用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仔仔派入英中陳瑞祺喇沙書院,有冇家長都系? ...
樓主: fishvv
go

仔仔派入英中陳瑞祺喇沙書院,有冇家長都系? [複製鏈接]

仔入吾到精英班(D班),但其它三班之間有冇差別呢?

引用:仔入吾到精英班(D班),但其它三班之間有

原帖由 fishvv 於 13-07-31 發表
仔入吾到精英班(D班),但其它三班之間有冇差別呢?
我估分別不大,我見升班分班另外三班會打散, 亦有人會升去D班。

tsfun 發表於 13-7-31 23:06
咁Hard Sell 嘅?
都冇嘢sell. 做父母的,為仔女憂,為仔女喜,大家都清楚。我只是知足而樂,樂而忘形呱!CSK 真的滿足曬我二公婆的要求。

fishvv 發表於 13-8-1 12:42
都冇嘢sell. 做父母的,為仔女憂,為仔女喜,大家都清楚。我只是知足而樂,樂而忘形呱!CSK 真的滿足曬我二 ...

我都覺得真正既快樂係來自知足。正如有家長話:「既來之,則安之」,既然改變唔到就唯有去適應,去發掘佢既好處。有時唔好以為派入專出狀元果間學校先至值得高興,當你一睇佢地d文憑試整體成績數據包括合格率,你未係中六合彩住,查實係重有排驚!
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-8-1 13:11
我都覺得真正既快樂係來自知足。正如有家長話:「既來之,則安之」,既然改變唔到就唯有去適應,去發掘佢既 ...
什麼死馬?why 你講到甘樣架,CSK 點都系一間英文中學,差得去邊?
講到知足常樂,我地算得上系,但好多吾系識甘樣做架。我有一親友,個女同我個仔同年,由一年班開始,每逢在家
庭聚會,這個親友所說,所想都系個女D讀書的問題,情況,一見面就問個個D小朋友學什麼?補習什麼。可憐天下父母心。最經典系系長輩壽宴中,佢還要叫個女攞本補充練習系枱上做,真系一路食翅,一路做練習架,足足比我老公笑左成年。真系可憐天下父母心。

今次派位,這親友個小朋友派了不知系第九定第十志願。我估他們好失望了。

開心在於知足,各家長知知,如小朋友可以好開心去讀書,成績自然會好吧!

fishvv 發表於 13-8-2 01:30
什麼死馬?why 你講到甘樣架,CSK 點都系一間英文中學,差得去邊?
講到知足常樂,我地算得上系,但好多吾 ...

我估ohnono 唔係話CSK 唔好ge!  大家放鬆d 唔好緊張

CSK 未必係最好, 但入得去都會知.  我就覺得好適合D 活潑好動GE 男仔,  我仔唔係書生型死古古個D.   所以依家lee 個安排好好好滿意.

個個都想"嬴左起跑線上",  我覺得咁係輸左一個快樂童年.  小朋友要因材施教.  父母只係一把弓, 小朋友係箭.  我地只可以後面幫手推一把,  落點左那要靠小朋友自己做化.    我另願我仔仔係蠃在終點時, 死時覺得自己無白過.

fishvv 發表於 13-8-2 01:30
講到知足常樂,我地算得上系,但好多吾 ...
此句純是心態的描述,不是意指學校,無意冒犯,已刪除此句。
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題