用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蒙特梭利教學 , 主題教學分別?
go

蒙特梭利教學 , 主題教學分別? [複製鏈接]

仔仔今年要interview  K1,我買左一本選校天書,想了解下各校教育方針
但見到多數區分  蒙特梭利教學 , 主題教學 , 活動教學 ,
活動教學我大概明白,但蒙特梭利教學 , 主題教學,我唔係好明有咩分別,請問JM們可指教一下嗎?

我小朋友比較好動,專注力低,我應該選那一類比較可以取長補短??
勞煩各位多多指教
   11    0    0    0

醒目開學勳章

蒙係小朋友自由選擇有興趣嘅教具,通過重複接觸嚟學習,導師從旁引導
香港真正做到蒙嘅學校唔多,起碼唔會混齡上堂...

好似活動教學合你小朋友性格多D,多D探索。
主題教學,好多時定左每月一個主題,老師會就該主題,如:食物,教不同兒歌/智能/音樂等等
蒙特:讓小朋友從教具中學習知識/探索/培養自理能力,要小朋友自己倒水/摺毛巾等 小朋友學習到有耐性。

kerkermui 發表於 13-7-16 17:43
蒙係小朋友自由選擇有興趣嘅教具,通過重複接觸嚟學習,導師從旁引導
香港真正做到蒙嘅學校唔多,起碼唔會 ...

多謝

crystal媽咪 發表於 13-7-20 15:09
好似活動教學合你小朋友性格多D,多D探索。
主題教學,好多時定左每月一個主題,老師會就該主題,如:食 ...

多謝

Montessori believes each child is an individual.  So each child will learn at his or her own pace.  The teacher's job is to observe and guide the child on according to his/her interests/needs.  

This is just a short explanation.  I can go on n on for hours about it! lol

咁睇黎, 我小朋友個間既有蒙特又有主題學習, 加上注重語言的幼稚園, 哦, 咁難得都比我搵到, 真感恩啊!!

最緊要係有學券TIM.

引用:咁睇黎,+我小朋友個間既有蒙特又有主題學習

回覆:kerkermui 的帖子

其實都會有部份情況混齡,我間有。會叫高年級學生去低班說故事,亦會混合nursery (n1)同k1(n2)一起吃早餐及一起做其他活動等,只是授課時間會分開。

原帖由 rainbowcov 於 13-08-05 發表
咁睇黎, 我小朋友個間既有蒙特又有主題學習, 加上注重語言的幼稚園, 哦, 咁難得都比我搵到, 真感恩啊!! ...
請問你小朋友係邊間呀?因為我仔果間都似乎係咁

回覆:rainbowcov 的帖子

請問係辺間呀?救世軍?

回覆:eugenalau 的帖子

原帖由 rainbowcov 於 13-08-05 發表
咁睇黎, 我小朋友個間既有蒙特又有主題學習, 加上注重語言的幼稚園, 哦, 咁難得都比我搵到, 真感恩啊!! ...
請問係边間KG?

rabbitnok 發表於 13-8-13 16:22
請問係边間KG?

信義中英文幼稚園
由於有學券的關係,很多時外籍老師的授課時間有限制,但這所學校讓外籍老師陪同學生一星期共兩個半日,這樣我幾欣賞的,可讓小朋友多時間接觸英語。

佢地用主題教學方式,多元化的教小朋友,讓小朋友無形中學到很多額外的野,我很感到意外的。

另外,蒙特梳利佢地唔係用教材,而是用實物,不用花錢買教材,而自理方面很好,自己斟水,摺被等。

其實好多幼稚園都會將蒙特梭利教學法滲入校本既課程中

對,係要佢的精粹。

gatochat 發表於 13-7-25 22:30
Montessori believes each child is an individual.  So each child will learn at his or her own pace.   ...
請問知唔知蒙特梭尼班有沒有固定的教材? 又有沒有特定的功課? 如沒有, 怎樣做assessment呢?

There are Montessori equipments designed to help children to learn, divided into areas 'Language, Maths, Practical life, Sensorial, Cultural'.  Each area has its own materials and exercises to allow children to learn and explore.  There's no homework as such, at least for nursery age children.  I'm not trained for teaching primary aged children in a Montessori environment so I do not know.  Why do they need homework at this age anyway?

As I've said, each child is an individual and therefore we look at the child's progress, and NOT on how he/she performs compared to others.
‹ 上一主題|下一主題