用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家會買邊隻牌子書包比小朋友開學?
go

大家會買邊隻牌子書包比小朋友開學? [複製鏈接]

如題,唔知買邊隻牌子書包比小朋友中一開學,大家比D意見
   4    0    0    0

引用:如題,唔知買邊隻牌子書包比小朋友中一開學,

原帖由 samuelsixleung 於 13-07-11 發表
如題,唔知買邊隻牌子書包比小朋友中一開學,大家比D意見
Outdoor

我都頭痕緊,小朋友好細粒,得130cm高,書包不能太大,也不可太細,但又担心他揹得辛苦。。總不能用個小學生手拉書包...

引用:我都頭痕緊,小朋友好細粒,得130cm高,書

原帖由 bb_2001 於 13-07-11 發表
我都頭痕緊,小朋友好細粒,得130cm高,書包不能太大,也不可太細,但又担心他揹得辛苦。。總不能用個小學 ...
我仔都係呀,得134cm, 又瘦,咩太大書包好辛苦,我都吾知買乜書包好!

回覆:大家會買邊隻牌子書包比小朋友開學

其實中學個書包需要有小學時那麼大嗎?今日註冊,順便視察交通,原來落車後條路都好長,又上斜又行樓梯,大熱天又曬,阿仔已經話如果孭住書包行好難捱……

我女都系得135CM, 佢會用SEVEN 書包, 己用了2件, 9月第三年, 重好新正

今天Lunch 到大有看過一款人體工學書包,請問有冇人用過,好不好?
Satch for teenagers by ergobag
www.freemax.com.hk 裏有這款書包的details.

ktmami 發表於 13-7-11 23:38
我女都系得135CM, 佢會用SEVEN 書包, 己用了2件, 9月第三年, 重好新正
唉!無人細粒得過我小朋友!   那裡有售?多少錢一個?夠大裝中學書嗎?

我小朋友話用返E+的SEVEN,
佢話仲好新, 佢仲好鍾意.

回覆:大家會買邊隻牌子書包比小朋友開學

呀女又係好细粒,在運動家睇中个營光色,驚易汚糟同太sharp。另中學書包會吾會無小學甘重?

小布bubu  當然最好問清潔你子女既學校啦,正常來說係會有locker既  發表於 13-7-12 20:42
小布bubu  因為一般中學校舍有locker,所以可選擇輕身d既書包,重d又吾使點溫既書放係學校,要溫既就拿回家  發表於 13-7-12 20:41

回覆:samuelsixleung 的帖子

新秀麗, 如果布料唔挺身會弄巢D 書,又容易爛, 初中D 書又多又重,而佢哋唔會肯同你用番小學那個, 唔介意可以買個Eastpak, 又型又多實用款,但貴咗D,  Outdoor 多人用但無格數,布料又薄身,麻麻地。

回覆:YanYan0116 的帖子

Seven 質地好又輕,有大细size,係就係貴咗D, 如果升到中學個款就唔太適合,尤其是男仔。

回復 ricetaster 的帖子

I found one style of Dr. Kong, black color is good. under 300 dollars.

bb_2001 發表於 13-7-11 23:58
唉!無人細粒得過我小朋友!   那裡有售?多少錢一個?夠大裝中學書嗎?

有大細SIZE, 我在海港城買,

bb_2001  可否PM給我那間鋪頭的名字... 價錢..... 担心太貴...  發表於 13-7-12 09:53

回復 ckmak 的帖子

You should select the new school bag accompanied with your child,
Dr. Kong seems '薯' and childish for F. 1, they all wish
a refresh style for their new school life for secondary education.

ricetaster 發表於 13-7-12 08:53
Seven 質地好又輕,有大细size,係就係貴咗D, 如果升到中學個款就唔太適合,尤其是男仔。

...

我個係女, 佢自己話就比佢用下先,
如果唔鍾意先買過個.

引用:Quote:ricetaster+發表於+13-7-12+08:53+Se

原帖由 YanYan0116 於 13-07-12 發表
我個係女, 佢自己話就比佢用下先,
如果唔鍾意先買過個.
我尋日問阿仔,佢都話中學用番用咗6年小學既Zeven 可以喎,佢仲話特登去買過個書包好煩……,我又覺得佢個Zeven 款OK, 中學啱用,(不過我怕我品味已落後…)

kcbeauty  我地個zeven 書包都係用左六年   發表於 13-7-13 09:00

fion6406 發表於 13-7-12 10:10
我尋日問阿仔,佢都話中學用番用咗6年小學既Zeven 可以喎,佢仲話特登去買過個書包好煩……,我又覺得佢個Z ...

同我個女一樣, 你叫佢揀過個, 佢會覺得仲煩.

我個女果個用了2年, 深色的, 無所謂,
佢e+仲長高緊, 我都想佢用有承托的書包.

CHIROPAK

回復 ricetaster 的帖子

Yes, you are correct. Most of the Dr. Kong's bags are too childish, except one. And not all children are so lucky. One of my friends, she has 3 children, form 1, form 2 and form 5. Including the books, over HK10,000 dollars expense. Now she wants to keep the budget under HK11,000. And she told me she found a bag in Dr. Kong is quite good. If the budget for the bag is around 700 to 1,200, then we can have many choice.
‹ 上一主題|下一主題