用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 給教育局的建議
樓主: khmama
go

給教育局的建議   [複製鏈接]

醒目開學勳章

ANChan59 發表於 13-7-13 18:19
回復 billchan23 的帖子

太真實的回應,官員及正義家長是不會明白!

sad but true ~

ANChan59  Sorry!  發表於 13-7-13 18:27

引用:你們有所不知,+D教育高官只用Pat+Pat+想野,

原帖由 billchan23 於 13-07-13 發表
你們有所不知, D教育高官只用Pat Pat 想野, 多做多錯, 不做不錯, 佢話之你死. 呢D叫為官之道,
呢個升小及 ...
完全同意你的見解。

醒目開學勳章

ANChan59 發表於 13-7-13 18:22
對小朋友不公平,是否可以投訴。

學校話佢地只係好彩,bababa . . . .

但係舊年葵青區係唔夠位架,邊得黎咁多好彩 ~

ivory0915 發表於 13-7-13 18:26
學校話佢地只係好彩,bababa . . . .

但係舊年葵青區係唔夠位架,邊得黎咁多好彩 ~
如果是自己子女,會否同樣做法?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

ANChan59 發表於 13-7-13 18:32
如果是自己子女,會否同樣做法?

有時都有諗,為人師表而又為人父母嗰啲,做野咁陰質,怕唔怕報應?

回復 khmama 的帖子

超級同意第四㸃,幾年前我大仔是受害者,我大仔遲band1尾派左第七志颐band2尾中學,要四出叩門,二日後在公司打電話和小學班主任傾談中,班主任説我填錯第三和第四志願no,不知道她從那裏睇到,當時心情好down,很內疚覺得自已鑄成大錯,害左個仔,工也做不到,請假回家痛哭,唔夠膽同個仔講。幸好第四日终於叩番間同第一志願同一級數的学校。冷靜下來我明明核對過幾次架,先記得自已有copy,我無寫錯喎,有無攪错呀,黑箱作業,死無對證。

Jackieson  有時d班主任真係...  發表於 13-7-15 01:48
chun媽  若然填錯,點解班主任而家先來講?  發表於 13-7-14 23:01

雖然我小朋友已經讀中學, 但我同小朋友被那個呈分試足足煎熬2年, 點解唔可以全港小六生考一次試, 自行唔可以前公佈, 小一派位都可以啦, 要成班同學及家長受苦及等待, 簡直係精神折磨.

ivory0915 發表於 13-7-13 18:35
有時都有諗,為人師表而又為人父母嗰啲,做野咁陰質,怕唔怕報應?
我相信大部份都Ok。
自己當年觀察,有升中經驗及有孩子的老師推介較攻守兼備,新紮師兄師姐就危險d!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

完全同意, 好似統一派位張表, 只填學校編號, 如果有人入錯編號入電腦, 結果就害了個小朋友, 但又無得查; 邊縁人估錯Banding, 又無人會知答案

醒目開學勳章

貓太太 發表於 13-7-13 18:38
回復 khmama 的帖子

超級同意第四㸃,幾年前我大仔是受害者,我大仔遲band1尾派左第七志颐band2尾中學,要四 ...

我想講個 case 係幾年前發生,有位家長喺甲部只填咗一間中學,但係俾人加多咗兩間 (banding 差啲) 中學落去,結果個小朋友就派咗去間差嘅,仲要後來學校有人走,先至穿出黎俾少數人 (家長) 知道,所以我先知,甲部點都唔可以 . . . 留空位  ~

Yanamami    發表於 13-7-16 20:34
chun媽  咁恐怖?  發表於 13-7-14 23:02

醒目開學勳章

ANChan59 發表於 13-7-13 18:45
我相信大部份都Ok。
自己當年觀察,有升中經驗及有孩子的老師推介較攻守兼備,新紮師兄師姐就危險d!
...

只要有一個,係為學校個所謂派位 rating,多過為個小朋友,就已經死得人多 ~

Jackieson    發表於 13-7-15 02:04

回復 ivory0915 的帖子

我大仔間中學屬band1尾,佢话有個band3學生根本無填過佢間中學但被派入,結果留左三年F1走左

引用:Quote:khmama+發表於+13-7-13+12:32+3.++自

原帖由 ha8mo 於 13-07-13 發表
如果自行結果可以即in即知,尊貴既直資名校係咪要投訴
直資名校我認為唔會,因為供不應求及有一定校友擁躉。

其他直資反而會叫苦連天,這是他們的現在優勢,亦是特別為他們而設。可能幾千人報名的美好歲月變成歷史!

醒目開學勳章

貓太太 發表於 13-7-13 19:05

我大仔間中學屬band1尾,佢话有個band3學生根本無填過佢間中學但被派入,結果留左三 ...

一個字 . . . 唉

咩野制度黎架 ~

引用:Quote:貓太太+發表於+13-7-13+18:38+回復+k

原帖由 ivory0915 於 13-07-13 發表
我想講個 case 係幾年前發生,有位家長喺甲部只填咗一間中學,但係俾人加多咗兩間 (banding 差啲) 中學落 ...
過份咗。

是否刑事?

醒目開學勳章

ANChan59 發表於 13-7-13 19:08
過份咗。

是否刑事?

問題係,個苦主唔會知 . . .

ivory0915 發表於 13-7-13 19:15
問題係,個苦主唔會知 . . .
You are right!
死咗都唔知點解。

教育局啲高級公務員有豐厚嘅子女海外教育津貼, 呢啲津貼本來係殖民地時期比啲海外公務員嘅仔女番祖家升學用, 但一句話平穩過度就順手"立"埋, 所以佢地啲仔女好多都會去海外升學, 有政府埋單, 唔去就笨, 所以佢地呢班人跟本唔會有同理心, 正所謂話知你死, 關佢鬼事.

‹ 上一主題|下一主題