用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 密集訓練要完結了...
go

密集訓練要完結了...   [複製鏈接]

我兒子因各方面都很差,所以我給他找了密集訓練,初初由不相信有人能教好我的兒子,到現在好慶幸自己能夠遇上了這機構的密集訓練課程.

我的兒子今年九月會入讀主流幼稚園K1,其實心裏都爭扎是否應該繼續讀密集呢? 因呢度真係教得我個仔好好, 人手比例非常足夠(相比起其它機構), (1:2 一個老師帶兩個小朋友...) 而且課程內容好好, 有個人工作訓練, 社交, 感統小組訓練等... 佢呢間機構收費也很合理 (包左一堂單對單的言語治療...), 因如果我拆開黎上訓練, 我相信成效一定沒有現在的這麼好, 價錢亦可能比較貴, 雖然我兒子在這裏只有半年時間, 但我兒子很喜歡這密集的老師(比返N班的老師更多), 導師每次放學都會跟家長談談小朋友的情況,亦會教導家長如何在家繼續訓練, 今日, 我仔能夠全部項目都攞晒五分, 係前所未見的 (滿分是五分), 最重要係呢度可以建立到我兒子的自信和提升學習動機, 由上左密集開始, 我已不再擔心兒子的學習進度了, 他們跟進得很好, 我仔就算回到家, 我要求他做什麼, 他就算不願做, 但也會先依照我說話做好, 當然我也不會太過分喇~ ^^

我在這, 真的很感激遇到呢間機構和各社工, 特殊幼師, 言語治療師的幫助, 雖然我小兒未算稱得上所有方面都追得及正常小朋友, 但他的進步, 我真的感到很恩惠, 在此想再一次多謝你們!! 雖然我不知道你們能否在這裏看得到這篇短信, 但我真的衷心感謝你們, 我真的很捨不得兒子要離開這大家庭呢!! >,<
   18    0    0    2

Hi Silvermijar

可否pm此机構的名字給我呢?
因我也揾緊密集課程俾仔仔
謝謝!

well done and good job.

回覆:密集訓練要完結了...

可否pm這間機構的名稱給我? Thanks

回覆:silvermijar 的帖子

hi..可否pm 我中心的資料,等我了解下,謝

無問題, 我會PM比大家~ ^^

回復 crystal媽咪 的帖子

謝謝, 比著我於年頭, 我仲諗住我仔仔只會四歲後才學會講說話, 所以真是希望在明天, 只要我們不放棄, 孩子一定會成長!

其實密集幫到我開啟左我仔仔的腦袋和心屝, 但我地做家長都要堅持在家要做返D家居訓練呀!

由初初一塊PUZZLE都砌唔到, 佢琴日我見住佢一個人, 自己坐係度, 將成幅48塊0既PUZZLE慢慢的砌好, 密集訓練了他的專注,耐性和安坐(守規, 聽指令, 排隊...),  不像以前咁, 咩都無耐性, 試都唔試就掉左!!

回覆:silvermijar 的帖子

well done!

Hi sivermijar,

我睇左你幾個 posts, 知道你好努力做左好多野幫自己嘅小朋友,恭喜你小朋友有吾錯嘅進步。

繼續努力,亦希望你小朋友間主流幼稚園肯包容及全力協助,小朋友継續不段進步。

Pls PM me.

似賣廣告多似喎!

請大家留意,我絕無賣廣告,但可能我的表達能力不好,所以有此誤會,請見諒。我在此只是想分享一下我仔上左呢度密集嘅轉變,請大家理解。

我的兒子是的的確確在這間機構上了半年密集,亦真的如我所說的各方面都有明顯進步,這機構是有教會背景,所以我覺得佢比其它機構好啫。如大家覺得我是賣廣告,我亦不會再這公開機構名稱。謝謝。

回復 Ononma 的帖子

謝謝,我知道係長期作戰,我亦知道自已比任何學校任何老師更能勝任教好自已的小朋友,我期望他不會因沒有上密集而倒退,希望我很快輪到政府的早期訓練,由我都洗了很多錢上訓練了。>-<

我睇左好多 post, 完全吾覺樓主賣廣告,返而覺得樓主分享自己嘅心得,且強調自己付出左好多努力,係自己小朋友有進步嘅另一大關健,真係身同感受。

如果可以,請樓主日後繼續分享係主流幼稚園的經歷,我發現這裡亦有很多 JM 分享心得,很多鼓勵的。

謝謝ononma, 我初初見到人地咁批評我, 我真的唔開心, 所以我諗我唔想公開我返果間密集機構0既名稱...

我只係想強調一樣野係,無論小朋友有無返密集, 做家長只要願意付出, 一定會見到小朋友0既成果, 我只係幸運, 可以找到一家密集, 又咁好彩比佢抽到上課, 基本上, 由我仔仔一出世, 我都覺得佢與別不同(我指佢0既發展), 佢係好早可以走路, 但一歲到兩歲其間係差唔多無咩進步, 所以我都嘗試左好多唔同治療, 我有同個仔去針灸, 但針到佢識開口, 我就無再針, 因我想佢自己慢慢發展, 而cac和精神科都好好彩在我仔仔未夠兩歲前就排到, 否則都唔知要排到幾時先有位, 又好好彩有主流n1讀書, 等我仔仔可以有機會接觸大班教學...總括黎講, 我係度唔係想講話所有小朋友都一定要上密集先見到進步, 但一定要家長自己付出, 而唔係將全部野推比密集或訓練或上學.

我係度講, 只係想表達我好感謝呢間密集幫到我小朋友, 而唔係想叫人讀密集, 我好感激我在這年裏見証到小孩子的轉變, 所以想在這分享一下, 舒發一下吧~

我仔仔2Y, 暫時未評定是否有自閉症, 但我都想知多啲, SILVERMIJAR, 可唔可以請妳PM資料比我參考下呀?

Please PM me too. Thank you.

樓主,你用左咁大遍幅講呢間機構几好几咁幫到個仔,相信會有好多人pm你問邊間

‹ 上一主題|下一主題