用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Urgent!叩门唐乃勤和吳祥川都收,怎取捨? ...
go

Urgent!叩门唐乃勤和吳祥川都收,怎取捨? [複製鏈接]

0    0    0    0

引用:昨天登記了唐,今早吴祥川收,兩间怎取捨?

原帖由 emilylamlw 於 13-07-13 發表
昨天登記了唐,今早吴祥川收,兩间怎取捨?学校、老師、品行、学術、升学,可分析一下!urgent!Thx

...
唐乃勤 較好

回覆:Urgent!叩门唐乃勤和吳祥川都收,怎取捨?

引用:是那方便較好?可分析一下? 但唐最担心是

原帖由 emilylamlw 於 13-07-13 發表
是那方便較好?可分析一下?
但唐最担心是升高中问題?
整體較好,一條龍直升莊啟程

引用:Quote:原帖由+emilylamlw+於+13-07-13+發表

原帖由 elbar 於 13-07-13 發表
整體較好,一條龍直升莊啟程
唐乃勤 同 瑪利諾神父 學校又那一間好些? 希望多一点分析。謝謝

lovepapamama 發表於 13-7-13 13:35
唐乃勤 同 瑪利諾神父 學校又那一間好些? 希望多一点分析。謝謝
兩校教學語言分別

唐乃勤

2013/14 學年擬開設科目
中一至中三

以中文為教學語言 :

中國語文、通識教育、中國歷史、電腦*、地理*、歷史*、經濟*、商業會計*、普通話、家政、設計與科技、音樂、視覺藝術、體育、圖書館課、成長課、全方位學習課、其他學習經歷課

以英文為教學語言 :

英國語文、數學、科學(中一及中二)、組合科學(中三包括物理、化學、生物)

按班別/組別訂定教學語言/校本課程  :

-

備註

* 有英語延展教學活動。
數學、綜合科學、組合科學、物理、化學、生物、電腦、經濟、地理、歷史及會計均以英語或英語延展活動教授。

瑪利諾神父

2013/14 學年擬開設科目
中一至中三

以中文為教學語言 :

中國語文、中史、普通話、宗教及倫理、生命教育、體育、家政/ 設計與科技/ 視覺藝術

以英文為教學語言 :

英國語文、綜合人文、科學(中一至中二)、化學(中三)

按班別/組別訂定教學語言/校本課程  :

數學*、電腦*、音樂*、物理*(中三)、生物*(中三)及會計學原理*(中三)。

備註

* 有英語延展教學活動。

回覆:elbar 的帖子

謝謝回覆。 即是那一間比較好呢?

回覆:emilylamlw 的帖子

最後註冊了那一間?

唐乃勤不一定直升莊啟程
最弱的~10%要升他校
學校管得嚴 收生多學習差異大
瑪神是英中, 一定好過吳祥川和唐乃勤
整體瑪神是1c-2a. 吳和唐都是2a-b
睇你住邊揀吧

回覆:lovepapamama 的帖子

我小朋友在唐乃勤讀得很開心,班主任很nice,我見佢功課唔明仲會whatsapp班主任請教,考試前班主任仲會主動加補課俾佢哋,就算不是班主任教的課目都照補。讀書氣氛相當濃厚。因莊啟程的關係校長與老師目標相當明確收生與課程都較為進取。家長要有心理準備,小朋友英文要OK,因英語教課連早會都是英語的。可能有家長會覺得學校催谷學生,但我小朋友就覺得無問題。學校有成7班,收生難免參差但學校有按同學程度分班,以舊年計A班是國語班,B-D是程度好點的同學,E-G是程度差點的同學,學校確保不同程度的同學有適當的授課,雖然按程度分班但就冇聽有家長投訴資源問題。因為年年都會按成績再分班,所以個個家長都想谷小朋友擠身前面的班例,學生間的競爭難免。升莊好似要cut兩班(唔知真定假),後面的班別就要更加努力。總之小朋友要有英文底又受得谷就無問題(其實間間都係咁)。另一樣要注意就是莊啟程校舍比較細,運動唔慌強如果係運動員型亦無發揮機會。

回覆:lovepapamama 的帖子

.........

簽名被屏蔽

引用:唐乃勤不一定直升莊啟程最弱的~10%要升他校

原帖由 magtat 於 13-07-14 發表
唐乃勤不一定直升莊啟程
最弱的~10%要升他校
不是,莊啟程校長保證會收所有的中三畢業生,除非他要留班。

引用:Quote:原帖由+magtat+於+13-07-14+發表唐乃

原帖由 cwaisum 於 13-07-14 發表
不是,莊啟程校長保證會收所有的中三畢業生,除非他要留班。
請問你小朋友係咪响唐乃勤讀緊㗎?我都係擔心這個問題,唔知道係咪可以全部收番哂中三嘅學生,除非係留班生,知唔知大約有幾多個留班位呢?

回覆:米康 的帖子

聽講座時莊校校長保証所有唐畢業生會收晒。

回復 cwaisum 的帖子

咁會唔會有10%去唔到升班位。

回復 hingmami 的帖子

其實沒有一所中的校長能保證妳小朋友可升或留.都要看小朋友的成績能否達到學校升班的要求.(比喻) 若今年中三畢業的同學.全都達到升班的要求.就可全數升上莊啟程.跟其他中學沒分別.

引用:Quote:原帖由+cwaisum+於+13-07-14+發表不

原帖由 米康 於 13-07-14 發表
請問你小朋友係咪响唐乃勤讀緊㗎?我都係擔心這個問題,唔知道係咪可以全部收番哂中三嘅學生,除非係留班生 ...
不是,我孩子只是升小五,只是想認識此校。在上次聽講座時聽莊啟程校長真是說中三學生若達到升班要求,是可以全部升入莊校,若成績未達標,就在唐校留班,不過留班一年後仍不達標,就不知了。

引用:唐乃勤不一定直升莊啟程最弱的~10%要升他校

原帖由 magtat 於 13-07-14 發表
唐乃勤不一定直升莊啟程
最弱的~10%要升他校
唐都是英中。

‹ 上一主題|下一主題