 發表於 13-7-17 18:32
我個仔DSE全部合格,但唔高grade,他想讀Environmental Science,英國多唔多大學開呢科? ...

Environmental Science都有好多開呀, 勁的既有OXBRIDGE/LSE/UCL,中上既有Darham/Bristol/Lancaster, 中游既有Manchester/Leeds/Reading......

RT 發表於 13-7-17 18:44
Environmental Science都有好多開呀, 勁的既有OXBRIDGE/LSE/UCL,中上既有Darham/Bristol/Lancaster, 中游 ...

RT,

英國大學的Environmental Science聽聞要修Chem才可報讀, 是嗎? 香港只需任何一科理科, 阿仔修Geog, Bio, Phy

想在出發之前讀ielts, 各位有無好介紹, 最好九龍區?
‹ 上一主題|下一主題