用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田升中派位分享 ( 無論喜與哀)
樓主: cindychu
go

沙田升中派位分享 ( 無論喜與哀)   [複製鏈接]

引用:回復+kiu1112+的帖子 係呀,+五育都好過台

原帖由 kchan1997 於 13-07-12 發表
回復 kiu1112 的帖子

係呀, 五育都好過台山, 點解唔試吓....?
都吾明佢点諗,話一年後插番入沙田。

回覆:almondlatte 的帖子

各位,我仔都是b1c學生,我選的志願;1)林裘謀2)林漢光3)郭得勝4)聖心 5)胡忠6)鄭榮之7)陳震夏

就係咁樣,跌咗去陳震夏,曾經試過叩首3志願,有筆試、面試機會,最終全軍覆沒。昨晚知道結果,心情跌入谷底。在這裡可以讓我抒發吓也可找到同病相憐的人。

請問各位知道陳震夏校風、學生質素如何嗎?

陳震夏今年我囡囡間學校都有好幾個b1尾學生入咗,呢間校風唔錯和成績都有上升;因為我住呢附近,所以見D學生都好乖!呢次派位真跌晒眼鏡,原本夠位派都变咗唔夠派!

引用:各位,我仔都是b1c學生,我選的志願;1)林

原帖由 SiuLai05 於 13-07-13 發表
各位,我仔都是b1c學生,我選的志願;1)林裘謀2)林漢光3)郭得勝4)聖心 5)胡忠6)鄭榮之7)陳震夏

就係咁 ...
陳係band2頭,吾差吖!

就係咁 ...
我呀女也是b1c,第一已放b1c。

我個仔只係band 2中間,我都只能選b2,但見亞仔果班好多同學都派倒band 1.  

bobo2001 發表於 13-7-13 08:57
其實睇左咁多分享(不單這個題目), 發現今年沙田區BAND ONE 中學可能係自行時已經收左好多區外生, 以致大抽 ...

我估都好大機會係.............

見到沙田咁, 都令我諗起我地北區, 其實唔止小學生多誇境, 中學生何常唔係, 不過佢地少坐誇境車, 無乜人留意; 如果再過多1-2年, 北區再惡劣D, 就仲多人會殺落沙田.........

回覆:cindychu 的帖子

小學校長不可能知道學生是自行或抽獎派入中學。

如果校方真的可以掌握這樣重要資料,家長和校方在幫學生揀中學時根本不用再估估下。

其他會員只是想糾正你錯誤的資訊,因為只有正確的訊息,才能真正幫助其他家長。

我的家人和朋友都分佈沙田中、小學任教,可以確信沒有小學可以從派位結果得知學生是否自行獲取錄,除了三種情況:學生大抽奬沒有選擇該校;中學是聯繋學校;學生從中學方面得知再轉告母校,但那已是後話。

如果有小學真的可以從其他途徑獲得派位結果,對於其他學校是不公平,應予揭發和公開。

如果有小學聲稱準確知道應屆學生是否自行獲取錄,那對該校來年升中生也是不公允,因為校方提供了錯誤資訊,影響學生的選校決定。

敢問是那間小學有如此本領?

albee_bb  如果 小學真是知道, 就要報 icac 啦  發表於 13-7-13 12:24
almondlatte  講得好!  發表於 13-7-13 12:19
orangebb  同意你的講法, 是"公平性", 已不單是"信與不信的問題"; 當一般學校都在估估下時, 而有學校話係一定知, 點解會咁? 相信要將個真相搵出嚟...........   發表於 13-7-13 10:49
orangebb  說得非常好 !  發表於 13-7-13 10:43

引用:Quote:原帖由+kchan1997+於+13-07-12+發表

原帖由 kiu1112 於 13-07-12 發表
叩沙田band2好多都無,只有培基同邱金元即收,我們勸她寧願去五育,應該都收。但她現竟去了north point穌淅 ...
是否因學費問題不會考慮培基?,培基是band 2A,真的很不錯。點都好過邱金元喎!

就係咁 ...
陳振夏雖然係band two, 係用普教中,很不錯!

醒目開學勳章 王國長老

Verveine 發表於 13-7-13 10:27

如果校方真的可以掌握這樣重要資料,家長和校方在幫學生揀 ...

絕對同意....

引用:回復+e12340+的帖子 佢第2唔係林漢光,+係

原帖由 2隻臭豬 於 13-07-12 發表
回復 e12340 的帖子

佢第2唔係林漢光, 係林裘謀, 而佢3-6係林漢光, 聖心, 郭德聖, 鄭榮之, 最後抽到第7聖 ...
我需要搜集多啲case先可以總结沙田區嘅派位情况,最好詳細列明自行,甲乙部選擇,派到邊間及小朋友banding.

醒目開學勳章 王國長老

khmama 發表於 13-7-13 11:28
我需要搜集多啲case先可以總结沙田區嘅派位情况,最好詳細列明自行,甲乙部選擇,派到邊間及小朋友banding. ...
請大家列出自己仔女揀選中學排名次序, 方便khmama分析, 其他道聽途說的資料很難辨別真偽, 不說罷了.....

馬主 : 49.6% 英中

Verveine 發表於 13-7-13 10:27

如果校方真的可以掌握這樣重要資料,家長和校方在幫學生揀 ...

只有在 " 中學是聯繋學校" 的情況下, 小學
可得知 自行已收.

當然, 有些例外情況, 但都只系 極端例子.

肥嘟媽  我囡囡讀官小,也順利升聯繫中學,但學校守口如瓶,無透露過學生是否在自行已被收,因為佢地話無資料  發表於 13-7-13 13:44

回復 olkan 的帖子

因為今年成績大洗牌, 可能會有出乎意料的情況

引用:小學校長不可能知道學生是自行或抽獎派入中

原帖由 Verveine 於 13-07-13 發表

同意,我覺得是要纠正一些不正確的理念.但其實,自行入真的很重要嗎?

albee_bb  例如 有個1a (不是前10) 自行入了 呂中,  甲,1, 曾記, 2. 呂中, 乙1. 曾記, ......,  發表於 13-7-13 12:28
albee_bb  事後分析, 是有用的, 對以後的師弟師妹  發表於 13-7-13 12:26

醒目開學勳章

回覆:kls12 的帖子

有自信的人是不會在意的。

kls12 發表於 13-7-13 12:12
同意,我覺得是要纠正一些不正確的理念.但其實,自行入真的很重要嗎?
家長和小朋友可能更有成就感吧,人人都應該有自由選擇享受結果和其過程,畢竟是付出過不少努力,但毋須與別人比較。我自己就覺得殊途同歸啫,亦經常提醒小朋友,要謙虛不自滿才有進步。
1   2   3   6  8
‹ 上一主題|下一主題