用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 剛剛升中派位結果...有感而發...共勉之!
樓主: Cookeryman
go

剛剛升中派位結果...有感而發...共勉之! [複製鏈接]

貢獻勳章

引用:好耐冇上+baby,+真開心有咁多聖心幼稚園和+

原帖由 Cookeryman 於 14-07-18 發表
好耐冇上 baby, 真開心有咁多聖心幼稚園和 cskps 嘅舊生, 大家好!
我係何村仔,住新世界樓上,識讀就緊係讀區內兩大名校啦!

我喜歡 CSK 校風好, 亞仔今年升小六了, 同學仔們都是乖乖的.

回覆 Cookeryman 的帖子

Cookery你好:我也是小水old boy,看完你文後非常同意及高興母校升中派位學生有表現。
回想起當年平均每天有11-12樣功課,真是非常多。當年一級八班共320人,競爭更激烈,我媽是用85分以下"一分一藤"的方式教育出來,最後以全級30名內入水記的,想回來,真痛苦!

雖然這樣,但我仍覺今時今日的家長及學生都比我們當年壓力大,絕對需要IQ, EQ兼備。明年,我囝囝入小一了,經多番爭扎,最後我放棄了25分入小水的機會而選擇了別一喇沙會的學校,雖然幸運地在自行階段收取了,但亦代表未來的挑戰又來臨了。

願你我子女能茁壯成長吧!

共勉之!

回覆:Tintin926 的帖子

請問水記和小水是哪所學校?

貢獻勳章

回覆:lamyoyo 的帖子

水記= 陳瑞祺(喇沙) 書院
小水記= 陳瑞祺(喇沙) 小學

我以前都唔知有呢個花名!

陳瑞祺(喇沙) 小學

Cookeryman 發表於 14-7-18 23:42
好耐冇上 baby, 真開心有咁多聖心幼稚園和 cskps 嘅舊生, 大家好!
我都係聖心+小水

回覆:剛剛升中派位結果...有感而發...共勉之!

多謝分享

‹ 上一主題|下一主題