用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在某小學簡介會聽到的精句
樓主: happy_lavender
go

在某小學簡介會聽到的精句   [複製鏈接]

happy_lavender 發表於 13-7-15 12:19
出來社會工作過的人都會想到這點,正常不過!但我想不能因有這種想法,就不細看其論點吧。我認同,你呢? ...
do you have anymore to share about this briefing?

lovebb2 發表於 13-7-15 11:47
yes, band1英文中學點會收band3學生。如band1學生唔夠,band1英中會被迫變中中,咁就大件事啦。

如已經是 ...

BAND 1 只會是英文中學嗎?  BAND 1 生唔夠會變中中?  

乜都關正苦事....

happy_lavender 發表於 13-7-15 13:40
應該開多D大專食返哂D學生

我諗大部分家長希望見到呢個情況出現!
人的心態,社會環境,畢業生出路,好多好多因素,收哂未必好事,就算唔駛學生俾借錢讀書,都好肯定將會有很多資源錯誤,不過學你話齋,已經離題了!

happy_lavender 發表於 13-7-15 14:28
專上教育的作用應該不止為社會培育學術上的人才,也能將學生的個人質數提升,更懂得思考和明辨是非吧。我 ...
派信、清潔、做餐、…、等等,如果依班大專生真的投入依類工種,令我諗起有人說最低工資,是令到一批低學歷或年老人士更加難搵野做

相信這兩天熱門新聞,曾芷君同學與英華女學校會是這個POST一個好值得討論嘅課題!

loveDD 發表於 13-7-16 14:37
相信這兩天熱門新聞,曾芷君同學與英華女學校會是這個POST一個好值得討論嘅課題! ...

曾同學的故事

http://www.wangngai.org.hk/47-tsang.html

MrBeast 發表於 13-7-16 14:50
去得多簡介,有感而發(笑)

照顧學習差異-有拔尖和資優programme
對於近十年林林總總的新派學府,老實說我覺得就算是行內人,都未必俾到實質意見,更莫說是外行的父母!  唉....

happy_lavender 發表於 13-7-16 16:43
我就是突然發現不對勁,所以要停一下!你的論點,我是明白的,但我的下意識告訴我,不能聽你的,再者,我 ...
閣下的愛心是值得讚揚!  但現實上,好多野都唔可以太感情用事,制服團隊/紀律部隊更應該是!  在資源有限嘅情況下,如果花太多時間去照顧多一個有需要幫助的學員,又會唔會對其他學員不公平呢?  其實某程度上,將那新學員換去另一隊伍未嘗唔係一件好事,當然最後你就可能會背上無愛心之罪名!
‹ 上一主題|下一主題