用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 A 派 Band 2A
樓主: kencecinata
go

Band 1 A 派 Band 2A [複製鏈接]

回覆:orangebb 的帖子

其實老師同佢撐得好恆, 一定要佢填多幾間, 唔係真係碌到唔知邊到。太不知所謂的媽媽!

引用:有朋友個囝囝全級第一或二名,+結果派第4志

原帖由 kencecinata 於 13-07-10 發表
有朋友個囝囝全級第一或二名, 結果派第4志願, BAND 2A, 佢第一志願已經是BAND 1B, 不是太進取. 但分析後是 ...
阿仔屬邊緣人,家長日取第二次呈分成績預備了1間聯繫英中,另1間b2中中,老師都建議改,中文成績麻麻都唔適合中中,唔比我仔揀,建議另外了三間英中給他,其實學校除想首三成功比率好外,還要入英中比率高,上年全級第三入b2學都一早預備叩門信,但結果應該失敗

有同學把跨區的伊中放第一,只得兩個位,以為其他人唔敢搏,結果仍是不好,好彩派了第二的黃笏南

回覆:orangebb 的帖子

b2a 米好彩,萬一錯band連保險線都無埋,必定去b3,仲要無人要個隻

引用:有同學把跨區的伊中放第一,只得兩個位,以為

原帖由 chun媽 於 13-07-11 發表
有同學把跨區的伊中放第一,只得兩個位,以為其他人唔敢搏,結果仍是不好,好彩派了第二的黃笏南 ...
他只是太心儀伊中,黃芴南都不太差

回覆:安格斯媽媽 的帖子

有黃芴南也好,有些第二志願已無位了

Marco-ma 發表於 13-7-11 06:36
係呀,佢第一志願是就是聖若瑟。

咁即係話 B2 生想入聖若瑟必須要放佢在乙一,乙二打後就無機會。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:Marco-ma+發表於+13-7-11+06:36+係呀

原帖由 奥脫福 於 13-07-11 發表
咁即係話 B2 生想入聖若瑟必須要放佢在乙一,乙二打後就無機會。
聖約瑟是最熱b2,位又不多自己有聯繫,校舍新很多男生愛

安格斯媽媽 發表於 13-7-11 21:39
聖約瑟是最熱b2,位又不多自己有聯繫,校舍新很多男生愛

呢個咪就係佢小學部的一大賣點囉!有邊個家長敢拍心口自己的仔仔六年後
一定係 B1 生?!(不過應付到小學部的課程都已經大半隻腳入左 B1 區)

檢討番今次的排位,應該係放華英、保一等區外英中在第三至八位搏下大霧
;反正順天、觀官等在呢d位置都係無乜機會,再者有直屬B2中學守尾門
,點解唔擺全攻型?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:奥脫福 的帖子

事實証明有很多人同區放第一熱門未必爭到,第二更渺茫,他區或有機會,我當年將他區放第一成功以為自己幸運,其實也有好多人執雞入
如b1 男生太多人想入聖言,五班都無可能夠分比觀塘區學生

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+13-7-12+00:35+編輯

原帖由 奥脫福 於 13-07-11 發表
不過再穩陣d, 保一,華英,張祝珊唔建議,同屬一線地區名校,要放一,二,執雞也要放非熱門b1,將軍澳4大,可立,何蔭松,銀禧機會會大些,希望越早執到雞,不用跌入保險線

引用:如果唔係咁,+政府點可以公報首三志願有+89%

原帖由 ed6200 於 13-07-10 發表
如果唔係咁, 政府點可以公報首三志願有 89% 呀

引用:有朋友個囝囝全級第一或二名,+結果派第4志

原帖由 kencecinata 於 13-07-10 發表
有朋友個囝囝全級第一或二名, 結果派第4志願, BAND 2A, 佢第一志願已經是BAND 1B, 不是太進取. 但分析後是 ...
全級第一、二名,叩门一定叩得番band 1A/b

醒目開學勳章

没有得怪責别人,要怪只能怪責填表的父母
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節
‹ 上一主題|下一主題