用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香島正校及唐乃勤
go

香島正校及唐乃勤 [複製鏈接]

考了入香島正校英文班, 我見佢的DSE成績幾好, 亦同囝囝講好讀香島正校, 但學校老師話唐乃勤好過香島正校, 說香島不是全部科目是英文教同埋很少課外活動, 囝囝聽完十五十六, 但香島明天便要註冊了, 點好呢?
   0    0    0    0

回覆:mkwok 的帖子

如果唐乃勤收,當然唐乃勤。今年四月去唐乃勤聽講座,唔記得是副校長定校長講明,作為家長,你和你的小朋友要有心理預備本校是以全英教學,除了中文科和通識外。她更強調本校和莊啟程接龍,中一至中三初中是唐乃勤,中四至中六是莊啟程。考試唔合格一樣要留班。  在中學校流的topic 見D家長講這間學校很正面。你不妨自己看看吧!

唐乃勤老師富包容度,辦學機構保良局要全面谷起呢間學校,放咗好多資源。
不過要有心理準備,因間學校勁谷升呢,功課唔易應付。佢開成八班,但其中會有一班係留班生,每級篩選,先至接去莊啟程。假如小朋友個底唔好,又或唔努力,好有可能逢二進一。
如個底OK,佢中英數都會抽班小班拔尖,英文NET教;讀上去仲有莊啟程既老師或者學生來校作學習支援。

我放棄 香島也是課外活動太少, 否則 香島真的是一間有愛心又好好的學校

本來諗住叫阿囝決定, 但佢又拿不定主意.

舊年囡囡的班主任都極力推薦唐乃勤比啲B2同學仔。

其實 2 間都係好學校 , 但2 間都有短處, 那麼便看看那間比較 交通方便 和學校環境囉
‹ 上一主題|下一主題