用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2014/15 小一開始準備 ?
樓主: Bonnie
go

2014/15 小一開始準備 ? [複製鏈接]

引用:Quote:Bonnie+發表於+13-7-16+10:07+哥哥讀

原帖由 nkf 於 13-07-16 發表
要唔要考直資/私校?部份已經開始(或者結束左)報名。要參考以下討論區
http://www.edu-kingdom.com/forum. ...
Thanks for sharing ... 細女依家讀緊 SPK .. 當然希望直上SPC 啦。但都會搵定直資/私校做 back up .. 呀哥嘅策略唔係好啱呀妹 ..

引用:Quote:原帖由+nkf+於+13-07-16+發表要唔要

原帖由 Bonnie 於 13-07-17 發表
Thanks for sharing ... 細女依家讀緊 SPK .. 當然希望直上SPC 啦。但都會搵定直資/私校做 back up .. 呀哥 ...
女女讀SPK有backup已經好過好多人,唔駛咁擔心啦
我女都是14年小一,我都是宜家先準備

bibikids119  hi lovelinda,
我都開始準備喇!努力呀!  發表於 13-7-17 16:07

回復 Jessica子珈 的帖子

我個女12月出世,更加頭痛。

lovelinda 發表於 13-7-17 13:39
女女讀SPK有backup已經好過好多人,唔駛咁擔心啦
我女都是14年小一,我都是宜家先準備

...

一齊努力

14年9月入小一,今年3月開始準備。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:14年9月入小一,今年3月開始準備。

原帖由 happy_lavender 於 13-07-17 發表
14年9月入小一,今年3月開始準備。
你們說的凖備其實是凖備什麼?

引用:Quote:原帖由+happy_lavender+於+13-07-17+

原帖由 Irismammy 於 13-07-18 發表
你們說的凖備其實是凖備什麼?
我就開始做下列準備功夫:

1. 細閱各階段報名辦法及時間表。
2. 買書/上網尋找學校名單及選校資料。
3. 細閱資料並構想自己對教育理念的取向,及了解那種教育適合自己的小朋友。
4. 列寫符合自己/小朋友的學校名單,包括直私、津貼及官校。
5. 整理活動、獎項證書及生活照,如有需要,特意拍些新照片。
6. 擬定portfolio初稿。
7. 細閱各心儀學校的資料及報名須知,尤其報簡介會及正式報名日期,並記錄在行事曆。
8. 寫自薦信及找合適人選寫推薦信。
9. 整合資料並放於portfolio內及編輯portfolio。
10. 查看出生率、各校的世襲生超額報名情況及升中派位情況,以預計各校的競爭情況及計算自己小朋友成功獲取錄的機會率。
11. 計算小朋友在自行階段,報不同學校所持的分數。
12. 上網/訪問家長學生,以了解用家對學校的評價。
13. 擬定報名策略及列寫最後的目標學校名單。

次序據各人要求可改變;另外有些人又補辦一些宗教儀式或證書等。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:Irismammy 的帖子

帶小朋友周圍去,認識港九新界,去各大展覽館和博物館,遊覽各大名勝,多去郊外活動。多做小一練習,多串生字,多讓小朋講故事。

回復 lunlun2012 的帖子

Didn't repeat PN / K?

回復 happy_lavender 的帖子

勁有備而戰再加:實地考察小學,觀察現讀小朋友品行!

引用:Quote:原帖由+Irismammy+於+13-07-18+發表

原帖由 happy_lavender 於 13-07-18 發表

Very good, thank for sharing !!

其實每個人的預備功夫不盡相同,雖然我心儀直資,但仍要在自行及大抽獎下功夫,有備無患嘛!若你從來不打算報任何直私,就不用太早預備portfolio,因為叩門才要用。

BIGHEADJOHNNY 發表於 13-7-16 21:15
兩年前已經開始!

could you share how to prepare in these two years?

引用:其實每個人的預備功夫不盡相同,雖然我心儀

原帖由 happy_lavender 於 13-07-19 發表
其實每個人的預備功夫不盡相同,雖然我心儀直資,但仍要在自行及大抽獎下功夫,有備無患嘛!若你從來不打算 ...
其實我成日諗,做 portfolio 係咪有幫助?

k1 已经草左廿多張cert. 大住肚上慕道班,BBfew months 就领洗,pn 為目标小一而揀边间KG讀K1.

引用:Quote:原帖由+happy_lavender+於+13-07-19+

原帖由 Bonnie 於 13-07-20 發表
其實我成日諗,做 portfolio 係咪有幫助?
無人知架!不過做的時候可以迫自己更深入地了解小朋友,已經是一個值得做的理由,所以我做。至於寫自薦信,就迫自己細閱各校辦學理念及探究自己對子女教育的期望,亦值得做。

我將會報3間直資,其中有一間不會交portfolio,就看看有否面見的機會吧!

引用:Quote:原帖由+Bonnie+於+13-07-20+發表其實

原帖由 happy_lavender 於 13-07-20 發表
無人知架!不過做的時候可以迫自己更深入地了解小朋友,已經是一個值得做的理由,所以我做。至於寫自薦信, ...
放心,一定會面見的!

引用:k1+已经草左廿多張cert.+大住肚上慕道班,B

原帖由 GAT 於 13-07-20 發表
k1 已经草左廿多張cert. 大住肚上慕道班,BBfew months 就领洗,pn 為目标小一而揀边间KG讀K1. ...
Good!  我都準備咗間25分小學俾囡囡。

引用:Quote:原帖由+Irismammy+於+13-07-18+發表

原帖由 happy_lavender 於 13-07-18 發表

請問第10的 各校的世襲生超額報名情況,可以在哪裡找到這資料?謝謝

回復 lovebb2 的帖子

25 分,點可以準備?
‹ 上一主題|下一主題