用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 關於興趣班
go

關於興趣班 [複製鏈接]

請教輕微自閉小朋友的媽媽,妳地小朋友有冇參加興趣班?或者係學習什麼樂器嗎?我仔仔5歲,主要係社交弱D,之前返過D社交活動班,宜家考慮緊報其他興趣班?thx!

0    0    0    0

隊際活動,例如足球和欖球;或者可以增強自信心的個人活動,例如游泳、跆拳道和攀石

我的仔仔也是社交較弱5歲,其他整體問題不明顯!朋友介紹學習游泳,可改善專注力和聽指令!現在1:1教授,他的進步很快!特別在專注力和纪律方面令我很滿意!雖然不是上堂時,他會差點,但也比以前好!

回覆:關於興趣班

多謝妳們的建議 !我會嘗試下,同埋留意係唔係有幫助。我都聽講有D自閉人士其實係某些方面,例如數學、音樂,好有天分㗎。

學校有無制服團隊?有既好值得參加。另外游水都係一個幾好既活動,初學最好係小組。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

我仔有學畫畫,游泳,社教班,plan 緊話劇班同phonic .

引用:我仔有學畫畫,游泳,社教班,plan+緊話劇

原帖由 BKVIP 於 13-07-16 發表
我仔有學畫畫,游泳,社教班,plan 緊話劇班同phonic .
社交班先啱

我個仔都係5歲,都係社交效弱。
之前比佢學過劃畫,不過而家時間唔啱停左。
試過1堂鋼琴,佢幾喜歡所以黎緊會試學。
4歲時有玩過半年攀石,都幾好玩因要跟指令。
我諗住比佢試下話劇班或故事班,學習群體合作。
我都想佢1對1學游水,但屋企會所比較難安排。
我仲諗住比佢試下公文數,自己教成日蝦我唔聽我話。

我唔係怪獸家長,我只係想佢有唔同既嘗試,從課外活動和興趣班,等佢有多D發展和體驗。

回覆:Joanne_lau 的帖子

除了興趣班外,你們的小朋友還有沒有上密集或其他訓練課程?? 我女女現在返5日密集,暫無俾佢上其他,想等佢識同人溝通多d 先!! 各位有咩意見??

我剛開始學游水、遲吓會try 吓畫畫,期望 communication 方面有改善。

引用:除了興趣班外,你們的小朋友還有沒有上密集

原帖由 csy_0101 於 13-07-16 發表
除了興趣班外,你們的小朋友還有沒有上密集或其他訓練課程?? 我女女現在返5日密集,暫無俾佢上其他,想等佢 ...
建議一開始報d較靜態的興趣班先,例如畫畫,如小朋友跟到同無被老師comment ,可以慢慢擴闊。

‹ 上一主題|下一主題