用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田升中派位分享 ( 無論喜與哀)
樓主: cindychu
go

沙田升中派位分享 ( 無論喜與哀)   [複製鏈接]

d報紙成日吹沙田多band 1位, 真係好驚過2年呀女派位, 沙田會好似北區一樣, 俾外來人攻陷. 對沙田友真係唔公平

回覆:ho528man 的帖子

你地自行有冇揀林漢光?

引用:回復+khmama+的帖子 我都有咁諗過,+但我有

原帖由 2隻臭豬 於 13-07-11 發表
回復 khmama 的帖子

我都有咁諗過, 但我有認識的朋友當中, 已經有一個係放曾記, 祟真, 沙培第一志願唔中,  ...
可否提供多些資料,你的朋友們最後入第幾志願,邊一間,自行有冇揀?

引用:你地自行有冇揀林漢光? +

原帖由 khmama 於 13-07-12 發表
你地自行有冇揀林漢光?
無呀!

回覆:ho528man 的帖子

甲部有冇揀?我想証實係咪乙部抽入。

引用:甲部有冇揀?我想証實係咪乙部抽入。 +

原帖由 khmama 於 13-07-12 發表
甲部有冇揀?我想証實係咪乙部抽入。
甲部無揀。
唔緊要,我都想俾多d資料你,等你可以詳盡分析,咁就可以幫到以後d家長!

好開心,派到第一志願蘇浙。

Khmama, 小女(2個)今年升小五, 校內成績一向中上, 今年全級分別考 17/100 及25/100 (希望呈分試唔好失手), 目標第一是培英, 第二是蘇浙, 之後無頭緒, 你可否給些意見呢? THANKS

引用:Quote:2隻臭豬+發表於+13-7-11+23:31+回復+

原帖由 e12340 於 13-07-12 發表
如Khmama的策略不變,咁出年乙部抽獎又會引來很多外來生入沙,咁本來B1夠位都會好似今年咁變咗唔夠!我囡囡個 ...
照睇第三同第五志願入到林漢光,冇可能第二志願入唔到,只有下面幾個可能性:

1. 自行第二揀咗聖若瑟
2. 甲部揀咗聖若瑟
3. 填錯學校代號
4. 教育局入錯機
5. 小朋友改咗冇通知阿媽
6. 小朋友係band2而聖若瑟派到第七round仲有位剩

引用:d報紙成日吹沙田多band+1位,+真係好驚過2年

原帖由 Pandalok 於 13-07-12 發表
d報紙成日吹沙田多band 1位, 真係好驚過2年呀女派位, 沙田會好似北區一樣, 俾外來人攻陷. 對沙田友真係唔公 ...
今年的確好誇張,有家長話班内11人轉入沙田,教育局cut咗三個區嘅他區位都係唔夠。唔知有冇家長係首三志願外抽到b1b-b1a英中?

khmama 發表於 13-7-11 23:45
睇嚟今年入沙田揾食嘅band1生超乎想像咁多,難怪取消咗好多借去他區嘅位,你朋友嘅隨機號碼差,band1位無啦 ...
khmama,

睇嚟今年入沙田揾食嘅band1生超乎想像咁多>>>>>我咁理解岩唔岩呢,  
假設沙田band 1 位有100個, band 1 生有110人,  自行階段有30個位(100 x 30%)
, 70個大抽獎位(100x70%), 又假設黎30個自行位收晒外區生, 咁到大抽獎時, 沙田區變
成110位 band 1 生(又假設自行冇人離開) 去抽70個band 1 位, 咁就變成唔夠band 1 位
俾band 1 生抽.

如果係咁, 真係估佢唔到 , 年年唔同渦.  

引用:Quote:khmama+發表於+13-7-11+23:45+睇嚟今

原帖由 candytl 於 13-07-12 發表
khmama,

睇嚟今年入沙田揾食嘅band1生超乎想像咁多>>>>>我咁理解岩唔岩呢,  
如果根據今年數據,自行離場嘅%同往年相約,但冇人會知當中的分佈,假設分佈係平均的話,之前估計band1生參加抽獎大約883人,而英中學額有980個,應該有100個額剩,但係咁多人轉入沙田情況少見,相信餘額已唔夠用。明年情況持續的話,隨機號碼差就未許樂觀。

回覆:沙田升中派位分享 ( 無論喜與哀)

我想會愈來愈多人去沙田及九龍城區搵食!

Hi,Khmama:佢自行1沙呂中,2.林漢光!甲部抽獎1:沙呂中2.林漢光.3唔知佢有冇填?而乙部1,沙呂中2.林漢光3至6都是B1尾,第七就聖若瑟!咁會唔會佢隨機號碼差過全部外來生而入唔倒林而入咗聖!我都覺得奇怪!

回復 e12340 的帖子

好大機會係band 2 生喇,

引用:Hi,Khmama:佢自行1沙呂中,2.林漢光!甲部抽

原帖由 e12340 於 13-07-12 發表
Hi,Khmama:佢自行1沙呂中,2.林漢光!甲部抽獎1:沙呂中2.林漢光.3唔知佢有冇填?而乙部1,沙呂中2.林漢光3至6 ...
佢自行二同甲二走去填林漢光,明顯唔識遊戲規則,好大機會甲三係聖若瑟!

khmama 發表於 13-7-12 17:10
如果根據今年數據,自行離場嘅%同往年相約,但冇人會知當中的分佈,假設分佈係平均的話,之前估計band1生參 ...

khmama,

如果根據今年數據,自行離場嘅%同往年相約>>>>>自行離場嘅人數或%係咪係大抽獎前會知?

khmama 發表於 13-7-12 17:25
佢自行二同甲二走去填林漢光,明顯唔識遊戲規則,好大機會甲三係聖若瑟!

...
唔明, 可否講解吓?

khmama,
今年派位係會更新BANDING的, 會唔會有學校預計BANDING同以往一樣, 但實質又跌左, 咁預計BAND1中的人實質係BAND1尾, 又加上外來生入來搵食, 所以令到一些本以為BAND1中的人派左去BAND2, 依個估計又合唔合理?
‹ 上一主題|下一主題