用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 分享經驗
go

各位好:

我仔仔2Y, 剛剛去完健康院見姑娘做評估, 因為仔仔唔識講野, 又唔識表達自己, 比圖片佢認, 佢完全無反應, 姑娘話仔仔進展慢, 話要見醫生再做評估, 我想問下各位, 呢個情況之下:
1. 係咪即係仔仔有自閉傾向?
2. 仔仔安排左呢個星期去健康院見醫生, 會唔會即係做評估? 還是等再轉介先會做?
3. 一般排政府, 由評估至治療, 成個過程大約要等幾耐?

我個新手媽媽, 真係唔識點樣處理, 請各位幫幫手, 比啲意見, 感激!
   3    0    0    0

回覆:Anitalyc 的帖子

是否有自閉要轉介到評估中心,由評估中心的醫生進行評估決定,約1個小時。

Olympian 發表於 13-7-15 16:45
是否有自閉要轉介到評估中心,由評估中心的醫生進行評估決定,約1個小時。

...

意思係健康院醫生唔會做評估, 只會初步估計仔仔係咪有自閉傾向, 如果健康院醫生覺得佢有, 先轉介去評估中心做評估?

我囝2歲時都被安排見健康院醫生,本來要排半年,但當天醫生有空,做左個簡單評估,説未必係,但仍寫轉介信去cac.
可能我囝係cac見姑娘全無交流(十問九唔應),之後好快(約四個月)見埋醫生做評估.
其實你下星期見醫生,咪等下羅。
我排兼收位,上月後補有學額(排左1年3個月)

你跟你仔仔說話時,你仔仔會不會望著你?如果係自閉症,一般都不會有眼神接觸。我有2個小孩,一個係A仔,一個係正常小孩。
從評估到治療,我花了2年時間。總算今年有S位俾我大仔讀。盡快轉介去評估。我細仔1歲7個月評估係正常小孩,只是語言delay.轉介言語治療。現在1歲10個月,開始講好多單字,成日'點'人做嘢。
政府的服務,樣樣嘢都要排好耐。

cat1028 發表於 13-7-16 00:36
我囝2歲時都被安排見健康院醫生,本來要排半年,但當天醫生有空,做左個簡單評估,説未必係,但仍寫轉介信 ...

THANKS CAT1028!
咁CAC評估完, 有冇叫妳帶囝囝去上啲特別班架?

回復 ka-sandra 的帖子

我叫囝囝果陣佢會望下我. 同佢玩果陣都會.  但係靜止同佢傾計果陣同佢講就極少望.

Cac安排左"家長工作坊",建議自費言語治療,社交班,當時未有學校收,知無論政府定私人治療都要排一段時間,好快就排幾間機構(包括私人s,言語治療),等左4個月開始有回覆。
後來有n收(學校知評估結果),每星期一次午睡後出外言語治療。

回覆:cat1028 的帖子

今日見左健康院醫生,話囝囝缺乏眼神接觸,語言delaying,情緒較差,轉介去見尤德見姑娘,醫生話一般等個幾月就可以見,不過都係要等我星期五打去book
先知幾時見得。我囝9月返n班,呢段時間我想去報密集式訓練,但我聽聞要排好耐,離返學仲有個幾月,呢段空檔有咩班可以上?可唔可以比啲意見?感激!

引用:今日見左健康院醫生,話囝囝缺乏眼神接觸,

原帖由 Anitalyc 於 13-07-18 發表
今日見左健康院醫生,話囝囝缺乏眼神接觸,語言delaying,情緒較差,轉介去見尤德見姑娘,醫生話一般等個幾 ...
一陣去cac,姑娘話唔洗帶囝囝去,點解呢?

回復 Anitalyc 的帖子

你去填問卷

發展遲緩唔一定是自閉性的, 因為有唔同原因都會發影響發展遲緩, 如沒有足夠的語言溝通或認知比較緩慢等, 健康院的兒科醫生會作初步的評估, 若是真的不符合同齡的小朋友要求, 會轉介專科再作評估。你可以留意小朋友是否有眼神接觸, 自閉性的小朋友通常喜歡一些重覆性的說話和動作, 由於他們表達自己的情緒, 或會做一些傷害自己的行為, 如不滿的時候, 會撞頭地下彧牆, 我的仔仔歲幾的時候是這樣的.

回復 Anitalyc 的帖子

是否連單字也不懂講

我第一日都東九都不用帶仔仔去,去到交健康院封信填問卷,不用一星期就帶仔仔見姑娘,見完姑娘就排期見医生,通常排半年,可能我同姑娘講我姨姓仔都有自傾,加埋仔仔同姑娘有眼神接觸,所以等了3個半月就見到医生

引用:我第一日都東九都不用帶仔仔去,去到交健康

原帖由 onsiu21 於 13-08-09 發表
我第一日都東九都不用帶仔仔去,去到交健康院封信填問卷,不用一星期就帶仔仔見姑娘,見完姑娘就排期見医生 ...
对不起是冇眼神接觸,加上只識說,爸,媽冇其它音,以我所知家族有人用問題會快d見到医生

最後囝囝等了8個月之後做評估, 結果係自傾.
有言語DELAY, 5個月前自己報左私人既既ST, 而家2Y10M, 可以跟人口水尾講出一啲詞語, 佢表達意慾弱. 政府果邊, 言語評估要再排一年先有得見><
醫生仲話佢欠缺社交動機, 認知能力AROUND 2Y.

醫務社工比左好多資料我去睇, 但實在太多, 我都唔知邊啲適合囝囝去...
頭痛中...
‹ 上一主題|下一主題