用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 (求救)中四選科
樓主: 洋蔥頭媽咪
go

(求救)中四選科 [複製鏈接]

回復 洋蔥頭媽咪 的帖子

如果阿仔想留原校, 唔好等開學日, 明天就去見校長, 據理力争, 做醜人都要, 自己要「不厭其煩」地去煩佢,
人性大都是怕煩的, 可能未必成功, 但都要鍥而不捨, 盡力而為。唉, 俯首甘為孺子牛, 冇法。

我阿仔都是升中四, 這是阿仔升學的一個重要關口, 所以身同感受。

回覆:(求救)中四選科

多謝各位意見,希望明天有好消息啦!

回覆:jemm 的帖子

多謝你提醒左我,我都準備定如不成功明天就去學校。 謝謝!

回復 洋蔥頭媽咪 的帖子

真的明白你心情,我囝囝也是昨天剛收到分科結果,他選Bio, chem, geog,結果派咗Phy, bio, ICT比佢,我覺得只要不是文科、中史、中國文學、西史都飲得杯落,因為他理科成績明顯比文科強,所以成績一直比文科科目拉低,如果派不到理科我跟他說考慮轉校,就算band 2直資(如果肯收佢讀理科)都轉,現在見都有一科bio,而我囝囝phy也不錯,跟chem的成績不相伯仲,但他知道結果很不高興,說佢的死黨全部入bio班,佢嗰班叫Phy班,話同學好頑皮,想留班!又話想drop ICT,因為他是蘋果迷,唔鐘意window,覺得學嘅嘢好低能,我真係比佢激死😡。現在最擔心係Phy,他數學不突出,只是合格多少少,本身我讀文科不清楚phy對數要求是不是很髙,現在我勸佢試下讀先,真係有問題搵補習睇下有冇幫助。我都叫佢試下爭取轉ICT做CHEM or Geog,但他不是太有意欲去轉,只是回答我老師話冇位冇得轉,但都明白鬼叫自己個囝唔勤力些,所以選擇權都只在明列前茅的學生身上

但我勸你若你兒子跟我囝囝一樣,轉不到讀自己想讀又有濃厚興趣的科目便寧可轉校,因揀咗對足3年,冇興趣很難捱亦很難有好成績!希望你有好消息。

回覆:donomother 的帖子

多謝你,好有同感,我情願好似我地以前讀書,文科就文科,理科就理科,如果邊面强就比佢去,揀左理科佢讀唔倒都叫做盡力過,試都冇得試真係死唔眼閉 。而家攪到不文、不理,唉!制度真係不知所謂。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

其實DSE 原意都是任揀文科理科的,
應該好似自助餐咁任你pick up。

但吾同學校有吾同演繹,
有d 可能資源有限,(吾夠老師吾夠班室)
又或者純粹因行政方便就set 死個餐單俾你,個餐單仲要跟學業成績來分先後,
真係好慘!

但吾明既然都開一班,點解只得廿二個位咁少!咁中史文學西史又係廿二人?得一班??

回覆:Marco-ma 的帖子

我都唔係好明,我唔係好識,佢地除core 外,只有phy .chem. bio. bafs. Ict. Geog. Econ. 中史. Dat 同 M2. 其他乜都冇. 如果派唔倒,我都要再問校長點解得22個位!
佢地連中國文學 , 西史都冇.

唉我都好緊張, 亞女返學攞成績表及公佈分科結果, 她揀左中史, 西史和Eng Lit, 如果派左理科和ICT 就死得, 要我返去appeal.

醒目開學勳章

回覆:Marians 的帖子

請問St Mary 有冇初選?

Marians 發表於 13-7-12 11:01
唉我都好緊張, 亞女返學攞成績表及公佈分科結果, 她揀左中史, 西史和Eng Lit, 如果派左理科和ICT 就死得,  ...

Usually science subjects have more competiton in S4, may be the girl's school have some differences at all.

yukyuk,

St Mary's 有初選, 在3月底開始揀, 做完2nd 統測再揀, 今次考完final, 派科, 如果不滿可再appeal, 不過未必理你

醒目開學勳章

回覆:Marians 的帖子

Marian's,

多謝回覆。

真是獨特!Good Luck!

學校文理科各有fans, 只是亞女經歷左一年phy, chem, bio, 後, 佢覺得中西史比較得心應手, 每次都有80-90分, 理科+埋補習都係7x分, 佢自知轉數吾夠快, 她的同學好堅, 可以9x分, 咁拜下風

Marians

唔洗擔心,通常理科比較多人選擇,位又少,先會出現競爭大,文科應該無咁激烈嘅。

雖然舊年DSE 讀bio 的人全部4級以上, 但今年揀bio and chem 的人明顯少左, 有點擔心

掂左, 1st choice -- 中西史, Eng lit, 安落晒

回覆:(求救)中四選科

好多謝樓上比意見我嘅jm.尤其 jemm.提醒我今早去學校,派科结果同之前一樣,我立即去學校约見班主任、校長,老師回覆我太多同學選phy.已有40個位,但我仔入唔倒,我真係好唔明,我仔phy全级考28.點解都冇份

我同老師講到喊,問佢可否通融處理,校長話都有其他人想讀,加得一個又要加第二個,我問點解唔開多d?佢話學校資源有限,又話叫我睇遠d,而家好多出路,讀全理科已經落後woo... 唉!最後經我苦苦哀求,佢比我仔讀M2. 因我仔maths好好,總好過冇,黎緊呀仔要讀8科,佢話都好辛苦。

中四選科最緊要公平及有透明度, 我呀仔學校共5班, 上月出通告選M1M2跟Maths名次排, 全級頭 80名可優先。其他選修科跟全級名次揀, 即第一名先過第二名揀 3 科, 第160名先過161揀3科。

以你兒子全級百多人考 28 名, 如有公平及有透明度的學校, 就一定可以入到 共40人的 Phy 班。

你兒子學校一時話 22 Phy 位, 一時話 40 Phy 位, 行政相當混亂, 又可能冇公平及冇透明度, 除非它是十分出名的名校 (睇落又唔似), 真是要考慮其他家長的意見, 嘗試去轉校。

科目任學生揀是沒可能, 但我覺得最少要比學生自由揀文或理, 我見小兒有個同學文科料但夾硬要讀理科, dse 全軍覆沒
‹ 上一主題|下一主題