用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 給教育局的建議
樓主: khmama
go

給教育局的建議   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Keroroman+於+13-07-15+發表

原帖由 ANChan59 於 13-07-15 發表
你試想想那些家長喜歡大抽獎?

如果你孩子Band 1A,你想慿能力定六合彩入名官津?如果你的是 1B/1C,可能 ...
所以就是教育制度的問題!其實真的不知道為何不是與時並進,還不如以前學能測驗那時!照你所說,那些不是B1a的當然希望能夠抽到好學校,但是本人還是贊同其他家長說的全港做同一份試卷的做法!

回覆:Keroroman 的帖子

只有這樣,其結果絕對令我心服口服!(當然在沒有改錯卷的大前題下)

Keroroman 發表於 13-7-15 09:56
所以就是教育制度的問題!其實真的不知道為何不是與時並進,還不如以前學能測驗那時!照你所說,那些不是B1 ...
阿仔7年前都贊成考公開試,憑自己能力,不用靠師兄師姐拉高或拖低自己成績!九唔搭八!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:Keroroman 的帖子

另外一個題外話,內地的中校、髙校全部都做同一份試卷,而校生的成績好壞絕對影響教師的獎金;所以老師們都歇盡所能去教好學生,如果考生遲到進入試場老師還比他們更緊張....所以絕對不會有不負責的老師存在,除非他想和自己過不去...

引用:Quote:Keroroman+發表於+13-7-15+09:56+所

原帖由 ANChan59 於 13-07-15 發表
阿仔7年前都贊成考公開試,憑自己能力,不用靠師兄師姐拉高或拖低自己成績!九唔搭八! ...
當然!自己的命運任由別人擺佈怎麼會服氣!

我感同身受 -- 亞囝派咗一間b3, 叩門又失敗, 而家個心滴緊淚因為係公司唔可以喊!

orangebb  唔好傷心, 叫阿仔讀好中一, 中二轉校, 有目標, 成績一定會好, 加油 !  發表於 13-7-15 13:00

回復 ANChan59 的帖子

會, 你呢個講法正確!  

社會上大原則都係有能者居之, 大家講實力, 當然, 好多人會話, 小朋友太細, 12歲未能完全反映, okok, 咁咪留部份位去抽囉, 譬如10%, 20%, 甚至30%, 點都唔會係而家嘅70% !   

回復 Keroroman 的帖子

無錯, 呢個靠前朝師兄嘅方法又係另一個不知所謂 !  試諗下, 自己嘅命運係操縱係人地手上, 即係話, 今屆你考到幾叻, 舉例考到1-40都仲係band 1;  但如果前朝考得唔好, 得20個band 1 位, 今屆考21-40嘅同學, 你話幾無辜.

回復 orangebb 的帖子

如果有人要發起遊行反對呈分試, 我一定參加支持.

回復 SK22 的帖子

係囉,上年我細仔小六,平均分有80分,四科AABB,但前朝師兄姊考得唔好,老師話佢band3,又唔肯級名次话校長唔比講,我估計應係55-60名左右,好彩自行面試有間band2中收左,(因為大抽奬老師話太博,無填尼間,第一band2尾,第二band3),同佢成績差不多的同學多數派左去band3,慘!

bmwhwong  我個囝都係, 老師剩係話我個仔(3B1A)可能係b2b3邊緣, 叫我揀校唔好咁進取, 最終派咗一間無揀到嘅b3, 叩門亦失敗. 好sad!!!  發表於 13-7-15 14:20

khmama 發表於 13-7-13 12:32
雖然知道只係o係度發下勞騷, 但真係不吐不快.

1.  升中派位程序十年如一日, 咁多年都冇與時並進, 教育局 ...

完全同意!!!絕對支持!!!

回覆:orangebb 的帖子

非常認同

點解家長要四圍叩門,點解唔可以中央處理, 點解唔可以透明度高些

真係講中晒家長心聲!聯署支持吧!
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回復 SK22 的帖子

贊成反對此等垃圾學制遊行, 總好過七一遊行, 我必定參與

同意!!根本唔公平!

唔係馬後炮, 我都諗左呢類問題好耐,
但係又諗點解我地的家長無人反對?
又唔聯決去集體遊行反對垃圾教育制度,
剩係參加埋果d 七一為反對而反對的事,
我真係為左呢個呈分試嬲左好耐, 好抑鬱,
阿女更為呈分試瘦左好多, 壓力好大, 好陰功,
呢期放榜完, 我同阿女好似放左監一樣,
有重獲自由的感覺, 如今小學生真真悲哀

我路過,有d唔明:
1)為何有些家長不知仔女banding但又肯定教局派錯學校俾佢?
2)點為之band x學校?點先算將band 1學生派到band 1學校?
3)呈分試係校內作排名用,份券深同淺都係咁排,點解份券淺著數d?
4 )pres1係用來評核該小學有多少%人屬於那個banding,自己小孩實際屬那個band不是都要靠呈分試成績嗎?
5)如果小孩成績為band 1尾,大抽獎抽中名校的機會跟band 1頭同等,這便可以給與一般學生向上流的機會?
6)學生不是可以在自行時以自己成績投考心儀學校嗎?
7)知道孩子banding的作用是什麼?學校沒分band,又不知道今年那間學校多人揀,遇著二線學校以為小人揀點知個個都咁諗個個都揀,點解決?

有錯請指教。

回覆:給教育局的建議

你唔知政府格言就係:多做多錯,唔做就唔洗錯。。。。。

真係仲係60年代思想

‹ 上一主題|下一主題