用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 給教育局的建議
樓主: khmama
go

給教育局的建議   [複製鏈接]

回復 skmibb 的帖
就算佢真係填错,都無理由佢band3生派到band1尾架,好多band1band2派唔到,派左band1,跟著派band2,無理由仲有band 1位比到band3學生架

yovin  可能有異能(運動OR音樂) , 所以自行收了o
又或者家長沒說真話呢?  發表於 13-7-16 00:33

貓太太 發表於 13-7-14 22:30
回復 skmibb 的帖子

我填完有影印低,我事後核對過我無填錯
又點解老師話你填錯?有冇睇番學校存根?填錯又代表甚麼意思?我想係你囝囝個隨機號碼不好,一般對banding的,好少派錯。派錯下一個banding就係隨機號碼不好,如是者,去叩門幾會會大好多!

回復 skmibb 的帖子

Sorry,我前後講左兩件事,有點混亂,band3生派入無填的band1尾事件,那人不是我仔,我已在上文更正了回覆。至於我大仔的事,我有check影印本我無填錯,我亦認為我大仔的隨機號碼不好,但教署始終要人手輸入號碼,如真的有人為错误可能我仔有兩個round被作廢,就算我仔的隨機號碼唔好,也有機會派到第三第四,不至於派第七,自問我填表不是進攻形

3.  自行結果點解唔可以提早公佈? 怕得咗既小朋友會冇心機考第三次呈分試, 又怕唔得既小朋友受影響, 咁不如取消第三次呈分試, 將分班試提早四月考, 呢個成績當第三次呈分試成績, 起碼係自己考返o黎.

這只是教育局的臆測,沒有任何根據,如此埋由,實不合理

真的,這個機制過時,當初實行時,都沒有那麼多直資中學,好多band one生的家長,唔敢搏,局住要讀比錢的二線真資中學

自行不能告知學生,是現行的機制,但不少的top band one 中學已通告學生,目的是與直資中學搶好學生,這已是潛規則,對於守規則的學校又是否公平

我已經歷一次升中的過程,真的很難頂,四年後,細仔升小六,又要再捱一,
派位制度真磨人.

Yanamami  我陪你~~不過又早你一年。。。  發表於 13-7-16 20:40

真的,究竟果班何不食肉糜的高官,何時才能理解家長的心聲?

醒目開學勳章

chun媽 發表於 13-7-14 23:22
真的,究竟果班何不食肉糜的高官,何時才能理解家長的心聲?

佢地唔駛受呢種苦,到死都唔會知 ~

回復 khmama 的帖子

講得好!

引用:極度贊成!點解吾可以俾我地知自己個仔女嘅

原帖由 TroubleBB 於 13-07-13 發表
極度贊成!點解吾可以俾我地知自己個仔女嘅banding,搞到下下估黎估去,有啲老師好衰㗎,只想保住自己學生 ...
絕對贊同!

ANChan59 發表於 13-7-13 18:45
我相信大部份都Ok。
自己當年觀察,有升中經驗及有孩子的老師推介較攻守兼備,新紮師兄師姐就危險d!
...

全中!新紮師兄班主任...
有升中經驗及有孩子的的老師

引用:3.++自行結果點解唔可以提早公佈?+怕得咗既

原帖由 chun媽 於 13-07-14 發表
3.  自行結果點解唔可以提早公佈? 怕得咗既小朋友會冇心機考第三次呈分試, 又怕唔得既小朋友受影響, 咁不如 ...
這個根本不是理由,報大抽獎時已考完第三次呈分試,這時公佈自行結果是沒有影響的!

引用:Quote:原帖由+chun媽+於+13-07-14+發表3.++

原帖由 Band5 於 13-07-15 發表
這個根本不是理由,報大抽獎時已考完第三次呈分試,這時公佈自行結果是沒有影響的!

...
早一個月公布(6月)都得啦!

引用:Quote:原帖由+chun媽+於+13-07-14+發表3.++

原帖由 Band5 於 13-07-15 發表

...
冇錯,根本四月頭已經可以公佈自行結果,同時喺四月中決定是否接受直資offer,放棄抽獎,但偏偏要家長玩一輪“人生交叉點“遊戲,明益直資。

我覺得成件事真係好黑箱作業, 用banding 派位, 又唔比知確實banding (老師講全部係靠估, 比字條我地好似做特務咁, 無名只有個數字, 即名次); 用隨機no.派, 又一世都唔知自己個no.(為咗公平, 點解唔可以係派位証到出示埋隨機no., 起碼同band 見到人地後我70幾名都抽到第1志願, 都死得心服口服........, 其實真心都係唔服, 後70名嘅同學係一直hea 到爆過咗6年, 咁我點教個小朋友要努力爭取? ); 學位比例也有問題, 自行太少位, 話明係抽, 我覺得無理由比例仲大過自行, 咁即係點? 主張運氣大過實力? 成件事四字形容: "不知所謂" !!!!!!!

引用:+本帖最後由+orangebb+於+13-7-15+08:50+編

原帖由 orangebb 於 13-07-15 發表

我覺得成件事真係好黑箱作業, 用banding 派位, 又唔比知確 ...
絕對贊同!家長和小孩大都是經過深思熟慮才填自行,應該預留多些學位總好過放在乙部大抽獎上!

醒目開學勳章

orangebb 發表於 13-7-15 08:42
我覺得成件事真係好黑箱作業, 用banding 派位, 又唔比知確實banding (老師講全部係靠估, 比字條我地好似做 ...

絕對同意,後名次嘅同學係一直 hea 到爆過咗6年,仲要係中英數全紅,都派到間 band 2 尾,我小朋友 band 2 就派落 band 3 尾,完全不知所謂 ~

引用:Quote:原帖由+orangebb+於+13-07-15+發表本

原帖由 Keroroman 於 13-07-15 發表
絕對贊同!家長和小孩大都是經過深思熟慮才填自行,應該預留多些學位總好過放在乙部大抽獎上!

...
你試想想那些家長喜歡大抽獎?

如果你孩子Band 1A,你想慿能力定六合彩入名官津?如果你的是 1B/1C,可能你都會支持六合彩!

如果80%自行,20%六合彩,會唔會合理些?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題