用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無家長小朋友不是讀名幼,無參加興趣班,無證書無什麼 ...
go

有無家長小朋友不是讀名幼,無參加興趣班,無證書無什麼 [複製鏈接]

有無家長小朋友不是讀名幼,無參加興趣班,無證書無什麼
   1    0    0    0

強項技能

都能考入二、三線直私小學?

面試表現最重要,但是面試會考學術,小朋友學術方面OK嗎?

就算二線直資私小,也爭崩頭mouth:" />

回覆:有無家長小朋友不是讀名幼,無參加興趣班,無證書無什麼

可以不是名幼,冇興趣班,冇證書,但唔可以乜都唔識。

引用:有無家長小朋友不是讀名幼,無參加興趣班,

原帖由 ckwong1977 於 13-07-12 發表
有無家長小朋友不是讀名幼,無參加興趣班,無證書無什麼
我2個侄女,我兄嫂都好有米,不過唔想催谷,有上下社區中心野,一時呢樣一時𠹭樣,無樣長久。抽到區內好出名津校,英文我覺得好差,中文好好。佢從來無打算考直資。

回復 fishballbaby 的帖子

仔仔學術一般,不算叻也不算差,ok

咩都冇都吾緊要, 但係要諗吓有咩可以吸引到學校揀你小朋友!

同事個仔仔, 就係咩都無出去學,

A ~ Z都唔識背同默出來,
自已又不懂擇學校.

日日返工, 就問下同事邊間邊間好, 最終抽到第一志願.

其實係咪真係要一技旁身, 個個家長唔同, 有d學好多野但可能小朋友唔開心唔鍾意.  我見有單親家庭為左要小朋友成績好, 學好多野, 雖然成績中上但全冇禮貌.  小朋友呢段時間好需要父母去follow-up, 要陪佢同明白佢做緊乜.  例如小朋友去學普通話, 但你唔去follow-up同佢practice下, 佢冇成功感就會唔想學

阿囡讀屋村幼兒園, 好hea,  唔谷, 無參加任何比賽, 無證書, 屋村畫畫興趣班, 英文班.  我地平時亦無學術上的操練, 每日的指定活動就係講故事, 係屋企要講, 搭車要講, 沖涼要講, 食飯, 睡前都要講, 講到口水都乾.  平常心去面試, 只千叮萬囑要有禮貌, 結果我心目中的Dream school 收了.

sasa1034  VERY GOOD  發表於 13-7-12 16:21

引用:阿囡讀屋村幼兒園,+好hea,++唔谷,+無參加任

原帖由 happybibi 於 13-07-12 發表
阿囡讀屋村幼兒園, 好hea,  唔谷, 無參加任何比賽, 無證書, 屋村畫畫興趣班, 英文班.  我地平時亦無學術上 ...
激讚,我的學習榜樣

‹ 上一主題|下一主題