用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 其實 PHY, CHEM, BIO 三選二, 應該唔要那一科? (不計本 ...
go

其實 PHY, CHEM, BIO 三選二, 應該唔要那一科? (不計本身成績) [複製鏈接]

其實 PHY, CHEM, BIO 三選二, 應該唔要那一科?  (不計本身成績, 純看大學選科出路)

ElizaW  Chem 一定要修  發表於 13-7-15 17:45
   3    0    0    0

ha8mo 發表於 13-7-15 17:00
咪就係睇你第時想讀乜囉
想做醫生、藥劑師 -> 棄Phy
想做物理治療、職業治療、視光師 -> 棄Chem
Thanks, 好難決定.....到時再算吧!

簽名被屏蔽

ha8mo 發表於 13-7-15 17:00
咪就係睇你第時想讀乜囉
想做醫生、藥劑師 -> 棄Phy
想做物理治療、職業治療、視光師 -> 棄Chem

我唔知你有無讀過 A-level,或者係咪八十年代的預科生?在我的年代,
理科預科生一係讀 Maths Group,一係讀 Bio Group。

Maths Group -  Pure Maths, Applied Maths, Phy, Chem
Bio Group - Phy, Chem, Bio

做醫生唔一定要讀 Bio ,我果班做左醫生的同學都係 Maths Group 的。

我唔知依家高中改成點(出年先燒到埋身),不過無理由同以前差咁
遠卦?!Phy, Chem, Bio 三科取二,我相信只能在 Phy 或 Bio 中取
捨,Chem 是萬萬不能放棄。至少 Bio 入面都會涉及好多 Chem 的知
識,無左Chem 底會唔會好踢腳?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 13-7-15 23:10
我唔知你有無讀過 A-level,或者係咪八十年代的預科生?在我的年代,
理科預科生一係讀 Maths Group,一係 ...

其實如果數底好, 是否應該選:

Phy + CHEM + M2    (連同 4 科 core)  -->  共 6 科

如果進取些考 7 科,  是否應該 + Econ  或一些計數的科目 ?

(另外我就係見過和醫療有關的學科要求, 唔一定要求 BIO,. 待求證)

回覆:ha8mo 的帖子

Phy+Chem+M2 可能會合適,我女學校如入phy就跟M2,如入Bio 和 BAFs就跟M1

‹ 上一主題|下一主題