用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我茫無頭緒,有冇人可以教我?
go

我茫無頭緒,有冇人可以教我? [複製鏈接]

我係新手媽媽,仔仔響2013年2月21號出世,我地住葵涌和宜合道近打磚坪街《石籬個邊》,我同老公都要返工,所以平時係由我住葵興既媽咪日頭幫手湊仔仔,而夜晚就我地兩公婆湊番。。。。。。我既問題係

1    0    0    0

回覆:我茫無頭緒,有冇人可以教我?

1.想幫仔仔報兩歲班,想近葵興媽咪的,因想佢老人家近一點,請問有冇好既幼稚園介紹?請問葵盛天恩好嗎?請問葵涌村YMCA好嗎?還是有其他介紹?

2.我想請問,如果我響個區讀幼稚園,到派小學係咪一定會派番個區架?因為我真係吾明乜野係校網!

引用:2.我想請問,如果我響個區讀幼稚園,到派小

原帖由 lamemily 於 13-07-13 發表
2.我想請問,如果我響個區讀幼稚園,到派小學係咪一定會派番個區架?因為我真係吾明乜野係校網!

...
派小學既校網係跟屋企地址的,就算你唔讀幼稚園都冇問題(當然上咗小學跟唔跟上進度係另外一回事)。

引用:Quote:原帖由+lamemily+於+13-07-13+發表2.

原帖由 JoyceNgYY 於 13-07-13 發表
派小學既校網係跟屋企地址的,就算你唔讀幼稚園都冇問題(當然上咗小學跟唔跟上進度係另外一回事)。

...
哦。。。。。原來係咁!咁請問一下,我想知我依家住個度係屬咩網可以響邊度check架

引用:Quote:原帖由+JoyceNgYY+於+13-07-13+發表

原帖由 lamemily 於 13-07-13 發表
哦。。。。。原來係咁!咁請問一下,我想知我依家住個度係屬咩網可以響邊度check架

...
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/index.html

首要任務你係要睇多d EK,因為我當年都係咁學左好多野!

irene_the_pooh 發表於 13-7-13 23:49
首要任務你係要睇多d EK,因為我當年都係咁學左好多野!
EK 是甚麼?

引用:Quote:irene_the_pooh+發表於+13-7-13+23:4

原帖由 lau026 於 13-07-14 發表
EK 是甚麼?
EK咪呢度,Education Kingdom囉

葵興有太陽島,一係葵涌村個度都有幾間幼稚園!!!你係屬葵青區!!

‹ 上一主題|下一主題