用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教40網的家長們 :-)
樓主: bagman
go

請教40網的家長們 :-)   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+IloveCS+於+14-01-06+發表瑪

原帖由 bubuG 於 14-01-07 發表
你小朋友是否來自九龍塘出名學校?
仔仔不是名幼生,只是學卷幼稚園,但叩門時好多名幼生著埋校服in.

聖多馬放第二係咪冇機會?

聖多馬放第二的話, 應該冇咩機會.

回覆:richmoney 的帖子

瑪神的叩門學術成份重。仔仔面試完說,有筆試有見老師問問題。筆試有6張紙,數學比較淺10以內加減,中文有填充,重組句子。家長填問卷。很全面。瑪神不須3條1,不須選過它。它選學術好的小朋友。好好釆,我地在預定公布的曰子即收offer.面試在平日進行,放學去in,不會撞其他星期六的面試。2日就知結果,很體貼。須然最後我地放棄入讀,但當初收到offer 也令我地安心不少。

引用:瑪神的叩門學術成份重。仔仔面試完說,有筆

原帖由 hllau 於 14-01-07 發表
瑪神的叩門學術成份重。仔仔面試完說,有筆試有見老師問問題。筆試有6張紙,數學比較淺10以內加減,中文有 ...
瑪神要111嗎?自行收生我沒有選它而且學位少, 乙一我又不打算選它。

回覆:請教40網的家長們 :-)

但是若派不到心儀學校,能否扣門瑪小?

回覆:cherrieshum 的帖子

why not ?比机會自己

引用:瑪神的叩門學術成份重。仔仔面試完說,有筆

原帖由 hllau 於 14-01-07 發表
瑪神的叩門學術成份重。仔仔面試完說,有筆試有見老師問問題。筆試有6張紙,數學比較淺10以內加減,中文有 ...
請問你小朋友最後入左邊間?

引用:但是若派不到心儀學校,能否扣門瑪小? +

原帖由 cherrieshum 於 14-01-08 發表
但是若派不到心儀學校,能否扣門瑪小?
可以,你可照入申請表,
但上年不是個個有得in。

請問基福丶宣導或善導排第四有沒有機會?

如果我不填滿選擇, 又不填四邑丶五邑丶李鄭屋官小就不會派去這些學校,對嗎?

引用:如果我不填滿選擇,+又不填四邑丶五邑丶李鄭

原帖由 cherrieshum 於 14-01-12 發表
如果我不填滿選擇, 又不填四邑丶五邑丶李鄭屋官小就不會派去這些學校,對嗎?

...
頭幾志願入唔到的話,不論是否填哂所有選擇 都好大可能隨機碌去: 五邑 (120) 、四邑 (58)、白田天主教 (133)、街坊會 (65)、深官 (130)、基愛 (92)、李鄭屋 (41)。
填哂所有學校只不過系 自已排吓呢堆 冷門學校想排邊間前d咁啫!

引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-01-12+發

原帖由 KIKI678 於 14-01-13 發表
頭幾志願入唔到的話,不論是否填哂所有選擇 都好大可能隨機碌去: 五邑 (120) 、四邑 (58)、白田天主教 (13 ...
Oh! No!

引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-01-12+發

原帖由 KIKI678 於 14-01-13 發表
頭幾志願入唔到的話,不論是否填哂所有選擇 都好大可能隨機碌去: 五邑 (120) 、四邑 (58)、白田天主教 (13 ...
深水埗官立和基愛很差嗎? 我不介意新移民, 但介意南亞裔!深官和基愛多南亞裔嗎?

引用:Quote:原帖由+KIKI678+於+14-01-13+發表頭

原帖由 cherrieshum 於 14-01-13 發表
深水埗官立和基愛很差嗎? 我不介意新移民, 但介意南亞裔!深官和基愛多南亞裔嗎?:questi ...
南亞裔應該係李鄭屋較多,除非想英文好D才入,不然都唔好唸啦,因佢地既中文程度比一般小學偏底吖,朋友個女讀過之後轉返出去一般小學到宜家六年班D中文都係跟唔上。

Cathy.Leung 發表於 14-1-13 09:32
南亞裔應該係李鄭屋較多,除非想英文好D才入,不然都唔好唸啦,因佢地既中文程度比一般小學偏底吖,朋友個 ...

明白!但很想知道基愛、深水埗官立和福榮街官立是否很差?三者應該怎樣排位?

引用:Quote:Cathy.Leung+發表於+14-1-13+09:32+

原帖由 cherrieshum 於 14-01-13 發表
明白!但很想知道基愛、深水埗官立和福榮街官立是否很差?三者應該怎樣排位? ...
樓主如有空 趁仲有時間 放學時企系校門口望吓……
會有hints…

angelawoo 發表於 13-7-15 11:52
回復 Yvonnehoney 的帖子

保險線都吾差,其實三,四,五,六,七,八,九,十都排保險線,派得超差都易叩
我听派去五邑果D係前三,玛莉偌神父,荔天,协和。。

sumaggie101 發表於 14-5-26 17:04
咁不如講下﹕
五邑 (120) 、四邑 (58)、白田天主教 (133)、街坊會 (65)、深官 (130)、基愛 (92)、李鄭屋 (4 ...
四邑同香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學有連繫, 少人揀可能因校舍細?
‹ 上一主題|下一主題