用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 hkama請指教:沙田循道衛理?還是丘佐榮?
go

hkama請指教:沙田循道衛理?還是丘佐榮?

小兒是九龍城區,第五志願派去沙田循道衡理,下午收丘佐榮來電明天上午面試,還叫我帶同派位証,點解?
根據沙循第一屆DSE有60多%入大學(包括本地及海外大學),但家住大角嘴,離家遠,要一小時車程,
而丘佐榮第一屆DSE有47.5%入大學(JUPAS Degree),而overall 入大學則有95.6%,而車程約半小時,如果明天面試成功,揀哪一間比較好?
請給意見.

軒軒2008  沙循是沙田區的B1噢。。好學校呀。  發表於 13-7-10 10:34
elbar  丘佐榮   發表於 13-7-9 19:45

引用:小兒是九龍城區,第五志願派去沙田循道衡理,

原帖由 chun媽 於 13-07-09 發表
小兒是九龍城區,第五志願派去沙田循道衡理,下午收丘佐榮來電明天上午面試,還叫我帶同派位証,點解?
根據沙循 ...
沙循校風純樸,讀書風氣極盛!
丘佐榮女有同學(B2)上年入左,各方面都好評
個人認為應選近家,六年中學辛苦過小學!

回復 fannymk 的帖子

謝謝你的意見.{:1_1:}

回復 fannymk 的帖子

你指學生是b2而入咗丘佐榮嗎?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

chun 媽,

唔好意思,想了解多一點,你說第5志願入到沙田循道衛理?
不會吧?

請問你是否自行收生2間中都有選這一間?

orangebb  佢應該係"他區"位中的 !  發表於 13-7-9 20:54

chun媽 發表於 13-7-9 15:50
根據沙循 ...
如果車程只是一小時,我一定選沙循,唔駛諗。丘佐榮今年有機會收多了band 2生。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:chun媽+發表於+13-7-9+15:50+小兒是

原帖由 ohnono 於 13-07-09 發表
如果車程只是一小時,我一定選沙循,唔駛諗。丘佐榮今年有機會收多了band 2生。 ...
其實真的不是太明,乙部不是填本區only ? 剛去看板主的選校攻略,建議䀆填同區0r誇區同band 小學執雞,再填幾間Band-1中學,即乙部可填絝區?
另沙田區派位令人喜出望外!世事如棋局局新!第五志願聖母無帖,呢家循道都出埋

回復 man666 的帖子

如果第五志願排到沙循,是你好運,其實是好小機會的,我自己也不感相信.

cautionchan 發表於 13-7-9 18:31
其實真的不是太明,乙部不是填本區only ? 剛去看板主的選校攻略,建議䀆填同區0r誇區同band 小學執雞,再填 ...

乙部除了填本區中學之外,還有一些指定的「他」區學校(教局每年會在四月尾提供給當屆的升中生,或可在網上翻閱),會為本區提供小量的學位以補區內某組別不足學位之數或將某些學校的學位分散。有些較受歡迎的學校e.g.皇仁同時為灣仔本區提供學位之外,還為南區、東區、中西區提供學額給同學選擇。

至於派第五、第七志願仍舊可派到心頭好的的情形在沙田極為普遍。沒法子,區內太多好中學。

:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:cautionchan+發表於+13-7-9+18:31+其

原帖由 ohnono 於 13-07-09 發表
Oic ! 我仲以為任選!謝謝解釋

ohnono 發表於 13-7-9 18:02
如果車程只是一小時,我一定選沙循,唔駛諗。丘佐榮今年有機會收多了band 2生。 ...
ohnono,謝謝你的建議,但是,你如何得知丘佐榮收了很多band 2生?老師說仔仔是band one生,而我放丘佐榮第二志願卻不入,反而入了只得兩個位的第5志願的沙循,所以,我想,丘佐榮應收了全部band 1 生,是嗎?

Sharonkeikei 發表於 13-7-9 18:32
回復 man666 的帖子

如果第五志願排到沙循,是你好運,其實是好小機會的,我自己也不感相信.
其實.我都唔知道是好彩還是唔好彩,我兒是獲派九龍城區校網的第五志願

chun 媽
你話第五志願派去沙田循道衡理, 你是否指乙部第五, 乙部丘佐榮第二志願而不是甲部嗎?

elbar.你為何選丘佐榮?想聽聽你的意見.謝

mega_yi1 發表於 13-7-9 19:53
chun 媽
你話第五志願派去沙田循道衡理, 你是否指乙部第五, 乙部丘佐榮第二志願而不是甲部嗎?
...

是,我是指乙部,第一志願是開平,第二是丘佐,第三是黃笏南,第四是銀禧,第五是沙循,
選校策略是根據hkmama, ohnono,等名人的意見
沙循只得兩個位,是執雞位
很多沙田朋友說沙循是好學校,老師好,校風好,成績好,校長好-----如果放棄,好似好可惜

chun媽 發表於 13-7-9 19:41
ohnono,謝謝你的建議,但是,你如何得知丘佐榮收了很多band 2生?老師說仔仔是band one生,而我放丘佐榮第二志 ...
之前在統一派位選校期間已分析過,不再詳述。主要是今年九龍城區今年大約估計會有百多二百個band 1位多出。而這些band 1位就有機會收唔到band 1生一就是留空,一就是收多了band 2生。而估計九龍城區內最有機會出現此情況的band 1學校就是陳瑞祺喇沙、聖家、丘佐榮和銀禧。

chun媽 發表於 13-7-9 20:00
是,我是指乙部,第一志願是開平,第二是丘佐,第三是黃笏南,第四是銀禧,第五是沙循,
選校策略是根據hkmama, o ...
唯一既解釋係你小朋友跟本是band 2生,所以區內band 1學校好難派得到。但到band 2同學派的時候,丘佐榮跟本今年是好多band 2生的第一志願,你放咁後更係派唔到啦。而沙循得兩個位,區內band 1學校都重有大把位剩,band 1生又點會派得到去得兩個位的沙循,因此機會就留低比你。
你真係好好好彩!

chun 媽

你甲部填了什麼

回覆:ohnono 的帖子

仲有一個可能性係樓主仔仔屬band1, 但隨機號碼差,丘佐榮第二入唔到,因為好多保守派以丘佐榮放第二包底,而band1尾更加放丘佐榮第一。黃笏南放第三,但抽第二輪嘅時候已派完,銀禧抽第三輪已派完,而好少人會放沙循第五,因為位少,所以可以成功執鷄。

回復 mega_yi1 的帖子

旅港,官瑪.銘賢