用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙崇津小 vs 德雅私小 vs 聖三一私小會點揀? ...
go

沙崇津小 vs 德雅私小 vs 聖三一私小會點揀?

家住沙田,男仔,選沙崇,較近多校外比賽,但區內成績派位一般,話80%第一志願,聯繫中學是band3中中,升中派沙田區中學。選德雅,程度深,功課多,男仔無乜課外活動,得打鼓同台拳可選,派位成績好,96%首3志願全英中,但聯繫中學是女校,無着數,升中派深水踄區中學。
選聖三一,英小,程度功課量平均,數同科學全英文,有好多課外活動可選,派位聯繫中學是中中band 3,但有兄弟姊妹學校band1各1,升中派九龍城區中學。

囝囝幼稚園程度深,都會想比機會小二再考插班自己心儀學校,揀邊間好?

回覆:沙崇津小 vs 德雅私小 vs 聖三一私小會點揀?

有意思,有意思,咁難都比您攪到呢個組合。

引用:家住沙田,男仔,選沙崇,較近多校外比賽,

原帖由 cherisa 於 13-07-13 發表
家住沙田,男仔,選沙崇,較近多校外比賽,但區內成績派位一般,話80%第一志願,聯繫中學是band3中中,升中 ...
馬崇是band2b, 不是band3.  如谷得,德雅。我覺得聖三一同沙崇入band1英中,%相若。樓主你Check check.

BVMS 啦

請問BVMS stand for?

三個!佩服!

引用:請問BVMS+stand+for?

請問BVMS stand for?
Sorry typo: Bishop Versiglia Memorial School 德雅學校

應該是 Tak Nga Primary School 德雅小學。

唔明?需要噤大反應麼?在這個遊戲,無分無宗教無父陰無靠關係,一間派的,其餘的是人揀我,有選擇嗎?只能說是和他們有缘!
希望#4所寫的BVMS唔係粗口!!
我好想講,我同囝囝呢4年幼稚園生涯是非常努力、勤力、有付出、成績唔錯,只是派位唔跟以上努力成正比。得到呢個組合唔係我想的。

哦!! BVMS唔係粗口, 謝謝你的意見。

引用:哦!!+BVMS唔係粗口,+謝謝你的意見。

原帖由 cherisa 於 13-07-14 發表
哦!! BVMS唔係粗口, 謝謝你的意見。
我有認真同您諗架。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+cherisa+於+13-07-13+發表請

原帖由 dlee_ca 於 13-07-13 發表
Sorry typo: Bishop Versiglia Memorial School 德雅學校

應該是 Tak Nga Primary School 德雅小學。
我都唔知呀!

"Bishop Versiglia Memorial School "

我會選Tak Nga。

大家沙田友,但呢鋪您冇得慳。

除非遲d有再有變化。

引用:Quote:原帖由+dlee_ca+於+13-07-13+發表Sor

原帖由 Yukyuk 於 13-07-14 發表
我都唔知呀!

"Bishop Versiglia Memorial School "
佢學校個 main building 係咁寫,所以我誤會咗。

想插班再搏就揀間深既讀啦!

thks a lot. 都明白揀間深的好。搏插班真係=扣門=挫敗多–次
沙田心儀沙吕,但朋友話插班都幾難會收。

引用:thks+a+lot.+都明白揀間深的好。搏插班真係

thks a lot. 都明白揀間深的好。搏插班真係=扣門=挫敗多–次
沙田心儀沙吕,但朋友話插班都幾難會 ...
想插沙呂,一於德雅,揾咗校巴/街車未呀?

引用:+本帖最後由+cherisa+於+13-7-14+00:04+編

唔明?需要噤大反應麼?在這個遊戲,無分無宗教無父陰無靠關 ...
晤係話你唔努力,不過到呢個時候仲hold 三個位!其實看你文章你冇心聖三一快D放左佢,等D冇back up , 抽獎又唔好的小朋友快D有個希望!做下好心,你小朋友九月都是只可以去一間學校!

聖三一係扣門噚日先打黎話收囝囝,我都未註册,我hold左半日喳,係好的學校當然要問清楚。

有又煩,無又煩,唔係唔想好心早d放,為個仔揀最好的,邊個媽媽唔係做緊?你估我又晚晚好訓過?我都想早d有定案,只因德雅是女校男生,才同囝囝試扣聖三一,係佢自己憑實力考返黎既,我唔可以話放就放,要考慮清楚先。唔好成日話人hold住d位,唔放住–定有佢原因,個個媽媽都好大壓力。聖三一係你杯茶?但你急都無用,遊戲係人揀你,就算我放左也未必揀中你。

引用:有又煩,無又煩,唔係唔想好心早d放,為個

有又煩,無又煩,唔係唔想好心早d放,為個仔揀最好的,邊個媽媽唔係做緊?你估我又晚晚好訓過?我都想早d有 ...