用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 Secondary School Result
樓主: harbinhk
go

Secondary School Result [複製鏈接]

MCGC 發表於 13-9-6 16:01
有一個APS舊生(她自己是APS top student) 在APS版都有寫該校有Tier 2學生憑運動和音樂專長進入DGS/DBS,和SF ...
我朋友女兒今年考DGS,  她成績一向麻麻 (Band 3),  但運動出色,  DGS收左,  最後他們無去DGS,  派位去左一間Band 3學校.

我問朋友為甚麼不給女兒去DGS,  他說學費貴, 負擔唔起,  考DGS純粹測試女兒實力.

awowo 發表於 13-9-8 10:49
回復 yuenkw 的帖子

同去年比較, 女生派位沒有去到B3, 你可去網路看看, 除非你當直資香島等等係B3, 今年有 ...
我知道每年都有一,二個學生派去不理想學校B2-B3, 最後他們都可以成功扣門, 去了更好的學校.  其他學校很喜歡收SFA學生,   因SFA學生成績很接近及校一般學校為高,  考第一與考最後學生,  不象其他學校,  相差不是想象中遠.   

momhk 發表於 13-9-6 15:01
如果學校可以進一步令band 3人數減到零便更好了:hehehe

另外,sfa家長偏向揀津校,B1A offer 裏大部份是津 ...

sfa家長偏向揀津校,B1A offer 裏大部份是津校,有時亦可能限制了選擇。相反aps,大部份是入直資,收生並非完全取决於學術表現。
所以,sfa得到這麼多band1A津校offer,已值得為佢哋鼓掌了.

同意sfa家長偏向揀津校,sfa得到這麼多band1A津校offer,  真的很難得, 已值得為佢哋鼓掌了.

另外,  亦同意,  能有甘多%B1A學生,  真係唔多學校有.

momama 發表於 13-9-9 07:35
SFA九月先出升中資料,應該係包埋所有扣門嘅最後情況吧?SFA係好學校,但唔係靈丹妙藥,冇可能入咗去就六年 ...
唔好意思, 令你誤會, 我意思是指B2C扣門了B2A 或 B3去了B2學校,  並非全部去了B1學校.

其實在SFA能畢業的學生,    基本都要全科合格. 差極有個普,

‹ 上一主題|下一主題