用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區派位分享區
樓主: durby
go

北區派位分享區 [複製鏈接]

風采升呢!但很谷,校規非常嚴!不過子女乖乖,受谷,不怕!可能太嚴,部分學生不喜歡……
田中有輕微跌,少少而已!功課量可以,不會太多,入讀的學生讀得開心!
不過,俾我揀,我仍選田中!個人不喜歡xxx的過於進取的作風!早幾年,仍未全b1,試過話自己係北區的第x,惹來不少人反感!但值得讚是:風采保底支援做得好!朋友兒子中文不行,星期六回校加班!

請大家幫忙評論一吓北區的甲寅好, 定係大埔的莫, 恩主教好些呢?

我哥的仔女都在甲寅讀,一個今年畢業,另一個中二,學校校風很好,但成績並非外介說得那麼好
校內從報告公開試成績,連校內考試每科名次都冇,家長很難評估學生水平

引用:我哥的仔女都在甲寅讀,一個今年畢業,另一

原帖由 cckalex 於 13-07-12 發表
我哥的仔女都在甲寅讀,一個今年畢業,另一個中二,學校校風很好,但成績並非外介說得那麼好
校內從報告公 ...
莫應高少許甲,甲應高過恩!

引用:我哥的仔女都在甲寅讀,一個今年畢業,另一

原帖由 cckalex 於 13-07-12 發表
校內從報告公 ...
冇每科名次,但有級名次!考到甲寅份卷,入u不難!過9成入u

回復 cckalex 的帖子

甲寅成績表有每科全班名次,全班名次,平均分數,全班最高平均分,都幾清楚

maypa    發表於 13-7-12 16:05

點解我所知同你們有些出入,我有親戚大囡田家x上年畢業,讀咁耐閙咁耐,當年上位想轉英中,在中中時已用全英上堂,谷到D學生死死下,我見小朋友過年放假時都着住校服,我唔覺得這些只顧上位,理學生是好學校,當年小妹妹見佢係中中至揀佢

vincher  但朋友女兒讀田中,喜歡此校!仲叫细佬揀!  發表於 13-7-13 22:45

回復 cckalex 的帖子

說得對,甲寅對公佈成績好介意。你問同學仔考第幾名,他最多只能答你全班名次,無全級名次。即使學期未成績表內都無全級。雖然同時有每科名次,但都是自己班內,連自己校內同級成績名次(包括每科)都不咁公報,公開和比較。更何況校外公開試,有點不吃人間煙火感覺。但學校是越來越好。

而細囡今年升中五,讀風x,讀咁耐讚咁耐,話老師好好,好有心機教,對學生關心

我唔知Bk 上的升中資料是否正確,風x是全港資助中學排名55的,除左鄧及甲外,好過哂其他

很抱歉,確實出錯,剛打去問清楚,9成入U係在A level.它有兩班共7x人,上年DSE有5x%入U

回覆:北區派位分享區

唔知有無JM或朋友知唔知以什麼成績可派到去田中,風采及李嘉誠?要點樣為達標呢?可作參考。因阿女9月升小六到時便要選擇。或者還有邊間中學會差唔多呢。剛派完成續呢次呈分平均分先過81%左右。如果都係持續呢個分數又有邊個可選擇呢?唔該晒!

回覆:busychan 的帖子

甲寅只會在校內公佈全級top 10名次, top11-40就有名無名次讓各級學生知道. 至於各科全級名次都只會在校內公佈第一名是誰. 但成績表並不會列出的. 校網都不會列出.  我相信學校方面不想同學互相比較. 按舊年文憑試成績(明報資料提供)都比柏雨,莫,恩,好一點. 此校校風不錯, 多鼓勵學生做運動, 學生比較全面.  如只愛讀書求成績, 一定選擇鄧顯了. 但學生及家長要有心理準備, 會讀得幾辛苦下.

vincher  重視全人发展,不只死讀書!校宣佈用英語,營造英語环境!  發表於 13-7-13 22:54

回覆:MiMiLok 的帖子

Band1英中還有上水陳融。
你囡囡學校有無公布去年升中成績?自己計下去年有多少人入到區內五間英中加埋區外英中,再睇番你囡全級名次便大約心中有數。

回覆:北區派位分享區

我女兒自行跨區大埔莫壽增,佢開心到彈起

vincher  恭喜!  發表於 13-7-13 22:50

引用:我女兒自行跨區大埔莫壽增,佢開心到彈起 +

原帖由 lei568 於 13-07-13 發表
我女兒自行跨區大埔莫壽增,佢開心到彈起
莫壽增好呀!今年我哋學校都多左人跨去大埔。

回復 BBHim 的帖子

我也認同風采有不少認真教學的老師,上年,朋友囡囡俾我睇她的地理筆記,画了图例map reading...好整齐的筆記,看出老師訓練有素!DSE生物科成績标青!
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1690

其實有冇家長可以分享一下鄧顯的教學模式,學生的適應,壓力等等......因傳聞好死讀書,成日補課,小學時老師都提醒鄧都屬於死讀書,要想清楚先好簡,我亦都知佢全港都好勁,但就冇咩用家分享下鄧顯ge

我親戚個仔讀這校,巳畢業,現時在劍橋讀U.但中六離校,它有完善的操練,好過傳統名校,要自己操,

回覆:durby 的帖子

李嘉誠,第一志願,多數第一階段收的。班上九個李,八個陳融,六個甲,三個鄧,一個田

‹ 上一主題|下一主題