用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發育問題
go

發育問題

呀囡五歲幾有發展遲緩+懷疑自閉,大小肌都好差,𣎴知是否大肌差影響到講嘢好差,而家都只講到單字,試個一些自己能力做到既野幫佢都無用,夜晚又因濕疹經常瞓得唔好。食野都ok,但不長肉,而家仍然似個三歳bb.老公又唔支持我為呀女做既野,到左今日,我無痴缐都係奇蹟。

引用:呀囡五歲幾有發展遲緩+懷疑自閉,大小肌都

原帖由 ChingMan1002 於 13-07-11 發表
呀囡五歲幾有發展遲緩+懷疑自閉,大小肌都好差,𣎴知是否大肌差影響到講嘢好差,而家都只講到單字, ...
媽媽係最偉大既。加油!

回覆:ChingMan1002 的帖子

戒牛奶

尽量和你老公在你女儿的问题上意见一致吧。如果他很离谱到你接受不了的话就不理他了。自己觉得对儿女好的就坚决去做。支持你!!!!你是这个世界上唯一可以帮到你女儿的人了。坚强啊!

努力呀, 我是過來人, 想當天我困在困局裡之時, 每天也是睇不到明天, 每天都在大霧裡慢行, 唔知前面是康莊大道定係懸崖, 但是我每天同自己講, 無論前路係如何, 我也會和小兒共同前去, 終於保持這份堅持, 現在, 可以和小兒踏上人生大道, 一齊向前, 我可以, 你都一定可以, 不要放棄

回覆:發育問題

係咪返緊特殊幼兒中心?叫社工或心理學家同佢傾下,比多d 講座佢聽,等佢了解多d,5歲只講單字,佢都唔明個女的問題? 就黎要評估升小學啦, 再唔正視害左個女。

回覆:myson727 的帖子

已戒一切對呀囡的食物,但濕疹仍然無好過。

回覆:zhfl729 的帖子

我都知,不過真係有好多制抓,好多野想比呀女試,但老公又會不斷講說話比我聽,又話無咁大個頭唔好戴咁大頂帽,連我同呀女睇個夾佢但貴d既醫生都有說話聽,話個個醫生開既藥都一樣架啦,好萌塞,講極都唔明。

你可以睇一次兒科醫生叫佢寫介紹信到醫院排期,起碼都可以排住隊等服務,又唔需要好多錢。

回覆:ChingMan1002 的帖子

你係邊處驗血,有邊d食物敏感?