用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 將軍澳天主教小學 95網將天係一線,同41,34學校比係咪算係2線? ...
樓主: lenny1130
go

95網將天係一線,同41,34學校比係咪算係2線? [複製鏈接]

回復 Kiyin 的帖子

將天有推普日, 即當天同學們會用普通話對話, 他們在小息或午息可以去找Mr. Richard, 談話,之後叫他蓋章在English card, 老師會知道同學們有沒有找Mr. Richard talking

回復 Hidiwong 的帖子

請問你囝囝係咪由小一開始巳適應普教中?

Kiyin 發表於 13-7-25 17:24
回復 Hidiwong 的帖子

請問你囝囝係咪由小一開始巳適應普教中?

小二才開始普教中

哦, 唔該

回復 科學 的帖子

我覺得係唔可能的, 因為呈分試鬆手, 個個一百分, 咁仲點分名次分banding報學校。而且, 本屆學生分學校的banding百份比, 係根據去年學生TSA成績計算的, 所以鬆手無乜著數的。

lenny1130 發表於 13-7-15 12:22
thx you Bosco 爸爸!明白!我一路覺得弱勢地區band1生同外區比較,會被睇底一線,反而無諗過強勢地區band2 ...

即係咁講, 睇你好似想中學跨區咁。因為報中學網係可以根學校或住址的。

例如, 你小朋友响將天考到頭5名(咁即係肯定band 1啦), 成績如果係80分(例如啫, 可能更高, 唔好激動), 响將天區內因為競爭無咁大, 75分以上就係band 1了, 咁校網內已經十拿九穩係入band 1中學。但, 跨區去到K3網, K3競爭較激烈, 原來80分以上至入到band 1, 咁你小朋友就隨時變咗band 1尾, band 2頭了, 有機會入咗band 2中學。

仲有一個問題係, 你係跨區的學生, 另一區的校長對你的小學可能不會太了解, 礙於不了解, 所以他們有可能選一位本區自己了解的小學的79.5分學生, 而放棄你跨區小學的80分學生。(當然, 將天咁出名, 跨區校長都會認識的, 我只是打個比喻, 說跨多幾區, 可能係新界區的小學啫)會有這個冒險。

(以上數字純屬例子作說明, 不要認真看待)

回復 little_yolky 的帖子

唔該晒既清楚又詳盡的解釋

回覆:little_yolky 的帖子

老實說將軍澳區中學真的不太熟悉!不否認希望小朋友能力可以,跨區出去!但始終係6年後的事!香港教育制度咁,真係要熟悉玩法!我見今年派中,好多家長話有不少估錯banding情況!
大家努力!就小朋友能力幫助佢!

引用:Quote:lenny1130+發表於+13-7-15+12:22+thx

原帖由 little_yolky 於 13-07-26 發表
即係咁講, 睇你好似想中學跨區咁。因為報中學網係可以根學校或住址的。

例如, 你小朋友响將天考到頭5名( ...
我係新手,想請問下,將天好出名嗎?咁係咪TKO最top嘅小學?除將天,仲有乜好小學可揀?我都係想囡囡入TKO好嘅小學,等佢五,六年班睇下成積如何先決定是否跨區讀中學,但都有樓主嘅擔心,請指教。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+13-07-26+發

原帖由 YCJL 於 13-07-27 發表
我係新手,想請問下,將天好出名嗎?咁係咪TKO最top嘅小學?除將天,仲有乜好小學可揀?我都係想囡囡入TKO ...
將天係tko五大熱之一,但如果同超名校比當然無得比,想入超名校當然係超難,但想入將天都唔容易

回覆:1仔1女 的帖子

咁請問可以點準備同部署?

回復 YCJL 的帖子

參考這個網:
http://www.myschool.hk/education-home.php

回復 Kiyin 的帖子

四間直資可以參考:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2599461&highlight=%E5%9B%9B%E5%B0%8F%E9%BE%8D

回覆:95網將天係一線,同41,34學校比係咪算係2線?

直資同官津各有優缺點,要衝量自己情況比較着重邊啲因素

我會睇下囝囝上學期嘅表現才打算...始終幼稚園/小學係2個世界...要比時間小朋友適應...唔想一返小一便嚇怕左佢...

請問知唔知嚟緊九月開學係咪仲有兩位外籍老師教英文?

回復 lenny1130 的帖子

咁點解你又吾同12校網比呢,仲大對比

以今年升中派位結果嚟衡量,將軍澳區以保良局馮晴係頂頭一線小學

雖然將天未必係95網最優秀嘅小學,但歷年嘅出色升中派位同有宗敎背景嘅因素巳令不少家長心儀其子女入讀

回覆:95網將天係一線,同41,34學校比係咪算係2線?

‹ 上一主題|下一主題