用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 kts vs 協恩小學
樓主: pu123
go

kts vs 協恩小學   [複製鏈接]

引用:KTS+cannot+compare+to+HY.+completely+dif

原帖由 williskg 於 13-07-11 發表
KTS cannot compare to HY. completely different level.
我又唔覺得唔同leveI喎! 跟本就係將橙同蘋果分成唔同level。如果協恩同是私校、要收費、細妹要考過、冇中學作後盾。撇開這些因素,整體上,我反而覺得KTS高少少喎。可唔可以講多D你心目中唔同level把尺係點度呢?
////利申:我小朋友讀KTS。朋友兩個女讀協恩小三及小五。

kslee    發表於 13-7-11 10:17

不用考慮, Heep Yan For Sure.

ha8mo 發表於 13-7-11 10:19
梗係名氣唔同level啦

我個仔去in完KTS返來

又唔係只是名氣問題,KTS都好出名,主要是間中學。雖然話中學轉直資,但如保持中上成績,唔信唔收番。
KTS始終要六年後再打扙,雖然band 1率超高,但能入到如協恩般的文武全材中學應不會太多吧。

回覆:kts vs 協恩小學

協恩!!!

點o者?講左禁耐,揀好未o者?好多人等緊位架。。。

無小朋友的,可能真系會吾識kts,我以前都吾識,但看過成績,kts真系幾出色。

回復 sukitelfold 的帖子

妳可以一廂情願地以為協小有優勢, 但協中由始至終沒有應承過任何野, 到時發覺願望落空, 希望閣下唔好怨天尤人啦.

horwing 發表於 13-7-11 11:44
回復 sukitelfold 的帖子

妳可以一廂情願地以為協小有優勢, 但協中由始至終沒有應承過任何野, 到時發覺願 ...

就算無優勢,但煩少了阿妹,已喺好大優勢了。。。又可以慳番一大筆$$$.

回復 Yanamami 的帖子

呢點我同意, 所以我都係讚成樓主揀協小. 只係想講清楚協小已經冇得直升協中, 協中亦冇講過會留位比協小, 大家唔應該抱住個唔現實既期望囉.

Yanamami  明白。  發表於 13-7-11 11:59

horwing 發表於 13-7-11 11:56
回復 Yanamami 的帖子

呢點我同意, 所以我都係讚成樓主揀協小. 只係想講清楚協小已經冇得直升協中, 協中亦 ...

聽聞GH都收緊德小上德中的標準。

引用:點o者?講左禁耐,揀好未o者?好多人等緊位

原帖由 Yanamami 於 13-07-11 發表
點o者?講左禁耐,揀好未o者?好多人等緊位架。。。
選左喇!協恩呀!已call學校!
我同老公都覺得,應該俾番阿女自己選,因係佢讀,晤係我或者阿妹讀,晤想因有個世襲位而push佢。最後佢好乖咁話想讀協恩,因可以照顧妹妹喎!

希望後備的小朋友快快收到電話!

sammilcm    發表於 13-7-11 16:51
Yanamami    發表於 13-7-11 13:56
coll    發表於 13-7-11 12:12

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+13-07-11+發表點

原帖由 pu123 於 13-07-11 發表
選左喇!協恩呀!已call學校!
我同老公都覺得,應該俾番阿女自己選,因係佢讀,晤係我或者阿妹讀,晤想因 ...
恭喜! 祝順利,好合理選擇!

好家姐!

Yanamami 發表於 13-7-11 12:01
聽聞GH都收緊德小上德中的標準。

聽聞GH都收緊德幼上德小.  有中學部的小學或幼稚園, 大家不要以為會直升或大部份升, 收生方向不停地改. 課程也是.  自己顧自己才實際.
~easybring~

引用:有朋友叫我選kts,因學術好好,反而佢應為協

原帖由 pu123 於 13-07-10 發表
有朋友叫我選kts,因學術好好,反而佢應為協小都晤及st rose好,因st rose有直屬band o

delete

回復 pu123 的帖子

ST. ROSE 中學係BRAND 2頭炸, 點同協恩比...... 我女兒係讀ST. ROSE 幼稚園.

引用:回復+pu123+的帖子 ST.+ROSE+中學係BRAND+

原帖由 sammilcm 於 13-07-11 發表
回復 pu123 的帖子

ST. ROSE 中學係BRAND 2頭炸, 點同協恩比...... 我女兒係讀ST. ROSE 幼稚園. ...
我依為st rose係band one尾,係個朋友同我講!

睇到呢版,見樓主揀左協恩,我都替你高興。

協恩成績好,但又吾係死讀書,辨論又叻、游泳又叻,整體班女仔又叻又活潑,搵吾到理由吾讀。

恭喜樓主
‹ 上一主題|下一主題