用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 (求救)中四選科
樓主: 洋蔥頭媽咪
go

(求救)中四選科 [複製鏈接]

想請教一下大家DSE 考法文有無著數? 對入U 邊一科有幫助? 對入GLOBAL BUSINESS 有無幫助?

回覆:杰杰媽媽 的帖子

中一老師已講定選科問題,他話要成績好才優先,驚到時剩番d 豬頭骨
佢有個師姐係我公司做summer job 修bio & econ 好似無咩關係,又要諗出路又要睇成績,中三應該最關鍵,到時好似唔到我地決定

回復 安格斯媽媽 的帖子

我見周邊學校開立科目都會比較大路 ,  我囝只係唔好彩選左呢間勁少理科位學校 , 其實就算而家唔興全理科 , 但始終入大學Phy , chem , bio 呢d科目都係最大路 , 一間好學校唔應該因資源問題就唔理學生死活 , 我只係覺得如果小朋友該科成績差硬要讀可能唔得 , 但成績就算好都沒機會讀似乎於理不合 , 真係心有不甘, 都不知幾多 b2,b3 學校學生成績唔達標咪一樣有得選黎讀 , 返而 b1 學校就因資源問題開少d班  ....  唉 ! 教育制度 , 真失敗 .   

jemm  Sell 吓你個仔轉校吧 ! 揾唔到 B1 school 可以揾 直資或 Band 2 有英文班的學校, 唔喜歡的學科成績好難會好。  發表於 13-7-17 23:29

引用:回復+安格斯媽媽+的帖子 我見周邊學校開立

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 13-07-17 發表
回復 安格斯媽媽 的帖子

我見周邊學校開立科目都會比較大路 ,  我囝只係唔好彩選左呢間勁少理科位學校 ,  ...
係喎,其實你囝囝係邊間band 1英中?
想知下喎

引用:想請教一下大家DSE+考法文有無著數?+對入U+

原帖由 G-Ma 於 13-07-17 發表
想請教一下大家DSE 考法文有無著數? 對入U 邊一科有幫助? 對入GLOBAL BUSINESS 有無幫助? ...
好似吾覺大學有咩科指定要法文喎,
你所講的global business 無要求要法文。

DSE 要經學校報考的,首先你學校是可否可替你報考法文?

Marco-ma 發表於 13-7-17 23:50
好似吾覺大學有咩科指定要法文喎,
你所講的global business 無要求要法文。

學校有法文科所以可以考DSE, 不過就係見好似唔多科有指定要外語, 15, 16唔知讀唔讀好.  而且法文好似只比GRADE.

Marco-ma  噢...攪錯. 是浸大來的..謝謝你.  發表於 13-7-18 13:46
ha8mo  歐洲研究唔係老浸嗎?原來PolyU都有  發表於 13-7-18 09:55
Marco-ma  見到polyU有個歐洲硏究(法文),話優先考慮有法基礎的,但只有十五個位!  發表於 13-7-18 05:34

回覆:Marco-ma 的帖子

我囝仲要响度讀,開左唔知會唔會比人抽後算賬    
Anyway 再有囝囝我都唔會比佢讀呢間。

Marco-ma  明白明白....   發表於 13-7-18 13:47

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

升中選校好難知他們高中情況,過了一關還有一關,以為6年一關姐,中三已開始煩,擔心一年可唔可以在中四順利選科,中三科目跟中一 二有變化,中一他已跟我分析學習及出路等問題,但比較慢熱的他不知能否順利做到

回覆:(求救)中四選科

我開始好煩,對住一個唔想讀書既仔佢連咩叫揀科,都未知係咩事,好彩既係佢地學校中三有得讀 phy chem bio eco個 d,等佢試下先決定,唔洗曚查查

但我知真係有  d出名既學校中三都冇得讀 phy chem bio,到上左中四先發現唔係自己杯茶就遲

引用:我開始好煩,對住一個唔想讀書既仔佢連咩叫

原帖由 杰杰媽媽 於 13-07-18 發表
我開始好煩,對住一個唔想讀書既仔佢連咩叫揀科,都未知係咩事,好彩既係佢地學校中三有得讀 phy chem bio  ...
我只驚我個仔咁慢熱,由IS 轉 Phi, Chem, Bio, Econ 不可以1年內有成績,迫他讀旅遊款待

我個都可能係咁上下,今日同佢傾開,佢問我有冇得讀 is=phy chem bio,我就好老實同佢講,最少要頭個50個先有得揀,唔係只有讀你唔想讀既科,我冇再講其他野,我相信佢自己會諗下未來2年要唔要讀書啦,我迫唔到了

我仔最高分係 is, 亦係冇溫過既一科,激死我,但最低分係中&英

杰杰媽媽 發表於 13-7-18 21:59
我仔最高分係 is, 亦係冇溫過既一科,激死我,但最低分係中&英
男仔通常 IS, Maths 會比較好 , 有d仲要上到高中先醒 , 但中三果年真係最重要, 因要讀嘅科目亦係最多 , 又要跟成績選科 , 頭都痛 .  

科排名前不等於可優先選,級排名前機會多D。小兒數級排名前五名,老師話要成績總排名前才有機會選心中所好!

醒目開學勳章

引用:我個都可能係咁上下,今日同佢傾開,佢問我

我個都可能係咁上下,今日同佢傾開,佢問我有冇得讀 is=phy chem bio,我就好老實同佢講,最少要頭個50個先 ...
頭50先有得揀?開好小理科班?我女學校百幾都讀到phys

引用:+本帖最後由+杰杰媽媽+於+13-7-18+22:02+編

我仔最高分係 is, 亦係冇溫過既一科,激死我,但最低分係中 ...
好似都係仔的通病,我見佢唔多溫IS 同Maths但全班最高分,但歷史成個月前補習社已迫他溫都肥,中 英都是緊緊合格,但中三phy,  Chem, Bio必定比現在複雜,不知能否繼續考天才?真係要加把勁了

醒目開學勳章

引用:Quote:CrabPincers+發表於+13-7-19+08:36+

原帖由 ha8mo 於 13-07-19 發表
揀你女間學校幾好啊
我都覺得學校幾尊重學生意願,係學期初,會做research, 叫d學生填志願,由第一志願排落去會揀邊科,用黎決定邊科開幾多班

今年開3班chem, 2班phys, 2班bio, 其他一班
再用全年總成績做揀科次序,依家好多學生不會揀晒全理科,我計過今年揀全理科得20個學生左右,所以考百幾都有機會讀到chem 同phys

‹ 上一主題|下一主題