用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 今年中文好深?
樓主: do-re-me
go

今年中文好深? [複製鏈接]

回復 maylaumun 的帖子

咁即是話其他part 5**,作文炒咗都可以5**!!

以你的例子假設:
卷一 95分X18%=17.1
卷二 55分X18%=9.9
卷三 95分X9%=8.55
卷四 95分X12%=11.4
卷五 95分X14%=13.3
校本評核 95分X30%=28.5
總分:88.75分
都有可能攞5**

maylaumun 發表於 13-7-17 14:09
以你的例子假設:
卷一 95分X18%=17.1
卷二 55分X18%=9.9
幾多分先有5** ?

回復 maylaumun 的帖子

中文科有可能取得95分嗎? 我校的作文及閱讀理解最高分的同學都不超過70分, 一般只是50幾.

只是假設5**是90分以上,2是50分邊緣

回覆:今年中文好深?

我好想知道中文每份卷的各級別分數!

其他科一樣,為甚麼不公報?而且自己可以決定查不查卷,無謂廢時失事!

熙媽媽  我都好想知,點解唔公佈得呢?  發表於 13-8-6 15:03
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我系首屆文憑試考生,有買考試卷,中文作文5**,第一個考官比60分,第二個考官比70分,因為兩位考官比分差距太大,所以有第三位考官評分,比左68分,可見作文即使攞到最高等級都唔會有80/90分出現,因此可推斷第二屆作文攞2系55分並不成立。

68分攞5**, 唔代表5**唔會有70/80/90分出現.

熙媽媽  完全同意!  發表於 13-8-6 14:41

sorry 現更正5**應該唔會有80/90分出現,其實試問作文又點會比如此高分呢?
考官比分好緊,中文閱讀4等個分已經唔合格,大家做過綜合模擬試卷/會考卷都知道呢份卷既答案有對錯之分,評分時並非如作文卷甘主觀,但我想講我綜合都系5**,但個分系24/50 (marker 1),28/50 (marker 2),整合拓展既points都差唔多中曬只系得8/15,只得一半分多少少。因此對於考評局既評分方法我都摸不著頭腦。
唔知大家又覺得點呢?

見倒網上有人posted DSE中文分數(有copy), 中文作文,第一個考官比75分,第二個考官比64分.

maylaumun 發表於 13-7-17 13:44
公開考試
卷一 閱讀能力 18%
如果係2013DSE,分數比例應該係:
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/chi_lang/2013hkdse-clang.pdf

公開考試
卷一 閱讀能力
20%

卷二 寫作能力 20%

卷三 聆聽能力 10%

卷四  說話能力 14
%

卷五 綜合能力 16%

校本評核
必修部分:
閱讀活動、日常課業及其他語文活動  8%

選修部分(兩個單元):日常學習表現 、單元終結表現 12%

prodigyng 發表於 13-8-4 09:15
sorry 現更正5**應該唔會有80/90分出現,其實試問作文又點會比如此高分呢?
考官比分好緊,中文閱讀4等個分 ...
會唔會睇下個年份卷深定淺呢?

2012係第一年DSE,考評局要係CE同A-LEVEL之間去出卷,拿捏唔好,份卷太深。但無論份卷深定淺,實有一D學生表現好D,有學生表現差D。所以我覺得每年得5等嘅學生得分可以唔同,不過都係叻嘅學生。

我455*5*5** -> 5*
我覺得中文似係考答題技巧, 同語文能力
靠努力睇書睇文章已經唔係最有用
5** mathstutor

prodigyng 發表於 13-8-4 09:15
考官比分好緊,中文閱讀4等個分 ...

我自己上呢度睇D卷同評語,好似具體一D。

新高中核心科目: 中國語文 – 考生表現示例 – 2012年考試
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/Subject_Information/NSS/chi_lang/sp/2012.html

‹ 上一主題|下一主題