用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Smart Kids Club發聲百科全書
go

Smart Kids Club發聲百科全書 [複製鏈接]

1) Smart Kids Club發聲百科全書值得買嗎 ?現在一套24本要$12800, 用家可俾些意見我嗎? 2) 小兒只有兩歲半,現在買會否太早不適合? 3) 效果如何? 因書展前會加價,想盡早決定!勞煩大家 !

0    0    0    0

回覆:Smart Kids Club發聲百科全書

值得買,套書起碼可以用到小學畢業!

引用:值得買,套書起碼可以用到小學畢業! +

原帖由 Melody_BB 於 13-07-15 發表
值得買,套書起碼可以用到小學畢業!
你小朋友從幾歲開始用,成效如何呢?

回覆:crystal894 的帖子

不如攞啲钱去上堂实际啲。睇得百科全书都大个仔啦,应该要睇字而不是靠支笔读比佢聽吧!

引用:不如攞啲钱去上堂实际啲。睇得百科全书都大

原帖由 Ydot 於 13-07-16 發表
不如攞啲钱去上堂实际啲。睇得百科全书都大个仔啦,应该要睇字而不是靠支笔读比佢聽吧!

...
明白!所以我這新手媽媽要透過你們有經驗媽媽收集多啲意見!thx!
佢呢套嘅好處係點讀內容跟書上文字係完全唔同,係講解另一些資料,所以比較好!到大一點可自己閱讀時再吸收深層次一點知識!

引用:Quote:原帖由+Melody_BB+於+13-07-15+發表

原帖由 crystal894 於 13-07-15 發表
你小朋友從幾歲開始用,成效如何呢?
我仔3歲買,依家五歲,細個時佢可以自己點讀,遇上有興趣的會主動問,我地會伴讀。現在,看見外面好奇的事物又會自己找書想知點解。主動探索和追求知識對他來說是很自然的。

我覺得套書有助引發小孩好奇心同主動找尋答案。呢D係好重要的學習特質。

我家有超過400本童書,呢套同ET最貴,不過值。我D朋友仔細研究後都有買。

不過咩書都好,佢地咁細,最重要係父母陪伴閱讀。

回覆:Smart Kids Club發聲百科全書

好多謝您這詳盡解釋,我很認同你講法,父母伴讀非常重要!我囝囝專注力弱坐唔定,除了我想以教材培養佢閱讀興趣外,可以從而改善其專注力問題,且能啟發他自我學習!如能夠像你囝囝一樣懂得發掘問題同自己找答案,更加難得!現sales建議我囝囝兩歲半年紀每日只需花5~10分鐘陪佢點讀閱讀1個chapter便足夠!用家意見最實在,希望更多用家可給我寶貴意見!多謝!

买来摆,好像字典都有用嘅,有闲钱,细路有又没什么其他嘢做就放着看他看不看吧。但要是都有大人伴读,又为什么需要咁贵买本会发声?难道细路仔嘢大人都吴识解,要聽支笔教吗?有咁深就不是细路仔嘢啦!

引用:买来摆,好像字典都有用嘅,有闲钱,细路有

原帖由 Ydot 於 13-07-16 發表
买来摆,好像字典都有用嘅,有闲钱,细路有又没什么其他嘢做就放着看他看不看吧。但要是都有大人伴读,又为 ...
加上读书要有系统,像oxford path的有理念,一步一步学,不是一本厚厚的看吧,这样跟大陆嘢有什么分别?人地外国DK出嘅书不是仲多资料,边用这么贵的?12800成年一对一补课都得啦,点会买本攞黎摆嘅书呀?

不如建議你先買一兩本其他百科書
自己陪下小朋友睇先啦

買咁費唔會代表你一定有心機持之以恆

Ydot 發表於 13-7-16 17:17
加上读书要有系统,像oxford path的有理念,一步一步学,不是一本厚厚的看吧,这样跟大陆嘢有什么分别?人 ...
Thanks for your comment! 這價錢真係可買好多書! 但我考慮到可36個月分期每個月供$3XX都可以接愛, 況且可用到小學畢業! 但有無必要睇咁多百科就係一個問題! 所以仍考慮中!

我都擔心自己keep唔到! 浪費金錢!

回復 crystal894 的帖子

睇咗Oxford Path Primary先吧,12800差不多可以买两年OP课程了。不是每个月几百的问题,而是要睇就睇好嘢,适合嘅嘢,小朋友学习的时间真是不多的。

Oxford Path Primary 是適合初小嗎? 那麼我囝囝2.5歲是看Oxford reading tree 嗎?

回復 crystal894 的帖子

适合的,他是由小一开始的。Reading Tree只是阅读,OP Primary读,写,听,说都有。

回覆:Ydot 的帖子

引用:Oxford+Path+Primary+是適合初小嗎?+那麼我

原帖由 crystal894 於 13-07-17 發表
Oxford Path Primary 是適合初小嗎? 那麼我囝囝2.5歲是看Oxford reading tree 嗎?
如果你小朋友未建立閱讀習慣,建議由兒童故事書開始。市面上有很多童書出版商,故事簡單又生活化。能吸引小朋友!

引用:仲要睇支筆可唔可靠,試過易怀,再配,好貴

原帖由 剛果公主 於 13-07-17 發表
仲要睇支筆可唔可靠,試過易怀,再配,好貴,有些轉左分銷商,或停生產,或ungrade左新版,總之想買都買唔 ...
都係一個重要因素!謝謝提醒!

以我個人來說是值得的。雖然我套書是舊版唔會發聲,但我兩小朋友由3歲用到現在8 / 10歲都有睇。當然現在是久不久找資料時去看啦!但他們現在看完唔夠詳盡時便會跟住看埋時代百科

EnglishTime 發聲百科全書值得買!
‹ 上一主題|下一主題