用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門壓力
go

叩門壓力 [複製鏈接]

由放榜日開始,不停叩門面試,日日拎實個電話望學校打黎,又食唔落訓唔著,好唔容易先等到今日,精神壓力已到頂點,希望今日4pm後真係如面試學校所校,會有電話到啦!

1    0    0    0
:-D  :-D  :-D  :-D  :-D

加油!支持你!

平常心、加油。

醒目開學勳章

同你處境一樣,加油,加油 ~

failed two school already

ivory0915  加油呀 ~  發表於 13-7-12 09:21

kathyhobb 發表於 13-7-12 08:06
由放榜日開始,不停叩門面試,日日拎實個電話望學校打黎,又食唔落訓唔著,好唔容易先等到今日,精神壓力已到頂 ...

叩咗門唔一定只係呢幾日先會有電話架, 一直都開咗學都仲有機, 如果驚壓力太大, 就分散注意, 做下其他野, 唔好齊諗呢件事.

明白依幾日心情起伏好似過山車, 應該最遲下星期初會有消息架啦....加油呀 ! 我當年叩左17間學校呀 !!! 當中有5, 6 間收呀. 比心機, 加油 !!!

karenhinhin  17間  發表於 13-7-12 12:38
orangebb  嘩, 你好有毅力呀, 讚 !  發表於 13-7-12 09:37

醒目開學勳章

記唔記得細個時有套忍者小靂精,歌詞係"又越過高山,又越過谷. . . ",完全係我呢幾日嘅寫照 . . .

叩咗門嘅家長, 真係要放鬆心情呀, 我舊年都係過來人, 等待係最難捱, 個十日好似見乜都灰灰地, 食乜都無乜味, 有時可能學校已經將你列入首選, 一有人退出, 就會即刻打比你架, 真架, 我舊年都係咁, 等咗十日, 原來係有個同學叩咗門等到, 佢等到就放棄, 結果就變成我都等到.........加油呀!

ivory0915  多謝你  發表於 13-7-12 10:12

orangebb 發表於 13-7-12 09:41
叩咗門嘅家長, 真係要放鬆心情呀, 我舊年都係過來人, 等待係最難捱, 個十日好似見乜都灰灰地, 食乜都無乜味 ...

日日都以淚洗面, 非筆墨可以形容.

這遊戲不易為, 不只大人有壓力, 小朋友也有, 各位家長, 加油, 努力, 放鬆!  

回復 朱古力 的帖子

或者你而家聽唔入耳, 我試下講個真人事事比你聽.......

朋友個仔, 係2011年派位, 全級頭10, 自行2間都唔得(我覺得唔奇, 間間都係得幾十個位, band 1頭學校, 個個都話收全級頭5......), 大抽獎又填得唔夠好, 第2志願真係聽老師支笛(北區係咁, 第2已唔可以再填, 因英中位唔夠......), 揀咗間band 2A, 結果, 真係抽到呢間.......朋友仔, 日日以淚洗面, 朋友好硬淨架, 一講起個仔, 都眼濕濕, 一直係咁到開學, 叩門又唔得, 有2間本來都好大機會, 見埋副校, 同佢講, 佢係首選, 如有人走......咁, 即係未有人走喇......結果等到開學, 硬著頭皮做校服, 買書, 如是者, 讀咗一個學期, 朋友個仔讀得好好, 全級第1, 老師好錫佢, 我同朋友講, 成績咁好, 不如轉校......點知, 朋友返去同仔仔商量, 今次係仔仔死都唔肯走, 話已適應哂, 老師又錫佢, 同學又融洽...........

唔洗半年, 成件事睇返轉頭, 都係一個過程而已!

文仔媽  最難個關,就是面對自己,有時小朋友比我們大人做得更正確!期望他繼續努力,同樣前程錦繡!  發表於 13-7-14 14:11
totheend  Goo sharing!  發表於 13-7-12 13:31

orangebb 發表於 13-7-12 10:56
回復 朱古力 的帖子

或者你而家聽唔入耳, 我試下講個真人事事比你聽.......

