用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2013崇真幼稚園暑期班
go

2013崇真幼稚園暑期班

我對仔唔係崇真學生, 當日擇讀TT係因為貪佢哋有學車, 點知出左事。

6月初報名, 一直無收到學校通知, 收定唔收?? 最後7月初打去問, 復返來無打比我即係收左 (咁都得!!) 。7月15日開學, 但一直都收唔到校車司機通知幾點上車。再打去問學校, 學校都係度耍我, 話到時會有司機打來架啦, 等下先啦。截至7月13日朝早先至有人打比我确認上車時間。

咁都算啦, 最離譜既係本來約左9:25分上車, 等到9:50保母車先來。上車嗰時先見到3個小朋友2個位, 又無安全帶扣。遲到我都算數, 打去學校問, 佢哋重死撐話合法喎。咁我咪話囉, 係3個小朋友坐2個位係合法, 但無安全帶就肯定唔合法囉。個老師先至唔敢出聲。

到左放學返來, 我對仔個樣好肚餓, 咁工人姐姐咪問佢哋發生咩事啦。佢哋兩個先話老師無比茶點同水佢哋飲喎。所以佢哋覺得好肚餓。係架保母車度有其他小朋友肚餓, 攞嘢出來食, 學車EE重要鬧, 話校車唔准食嘢。
痴線架, 小朋友肚餓就梗係要食嘢架啦, 係咪有病呀, 咁都唔比食, 又唔比小朋友傾計~~

今朝校車又係遲到, 攪到9:45先來。上課時間係10:00, 咁即係又再一日上堂遲到。唉, 咁攪法, 真係唔知點算。我對仔來緊重開始上TT既暑期全日班, 咁到時真係唔知會唔會亂到又無嘢食啦

各位BK家長真係要小心呢間學校~~

回覆:Emma-Tsang 的帖子

我都報咗2星期全日班!點算好?8月開學。我諗緊佢地午睡點安排?

回覆:2013崇真幼稚園暑期班

今日嘈完學校。佢哋承諾會改善,希望家長比多一日時間喎。事到如今,咪遺有信多佢一次囉

回覆:Emma-Tsang 的帖子

錢就識賺 但如果甘既安排 我都嘈爆佢 甘差 同冇愛心

我女在大圍區上車, 我都懷疑校車有超載, 我明天望清楚. 昨日星期一個阿女都話無飲過水無茶點, 仲要兩點先返到屋企, 學校講明提供茶點同水, 帶隻杯就得, 好彩我有比阿女帶少少水返學, 同埋昨日係自己帶佢返學,在課室前都飲左啖, 成四個鐘無水落肚, 我聽到阿女講都驚訝.

今日有茶點啦, 仲派左個環保袋做書包. 昨日在埸睇左一陣, 佢地在一間課室做分流返每班小朋友去上堂, 個課室有成四五十人等老師叫名去另一個課室, 阿女個班做手工的, 約十個人排隊. 講真個張指示牌仲細過張A4紙, 要問人先知去邊個課室, 網頁話去校務處拿名牌,袋等物資, 去到又話去禮堂. 我覺得好多指示唔清楚同埋佢地做得好亂

回覆:jjoannetsang 的帖子

我要返工、要靠校車接送,乜都睇唔到,到學校係唔係有人會安排嫁?真係好擔心

引用:我對仔唔係崇真學生,+當日擇讀TT係因為貪佢

原帖由 Emma-Tsang 於 13-07-16 發表
我對仔唔係崇真學生, 當日擇讀TT係因為貪佢哋有學車, 點知出左事。

6月初報名, 一直無收到學校通 ...
請問你係邊上車?? 我女女下周開始上全日,一連4星期,今年第一次報名,都是女女同學的媽媽推介,話課程內容充實,點解今年會咁嫁?? 我要返工,有些擔心!!! 大家係度保持聯絡,有咩事都有個照應!!!

引用:Quote:原帖由+Emma-Tsang+於+13-07-16+發表

原帖由 csy_0101 於 13-07-17 發表
請問你係邊上車?? 我女女下周開始上全日,一連4星期,今年第一次報名,都是女女同學的媽媽推介,話課程內容 ...
我8月先開始返2星期,係土瓜灣上車。咁係唔係仲有超載問題?

回覆:kathywong0807 的帖子

我會在九龍灣上車,今周有朋友仔先上左堂,今朝問左佢,真是話有3個小朋友坐2個位情況,但就有安全帶; 佢話開學第1日有些混亂,昨天已有茶點時間,個小朋友返黎講都話上堂上得開心   

引用:我會在九龍灣上車,今周有朋友仔先上左堂,

原帖由 csy_0101 於 13-07-17 發表
我會在九龍灣上車,今周有朋友仔先上左堂,今朝問左佢,真是話有3個小朋友坐2個位情況,但就有安全帶; 佢話 ...
我打去運輸處,如果小朋友高1.3米以下,真係可以3個座2個位,真係無辦法

我係觀塘上車,今日都係3個人坐2個位,但已經有扣安全帶。另,有茶點同水飲了。我對仔返來話老師唔惡,但校車ee同學校ee好惡。

我諗學校已經改善緊,大家有咩update可分享下。

我在紅磡上車,校車很準時,司機叔叔及ee很有禮貌。可能小朋友不多,沒出現三人坐兩人位。(不過,阿女幼稚園校車反而有這情况,我想三人坐兩人座位在幼稚園校車是很常見的!)

阿女8/7開始上,日日都有茶點,除了15/7之外。  我女話很開心,老師很好,仲話要日日返呢!

我剛問過學校,如第一日上堂而又搭保母車的,記得同小朋友貼個名和課室號無身.
不過課室號我唔知點分,所以最好打電話問學校.

引用:我剛問過學校,如第一日上堂而又搭保母車的,

原帖由 RY28 於 13-07-17 發表
我剛問過學校,如第一日上堂而又搭保母車的,記得同小朋友貼個名和課室號無身.
不過課室號我唔知點分,所以最 ...
好似返全日要自己帶被,咁跟校車,係唔係有人幫手攞?

我5月報左一路都無收到任何CONFIRMATION, 大佬買野都有單據啦, 咩回覆都無, 打了幾次電話去學校都叫我等, 到返學前2日校車都未CALL 我約時間, 剛星期一上學, 我已經投訴了兩日, 笫一日返學架車遲了半個鐘, 我小朋友是尾站上車, 個時已經10:15AM....你話返到去係咪無左成個鐘? 放學又遲15分鐘,我小朋友下車已2:15PM 餓都顛褓姆又唔俾食野...我只係深水埗去長沙灣, 竟然1小時15分鐘車程, 攞命!  ....甘既安排叫家長點放心??!....

茶點我小朋友話日日都有橙汁, 餅or 麵包一小塊, 我自己會再bring 個麵包同餅乾叫小朋友茶點時攞黎食, 車程實在太耐

回復 kathywong0807 的帖子

我只返半日, 唔知佢點安排,不過褓姆車姨姨應該知道,如不放心,同佢送帶一下.  

話時話,學費都好似未過數!!!  你地銀行過左數未??