用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 升中叩門有感
樓主: 小豬肉媽咪
go

升中叩門有感 [複製鏈接]

引用:其實將自行結果早於統一派位公佈已可減少好

原帖由 tttw1 於 13-07-13 發表
其實將自行結果早於統一派位公佈已可減少好多慘劇啦。都唔明教署係要一齊公佈。

...
依個我估係幫直資。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:shadeslayer 的帖子

其實可以沒衝突的。只要直資先公佈跟著到自行就可以了。唔想博既家長應該唔會放棄學位。何況報直資都是他們心那杯茶。

回覆:升中叩門有感

如果學生直資和自行都唔得,咁就可以大概知道自己的實力可以盡快部署
。不過我相信如果咁安排都一定有人話唔公平。

shadeslayer 發表於 13-7-13 19:33
依個我估係幫直資。
表面證據成立....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:其實可以沒衝突的。只要直資先公佈跟著到自

原帖由 tttw1 於 13-07-13 發表
其實可以沒衝突的。只要直資先公佈跟著到自行就可以了。唔想博既家長應該唔會放棄學位。何況報直資都是他們 ...
唔公布自行,唔想駁的父母會交直資錢,然後被取消大抽獎資格。

公布左自行,己被自行的官津取綠的家長,有部份會放棄直資。

所以大有關係。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-7-13 23:12
唔公布自行,唔想駁的父母會交直資錢,然後被取消大抽獎資格。

公布左自行,己被自行的官津取綠的家長,有 ...
直資名校問題不大,其他一般直資就大鑊 d。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

只要仔你填錯頭3個,就好易被派到好後手,既係十幾二十個志願

可能我說得唔清楚。次序咁會唔會好d。直資考完跟著公佈結果。當然要決定放棄跟著之後的資格。再到自行。方法同上。最後大抽獎。我個人覺咁會比較好。博唔博都有得選擇。好過現在唔湯唔水。

回覆:anniehah 的帖子

我識人今年就係咁。自己是b1生,頭13個都填b1學校。終於去左第14志願b2學校。

‹ 上一主題|下一主題