用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教40網的家長們 :-)
樓主: bagman
go

請教40網的家長們 :-)   [複製鏈接]

回復 Yvonnehoney 的帖子

保險線都吾差,其實三,四,五,六,七,八,九,十都排保險線,派得超差都易叩
之後排最好嗰D,用意係令自己吾好咁快被派去最差嗰D,淨係填幾間嗰D,如果頭三吾中,
一定入最差嗰D因為佢哋吾填,但最差學校條隊又未到我哋,因為我哋仲排一線向十幾,
其實好差嗰D大部分俾吾填晒嗰D入到

不過我哋好彩,荃灣,北區填三十間都派去區外,我問校長可吾可以吾填晒,
校長問我係咪想入長洲返學...所以填晒好重要...

我聽到入五邑嗰D係填吾晒嗰D

我個CASE就係咁的:

第一荔天 / 第二聖安德烈 / 第三嘉靈 / 第四開平 / 第五聖多馬......

自問已經唔係好進取的選擇,但派左去13的深官,依家叩門入番去聖安德烈!!!!!!!!

我填善導第二,就係因為怕派到好後,依家形勢險峻,唔一定叩到門,所以我在第二志願已set保險線!

回復 野人好索子 的帖子

第四,五排錯,好多人排你四,五去一,二,所以廢左兩個機會排大坑東宣道,善導,愛德嗰D先係保險

momome 發表於 13-7-12 04:07
1:恊和[聽我仔老師話系全港排緊頭50內既小學]
2:開平[因為重視英文科同老師好]
3:愛德[實力之選,升中派 ...

嘉靈派到band 1中學比率一直好好,這幾年都有四成多,而且校風口碑唔錯。是一間被低估了的好學校。

angelawoo 發表於 13-7-15 12:17

第四,五排錯,好多人排你四,五去一,二,所以廢左兩個機會排大坑東宣道,善導, ...

第二三抽不到聖安德烈和嘉靈應是欠運氣. 四五排開平和聖多馬則一定沒有位了

回復 bee918 的帖子

係,好多人填開平第一,聖多瑪第二如果填四,五.....真係廢左兩個機會

反而最後最差嗰幾間,我填近屋企排先,因為其實無分別,差都係差,
唯有諗又叩吾到門,近D瞓好D,專家D考第一轉校,
好多直資小二大把位

引用:回復+野人好索子+的帖子 第四,五排錯,好

原帖由 angelawoo 於 13-07-15 發表

第四,五排錯,好多人排你四,五去一,二,所以廢左兩個機會排大坑東宣道,善導, ...
排愛德做保險?選第一志願都入唔曬,點保?

angelawoo 發表於 13-7-15 12:17

呢幾年愛德都好HIT,排第一都未必入得到,所以唔算保險,不過我認同你話四/五位排錯的意思,不過算啦,好在依家都叩到其中一間心儀的學校都好滿足啦!!!!!!!!!!^^

聖多瑪,愛德都入吾晒,開平又升頭grade,
好彩細妹九月出世,哥哥小六,妹妹小一,如果吾係,真係好麻煩...
間間叩門都難,仲難過入直資...老實講...真係好頭痕...

如果自行分配不中, 便要看看每間小學大約剩下多少學位給大抽獎. 如去年自行分配之後, 善導用不完所有自行的學位, 可估計該年善導競爭會較少, 大抽獎作第二選擇絕不壞. 反之開平所有自行如果的學生全部都註冊了, 開平應該很受歡迎.

Yvonnehoney : 叩門入到協和! 真係好叻呀! 我同個仔去IN, 估計三場有三百几人面試...我當然唔成功
_________________ 我們愛, 因為上帝先愛我們 :-D

回覆:請教40網的家長們 :-)

巳統計過愛德舊年升中派位個list, 至少60%可以升到band1, 最差band3晤足15%,注重每一個學生既成績,無精英班。所以就算填第一也唔可能有保險線!

Pollyyoung: 叩到協和,我覺得是好彩,希望他會喜歡這所學校!

回覆:請教40網的家長們 :-)

聖紀文下年排四,五有無機會呢?

回復 Cathy.Leung 的帖子

別傻啦,佢地收4班,最多120人,15分都不一定入到,我仔入那年身一志願一堆也入唔到,懂這校好的一定是40區老街坊,

我朋友今年填,愛德第一,聖紀文第二,入左聖紀文

我想問40網 個LIST 得21 間, 點填晒30個位?? 咁會否被亂派?

Cathy.Leung 發表於 13-7-16 10:10
聖紀文下年排四,五有無機會呢?

聖紀文排四,五應該無機會, 排二機會好大. 呢間學校超俗, 小朋友太過辛苦, 我有個Friend個囝做工課做到頂晤住, 最終轉咗校!

heidys 發表於 13-7-16 12:19
我想問40網 個LIST 得21 間, 點填晒30個位?? 咁會否被亂派?

得21間, 便填21間. 從今年來看, 區內應該夠學位
‹ 上一主題|下一主題