用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 到底可以點部署???
go

到底可以點部署??? [複製鏈接]

我有一對孖仔今年升K3 (佢哋屬於細仔) ,第一次預備幫對仔考小學既事。比我既感覺真係壓力好大~~

現家住41校网,其中好的男女或男小學唔多,學校質素差距好大。所以為左稳陣起見,曾經有諗過搬去41及45校网,等佢哋易d抽到。但係最後聽太BK家長講返,41网已經屬於死亡區份,極大機會抽唔到 (已經唔敢諗)、45校网如果抽唔中何壽南, 又唔知會派左去边,所以最後唔敢搬住,收拾心情全力考直資及私學。(可能呢几個區都有好多好既小學, 係我孤陋寡聞唔識, 如有請大家比d意見)

点知今年派小學既情況唔理想﹐攪到明年本來一心等抽獎既家長走晒出來報私及直資,普通一間優才都2-3千人考 (聽優才老師講) ,而且今年亦有好多孖仔、孖囡 ,當時有諗過如果有一個考到, 另一個死求學校都有機會會收埋,後來先發現原來今年好多孖,攪到呢個benefit都無埋。

我自問唔係要求好高既家長, 第一線既小學 (陳守仁、拔萃、st. fancis等全部已經無考);只求小朋友有間校風較好、唔好太辛苦既小學能夠收佢哋, 已經好心滿意足,所以希望BK家長能多多比意見, 我哋個新手媽咪, 萬分感激~~

**內容太長, 請大家見諒
   0    0    0    0

回覆:到底可以點部署

何壽南在新蒲崗43網的

sorry, 我記錯左。

41大把好學校,你又話自問唔係要求好高既家長,咁無需太擔心喎

心亂到爆, 應該係家住34网,想搬41或43网。sorry 打錯晒d區。

醒目開學勳章

41網如果唔試大熱,揀九官或者華德,你twins有兩個機會,唔會太危

引用:41網如果唔試大熱,揀九官或者華德,你twin

原帖由 kerkermui 於 13-07-10 發表
41網如果唔試大熱,揀九官或者華德,你twins有兩個機會,唔會太危
Twins 係自行階段有兩個機會,大抽獎時好像要選一同抽才會派往同一間,一個機會,但一中兩人一起中!

無2個機會架,啱啱學返黎係合拼抽架,孖抽唔中叩好麻煩,如果有私小backup可進取啲,無真係保守啲好,睇返個小朋友又係咪人見人愛,學校都爭住愛果啲款

醒目開學勳章

cautionchan 發表於 13-7-10 12:28
Twins 係自行階段有兩個機會,大抽獎時好像要選一同抽才會派往同一間,一個機會,但一中兩人一起中!

...

當然要填一樣啦
但大部份人得一個隨機號碼,twins就變相兩個,一個靚no.就搞掂兩個,仲唔so?!

引用:Quote:cautionchan+發表於+13-7-10+12:28+T

原帖由 kerkermui 於 13-07-10 發表
當然要填一樣啦
但大部份人得一個隨機號碼,twins就變相兩個,一個靚no.就搞掂兩個,仲唔so?!
不是這樣,你有冇填過架?唔好誤導!冇兩個機會!

kerkermui  sorry 我意思係:唔係講自行,係講大抽獎  發表於 13-7-10 21:26
kerkermui  正常情況下,乜都無講就係無分,無分就唔會望自行  發表於 13-7-10 21:25
kerkermui    發表於 13-7-10 21:25
kerkermui  我講自行喎...  發表於 13-7-10 21:24

引用:無2個機會架,啱啱學返黎係合拼抽架,孖抽

原帖由 小兔~阿比 於 13-07-10 發表
無2個機會架,啱啱學返黎係合拼抽架,孖抽唔中叩好麻煩,如果有私小backup可進取啲,無真係保守啲好,睇返 ...
冇錯!簡單來說一張表兩人用!自行就兩次機會!

我而家發覺真係多左好多孖,湊都夠辛苦,升小都咁苦惱,我唸揀啲無宗教15分可摶下果啲學校,自行得左舒服好多

引用:我而家發覺真係多左好多孖,湊都夠辛苦,升

原帖由 小兔~阿比 於 13-07-10 發表
我而家發覺真係多左好多孖,湊都夠辛苦,升小都咁苦惱,我唸揀啲無宗教15分可摶下果啲學校,自行得左舒服好 ...
題外話:多孖原因人工受孕科技發迖!

回覆:Emma-Tsang 的帖子

試下一D二線直資和私小,可能有驚喜的。

回覆:kerkermui 的帖子

他們是填兩份表是真的。但在表上有注明要否跟另一份報名表合拼處理,要互相填寫對方號碼的。合拼後,電腦便會當作單一處理的。
第一胎孖生的唯一好處是各人都5分的首名子女分。但自行計分階段,這5分又有何用!

引用:他們是填兩份表是真的。但在表上有注明要否

原帖由 sampapa 於 13-07-11 發表
他們是填兩份表是真的。但在表上有注明要否跟另一份報名表合拼處理,要互相填寫對方號碼的。合拼後,電腦便 ...
Agree ! 孖B媽媽小心選擇!

多謝各位既意見。為左對仔, 我点辛苦都要頂住架
‹ 上一主題|下一主題