用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生為左成績排名唔開心
樓主: sumyau1012
go

小一生為左成績排名唔開心 [複製鏈接]

I heard a parent said his son at P.4 told her with his current result, how could he go to university...god...

回覆:qop 的帖子

我會試下用你呢個方法引導佢。好大機會佢係有目標,到溫書時又懶

回覆:Anniemun 的帖子

可能佢真係經常聽出面的老師說很聰明。我有補充俾佢知,通常細個聰明的人,大左唔會成功,因為成日諗自己聰明過人,所以唔識努力。...

回覆:nat_tsangyy 的帖子

小朋友應該天真,唔應該諗太多成績事情。我就好想個女可以天真,唔想咁細個有壓力,仲有大把日子要過。

引用:今日派左成績表,我係滿意佢既排名(第十)

原帖由 sumyau1012 於 13-07-10 發表
今日派左成績表,我係滿意佢既排名(第十)亦都開心可以保持成績(上次第九);但我感覺到個女唔開心,係多 ...
全班or全級第十?

sumyau1012 發表於 13-7-10 23:01
小朋友應該天真,唔應該諗太多成績事情。我就好想個女可以天真,唔想咁細個有壓力,仲有大把日子要過。

...

取個平衡點就是了。太天真也不是一個好方向。
應該要佢面對的,就一定要面對。

回復 sumyau1012 的帖子

But if you told him this, then shouldn't you follow up and tell him that the position doesn't matter.  But judged on effort, he is not up to your expectations?
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆:小一生為左成績排名唔開心

我會叫佢再勤力D,再小心D,但其他同學也會比前勤奮和細心,那下次排名可能差不多。唯一辦法是狂操練習,為了個名次,放棄其他活動,要她自己衡量是否值得。另外,補充一下,縱使用齊以上方法,也未必能勝過那些天生聰明,不用多溫書也考到好成績的人。做父母的只與她分析利弊,讓她自己決定,也要教她多接受自己的弱項,面對現實,沒人是全能的。

回復 ha8mo 的帖子

Totally agree

回復 ha8mo 的帖子

Totally agreed with you.  I am scared to see those parents's groups.  They speak loudily and look like gangs.  I prefer not to stay close to them.  
‹ 上一主題|下一主題