道理係明, 但傷心亦都控制唔到.
我都盡量控制自己, 由收到派位証到現在, 我都無係個仔面前表露我有幾難過.
當喊喊喊....時諗咁多年小學生涯, 咁搏命讀書溫習又點, 最後都係要靠運氣.

你既真故事, 琴晚我都有同個仔講, 我話怕到時你唔捨得轉校喇~
暫時佢都唔接受呢間學校, 一講就話以後唔返學, 又話要逃學,
其實我都要人心理輔導, 但我仲要係個仔面前做戲, 慢慢輔導佢接受.

回復 朱古力 的帖子

應同!其實已派了回直屬中學,也是英中,都吾差,但不是她喜歡的,當然我也有些失望,佢話要叩門,實在吾容易,但也要帶著佢去。也勸佢接受,有同學陪著,也好些。我都勸其實吾係最top的學校可能讀得更好呢。

引用:Quote:orangebb+發表於+13-7-12+10:56+回復

原帖由 朱古力 於 13-07-12 發表
我都盡量控制自己, 由收到派位証到現在, 我都無係個仔面前表露我有幾難過. ...
Can't agree more!!幾努力讀書咪又係靠運氣最難受係要扮無嘢,喊都要躲起來,就怕小朋友覺得努力咁多年都是徒然

回覆:叩門壓力

加油!加油!唔好放棄

[url=C:\Documents and Settings\user\My Documents\My Pictures]C:\Documents and Settings\user\My Documents\My Pictures[/url]

kathyhobb 發表於 13-7-12 08:06
由放榜日開始,不停叩門面試,日日拎實個電話望學校打黎,又食唔落訓唔著,好唔容易先等到今日,精神壓力已到頂 ...
大家都辛苦了,我都還未接到一個可落實的消息,努力啊.

引用:Quote:orangebb+發表於+13-7-12+10:56+回復

原帖由 朱古力 於 13-07-12 發表
我都盡量控制自己, 由收到派位証到現在, 我都無係個仔面前表露我有幾難過. ...
幼稚園上小一,派得好唔好只有大人知,理論上小朋友係你話好就係好,但小六上中一,就小朋友已有自己一套,不是大人話乜就乜!大人嘅情緒也不能軽易在他們面前表露,真是有苦自己知!
不過你小朋友也很叻很有主見,對自己有要求,他日必成大器,互勉之,加油喔!

回復 朱古力 的帖子

明白嘅 !  

所以, 想喊就喊, 想發洩就發洩, 最多搵個地方哩埋, 買下野食下野, 做D平時唔做嘅野減下壓(例如買盒靘粉底之類, 食個貴自助餐........), 唔好屈埋屈埋; 小朋友都係要時間, 都又佢發洩下, 慢慢平伏咗就會好D, 係有個階段架, 慢慢來........

成個升中, 除咗努力之外, 就係運氣, 相信大家都完全明白, 成績比自己差嘅派得好過自己大有人在, 或者掉轉件事睇, 人生就係咁, 每件事都未必成正比, 只可話"盡力而為"!

引用:Quote:kathyhobb+發表於+13-7-12+08:06+由

原帖由 cheukmanlai 於 13-07-12 發表
大家都辛苦了,我都還未接到一個可落實的消息,努力啊.
大家咁話,今日in完最後一間,立即走去叩門即收那間註冊,雖然不是心水,但都要接受。最攪笑就係俾阿仔笑話我呢幾日浪費d眼淚,仲話呢間都唔差(東華三院的)又話入到去話唔定做到最Top嗰個,其他唔收佢,係佢地損失真係唔知好嬲定好笑

almondlatte  阿仔好叻呀!  發表於 13-7-13 18:25
karenhinhin  既然仔仔都敢諗, 你都應該放鬆啦!  發表於 13-7-12 12:49
orangebb  你仔EQ好高, 咁快搵到平衡點, 叻仔, 讚!  發表於 13-7-12 12:40
:-D  :-D  :-D  :-D  :-D
‹ 上一主題|下一主題