用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田升中派位分享 ( 無論喜與哀)
樓主: cindychu
go

沙田升中派位分享 ( 無論喜與哀)   [複製鏈接]

就係因為知道今年沙田區BAND 1位係多過BAND 1學生, 所以學校教我地可以進取D, 但無諗過殺咗咁多外區人入黎, 攪到原本夠位變得唔夠位, 最後變得如此下場.

引用:Quote:原帖由+Verveine+於+13-07-13+發表小

原帖由 kls12 於 13-07-13 發表
同意,我覺得是要纠正一些不正確的理念.但其實,自行入真的很重要嗎?
B1中學一般是根據考生的成績次第決定取錄與否,課外活動和面試表現僅為輔助因素。如果小學得知學生是否自行成功,便等同可以掌握學生在B1a、B1b、B1c中學的大約排第,讓小學可以更準確評估學生所屬組別,這正是教育局不想校方取得的資訊。

khmama 發表於 13-7-13 11:28
我需要搜集多啲case先可以總结沙田區嘅派位情况,最好詳細列明自行,甲乙部選擇,派到邊間及小朋友banding. ...
其實關唔關政府安排問題?因教育處覺得沙田多B1中學,比B1生多,所以開放校網給其他區?我有同事住黃大仙,她說她統一派垃內有沙田區中學給她選,結果是她在自行和統一都選郭得勝,結果成功入咗。

978212  都唔關事,黃大仙都有位俾其它區架,本身家長心頭策略有問題,好似band1尾自行都揀頭中肯定冇機會架  發表於 13-7-18 14:47

沙田區B1位多,結果是本區學生被派到亂哂龍,是教育處開放校網出問題?學校老師教家長選校策略出問題?還是中學自己收生策略出問題?下一年又會如何?

引用:小學校長不可能知道學生是自行或抽獎派入中

原帖由 Verveine 於 13-07-13 發表
小學校長不可能知道學生是自行或抽獎派入中學。

如果校方真的可以掌握這樣重要資料,家長和校方在幫學生揀 ...
今日向一位在九龍區小學任教和負責升中工作既朋友查問,她肯定地說小學校長不會有學生派入中學,是自行還是大抽獎既資料。因為對有小學公佈班上有三十名學生從自行派位進入中學既說法存疑,才特別查問和確認。
澄清,不是要質疑這家長既資料,因為他也是從學校聽回來再與大家分享,但這位校長既說法尤如臉上貼金,實在不敢恭維。

bb_201 發表於13-713 13:28
其實關唔關政府安排問題?因教育處覺得沙田多B1中學,比B1生多,所以開放校網給其他區?我有同事住黃大仙, ...
除了黄大仙,深水步,荃灣都有沙田位

Gloriasogashiwa  油尖旺也有  發表於 13-7-16 12:55

醒目開學勳章 王國長老

澄清過就算啦,
大家重返升中派位分享吧, 謝謝........

bb_2001 發表於 13-7-13 13:28
其實關唔關政府安排問題?因教育處覺得沙田多B1中學,比B1生多,所以開放校網給其他區?我有同事住黃大仙,她說她統一派垃內有沙田區中學給她選,結果是她在自行和統一都選郭得勝,結果成功入咗。
這也是其中一個誘因,令沙田學校自行的競爭加大,可能令本區B1生少咗人從自行離場,但應該遠不及申請跨網派位急升的影響,因為沙田及九龍城都是人所皆知的大抽獎靚網,而沙田人口增長亦不容低估,很多人搬咗入沙田幾年但到最後一刻才申請跨網派位,這個數字是不能從教育局的小六學生各區分佈數字上反映出來,就算我地估計出來好像是Band1位多過Band1生,但如果相差不遠,申請跨網派位急升可能殺你一個措手不及,雖知道計校網Banding都係要等埋最後一批跨網派位申請,多咗300人即是多咗100個Band1生,就算我當這100個Band1生並非源自這批跨網派位同學,咁都死,原本係邊緣人或者Band2頭但諗住博吓鄭榮之郭得勝就可能因為Band1Band2分界線下移無端端發咗達變咗Band1生,咁鄭榮之郭得勝當然sure win,所以這類學校其實幾受不同Banding的人歡迎。如果情況屬實,現在Band1位唔夠係唔出奇,大抽獎派位幾時都會有風險,如果我係先知,就唔叫做估喇。我最想知其實是:教育局應該在公布大抽獎校網各校學額的同時,公布埋校網查實有幾多人數,等我地無論估Banding、估保守定進取等都較有把握,教育局只會規劃俾你地令到校網學額足夠,無話包生仔幫你規劃到Band1位多過Band1生。哈哈
1   2   3   6  8

回覆:khmama 的帖子

我女是b1a的學生,自行曾、呂。甲曾呂祟、乙曾、林裘、蘓、林漢。最後第四入林漢。同樣同學仔一樣自行,甲乙也一樣只是四選聖心入左。另一同學自行一樣,甲乙一樣,最後二林裘入左

978212  Band1頭自行一般可以搞定,策略錯?  發表於 13-7-18 14:49

回復 SiuLai05 的帖子

我認識很多讀陳震夏的都話讀得好開心, 唔谷唔多功課愉快學習, 校風都ok, 老師都很關心學生

回復 kiu1112 的帖子

Oh, 好奇怪, 希望佢好運啦!

kchan1997 發表於 13-7-13 17:43

Oh, 好奇怪, 希望佢好運啦!

我地成班家長都覺得好奇怪.但佢堅持,苦了小朋友

係呀? 佢咁堅持, 無計, 希望過兩日會回心轉意啦!

因在北角返學實在太遠了, 一來一回, 花上不少時間!

引用:Quote:原帖由+koolman76+於+13-07-12+發表

原帖由 kiu1112 於 13-07-12 發表
那台山呢?朋友呀女band1入左
點解band1會入?點填表

似乎都好多b1生入派b2學校,有無b2生入b1學校?有識都有幾個!

ho528man 發表於13-7-10 10
我派咗第三志願林漢光,叩第二志願培英,等消息中。
hi 請問你培英叩門ok嗎? 我聽說只有4個?

引用:Quote:原帖由+kiu1112+於+13-07-12+發表那

原帖由 快樂 於 13-07-13 發表
點解band1會入?點填表
佢填表都有問題,但吾聽人講,老師又話無問題。第一沙崇,二聖羅撒,三沙循。所以……

一年後?沙田仲有位,努力!

引用:似乎都好多b1生入派b2學校,有無b2生入b1學

原帖由 cindychu 於 13-07-14 發表
似乎都好多b1生入派b2學校,有無b2生入b1學校?有識都有幾個!
有幾個band2第一填band1c都無,派到第二志願band2 ,但識一個band2入了band1c

佢入倒b1c,可能佢自行時去in入呢!

orangebb  無錯, 機會好大, 因為照派位遊戲規則, 一定係先掃哂 band 1 生先.  發表於 13-7-14 10:31
‹ 上一主題|下一主題