用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣可以幫亞仔改善學習態度?
go

怎樣可以幫亞仔改善學習態度? [複製鏈接]

今日家長日,老師同我講亞仔學習態度有問題,不是能力的問題?如果改善左成績可以更上一層,如果唔改有機會原地踏步或退步。例如:平時做功課馬馬虎虎,考試時有時間剩係緊以望兩眼就話check左卷沒有認真check,
錯左D唔應該錯的地方。今年升小三,我十分擔心。
   4    0    0    0

其實我會建議你搵個兒童心理學專家去幫忙。
因為今時今日的小朋友,太多病。
先前有個朋友囡囡小二開始,有妳提到的問題,但媽媽一直唔敢去醫生,今天卒之接受我的見議,一齊去見專家。
結局係,小朋友係保氏亞加症,而且小五先發現,真係大件事過小二。

請問可以再那裏找兒童心理學家,應該check保氏亞加症還是過度活躍症,謝!

引用:請問可以再那裏找兒童心理學家,應該check

原帖由 go111kmf 於 13-07-10 發表
請問可以再那裏找兒童心理學家,應該check保氏亞加症還是過度活躍症,謝!
視乎你覺得他偏向邊方面病徵近似,講到遲我比你更遲中一才有人提醒,他升b1中學後才懷疑學障及亞氏,私家check了無亞氏,IQ 屬high average,教育局心理學家懷疑亞氏踏界及沒有學障,寫了紙排政府,明年年底才可安排見醫生,幸好學校發現,老師及社工幫助現在態度改變了很多,應該只是踏界,他很快融入及享受學校生活,成績開始跟得上,懷疑學障都是態度問題,要多鼓勵同啟發。
你可以詢問有評估機構意見,如小童群益會,他們有評估及跟進(但我沒有去做,因時間關係,但他們能分析我仔問題) ,私家雖然快及不算貴,但若証實也可能轉介政府,未必有支援,及早處理以免因他的態度影響呈分

回復 go111kmf 的帖子

你個他同我個女一模一樣, 又係升P.3, 老師都話佢係態度問題, 今年P.2 果然成績大跌
佢係一個MESSY GIRL.

亞仔今年的成績還可以

引用:今日家長日,老師同我講亞仔學習態度有問題

簽名被屏蔽

回覆:go111kmf 的帖子

同我女兒很相似,小時疑似,但因時間我們沒再查和跟進。請問那裡可快查和跟進?有用嗎?可否pm資料?現小五了,急問!
謝謝!

go111kmf 發表於 13-7-10 14:23
今日家長日,老師同我講亞仔學習態度有問題,不是能力的問題?如果改善左成績可以更上一層,如果唔改有機會 ...

我仔都係一樣, 但我已經睇左兒科心理醫生及學校有專注力不足的課程上緊, 但未有改善不特止仲要退步呀!!!
‹ 上一主題|下一主題